In de serie verhalen is de laatste duivenliefhebber die we volgen: De Hobbyist. Deze liefhebber is een marathonspeler, die meer geniet van kweken, dan van vliegen. Hij weet als geen ander dat ‘vliegen’ bewijst of je goed gekweekt hebt, maar toch ………
In zijn arbeidsrijke verleden was hij te druk met zijn werk om serieus met zijn duiven te spelen. Hij miste hiervoor ook het fanatisme om werk en goed spelen met duiven te combineren. Hij kweekte en zette duiven uit bij andere liefhebbers. Van hen hoorde hij dan wat zijn kweekkoppels waard waren. Hij is inmiddels bijna zo ver dat hij met pensioen kan, maar hij neemt af en toe nog wel een leuke kleine klus aan als interim-directeur of als coach. Ik wilde hem directeur noemen in dit verhaal, omdat hij zijn leven lang als ‘een echte directeur’ overkomt en zal overkomen. Hij vond zelf ‘De Hobbyist’ in deze fase van zijn leven beter passen. ‘De Hobbyist’ is het dus geworden
De Hobbyist
Deze vitale 60-er ken ik al een kleine 30 jaar. Onze eerste ontmoeting was tijdens een interview dat ik hem afnam voor een schoolopdracht en dat contact is vanaf die tijd gebleven. Niet altijd even intensief, maar het lijntje bleef bestaan. Toen ik door omstandigheden bijna vier jaar geleden bij huis kwam te lopen, belde hij me regelmatig op en kwam bij me langs om me op te beuren en mij van advies te dienen. Een geste die ik tot de dag van vandaag erg waardeer. Ook nu ik weer volop ‘in de running’ ben.
Zijn motto als duivenliefhebber is: ‘Duiven zijn leuk, maar er is meer dan duiven in het leven.’ En zo is het ook. Toen ik hem vandaag belde om te vragen of hij had meegedaan, vertelde hij mij: ‘Mijn zoon heeft vandaag een filiaal van zijn bedrijf geopend en dat ging voor …… natuurlijk.’ En dat is ook zo. Veel fanatieke duivenliefhebbers vergeten dat weleens. Hij gaat ook gerust in het seizoen op vakantie. Je hoeft immers niet alle vluchten mee te doen.
2015
Toch is hij dit jaar meer met de duiven bezig geweest, dan andere jaren. Hij heeft de duiven drie maal gelapt en een deel is al een keer in de reismand geweest, dat was andere jaren wel anders. Hij wil dit jaar de jaarlingen goed opleren en minimaal een dagfondvlucht geven. Verder goed selecteren, zodat zijn duivenbestand wat ingekrompen kan worden. De oudere duiven gaan dit jaar waarschijnlijk naar een vlucht als Cahors of Bergerac. Vorig jaar heeft hij ook drie pogingen gedaan om zijn oudere ploeg te testen op een Grote Fondvlucht. Maar twee van de drie keer kwamen de duiven terug (Albi en Orange). Dit jaar hoopt hij dat het beter lukt.
Een goede stam opbouwen
Op de vraag wat De Hobbyist ooit wil bereiken, kreeg ik een antwoord die bij een echte Hobbyist past: ‘Een goed stammetje opbouwen, die makkelijk gezond te houden is. En die met regelmaat een kopduif aflevert.’ Geen 1e nationaal Barcelona, geen 1e nationaal Sint Vincent ……… een goed stammetje duiven opbouwen, die makkelijk gezond te houden is !!! Heerlijk toch !!! Deze liefhebber kuurt niet en probeert zijn duiven op een natuurlijke manier gezond te houden. Soorten of rassen die dat niet volhouden, worden verwijderd en op deze manier probeert hij verder te komen. U, als lezer, en ik, als schrijver, zullen dit verhaal blijven volgen.
Recente reacties