Dit jaar vertelt Fabian Wendel uit Assen regelmatig zijn verhaal op Het Marathonduivenjournaal. Samen met zijn vader heeft hij een topseizoen !!! Ook op Orange ging het geweldig. Had ik (red. JvN) hem gewaarschuwd dat Orange voor jaarlingen erg moeilijk is. Johan en Fabian pakken doodleuk een hele goede prijs met … een jaarling. Geniet met mij van hun verhaal, opgetekend door Fabian …

 

Een jaarling op kop

 

De voorbereiding

De voorbereidingen gingen net zoals de vorige voorbereidingen als vertrouwd. De doffers zijn in een prima conditie en trainen lekker bij huis. Voor Orange had ik sowieso 2 doffers in het vizier die al mee waren geweest op Limoges en Perigueux; de 696 en de ‘Mohammed Ali’ (271). De doffers waren wederom prima opgeknapt en mochten op hun derde missie … Orange. Vooral de 696 blaakte van gezondheid en vertoonde enige kenmerken van echte forme. Dit zal de eerste getekende moeten worden! De Mohammed Ali ging als 2e getekende de mand in.

Aangezien 2 duifjes wel heel weinig was, had ik 3 jaarling doffers uitgekozen om toe te voegen aan het Orange team. Het waren twee duiven die ‘gewoon’ afkwamen op de programma vluchten en de 2 dagfond vluchten die ze gehad hadden en een derde jaarling die zich netjes klasseerde op de dagfond en tevens broer van de Mohammed Ali. Ik had al eerder een jaarling gespeeld op Perigueux 14e NPO en een andere jaarling op Albi 21e NPO. Mijn 2 ‘mindere goden’ zouden naar Chateauroux gaan en zo kwam ik bij deze drie doffers terecht.

 

Inkorfdag

De ochtend voor inkorving trek ik de doffers nog even los, ‘zo nog even de vleugeltjes los voor al die nachten mand’. Twee jaarling doffers van team – Orange lieten zich na meer dan een uur nog niet zien. Ik dacht alweer bij mij zelf dat dit misschien niet zo handig was… Een half uurtje later zaten ze gelukkig fris en wel in het hok. Duiven verder klaar gemaakt, helaas waren er maar 28 duiven in NIC Assen, we hopen dat zo’n klein aantal niet vaker zal gebeuren!

 

De lossings- en aankomstdag

Op vrijdag gingen de duifjes vroeg los, 07:17. Na alle verhalen die ik gehoord had over ‘mistral’ en de ongunstige wind dacht ik dat het wel eens laat in de ochtend zou kunnen worden. Die vrijdag avond vernam ik op de vereniging dat er toch duiven waren gevallen in sector 3. Het kan dus toch! Snel het fietsje gepakt en thuis de klok aan gedaan, toen begon het wachten. Er vielen enkele duifjes, maar niks in sector 4. Een gebroken nacht verder stond ik om 04:45 weer bij de hokken. Het wachten met een kopje koffie begon wederom. Op den duur vielen een paar knappe vroege duiven en de spanning sloeg zeker bij hok Wendel toe. Om 08:07 kreeg ik een appje met de succes wensen van mijn zwager met het bericht ‘er zijn 6 gemeld, waaronder 1 in Hoogeveen’. Nou die succes wensen kwamen zeker uit want om 08:13 melde de jaarling 634 nu genaamd ‘Snelle Jan’ zich op Hok Wendel. Een zeer vroege duif en een echte uitschieter als je kijkt naar de jaarlingen! Hij klasseert zich als 11e in de sector (kwam jammer genoeg net een paar minuten te kort voor een top 10) en was uiteindelijk 7e in de afdeling geworden. We waren weer zo trots als een pauw! Om 09.19 melde de eerst getekende 696 zich, exact een uur later om 10.19 meld zich de andere jaarling (broer Mohammed Ali), en tot slot kwam de Mohammed Ali aanzetten om 10.40. Hiermee behalen we het resultaat:

11e, 37e 71e en 91e met 951 duiven in concours! En dat met wederom maar 5 duiven mee! De laatste jaarling helaas niet weer gezien… ook dat hoort helaas bij de sport.

 

 

Nog even kort de naam uitleg ‘Snelle Jan’

Het weekend voor inkorving Orange kregen pap en ik nog een boeketje bloemen van de vereniging voor de prestatie van Perigueux. Dit boeketje bloemen hebben wij bij mijn opa, een echte duivenliefhebber in hart en nieren en bij mijn oma neergelegd. Toen we weg liepen zei pap: ‘Nou, hopen dat hij weer een duif een zetje geeft’. Waarop ik antwoorde: ‘Je hebt hem weer goed omgekocht, komt goed!’

Mijn opa kwam alleen nooit echt op tijd, en deze duif wel… vandaar dat we er nog maar even Snelle voor hebben gezet, we moeten geen risico nemen dat de duif zich aanpast aan diegene naar wie wij hem vernoemd hebben!

 

Orange voor

 

Iedereen succes met de laatste overnachtvluchten!

 

Fabian