Afgelopen winterseizoen verkocht Benno Kastelein het grootste deel van zijn duiven, omdat hij ging verhuizen. Op zijn nieuwe adres heeft hij een herstart gemaakt. Hoe pakt een liefhebber met een goede staat van dienst dit aan? Als schrijver over de duivensport maakt me dat nieuwsgierig. Met Benno heb ik afgesproken dat we eens in de twee tot vier weken een verslag gaan maken over dit proces. Een proces dat moet leiden naar weer een voorname plaats tussen de kampioenen in groot verband.

Benno, waarom zijn jullie verhuisd naar het huidige adres? Benno: ‘Het huis waarin we woonden was een huurhuis en we hadden 2 jaar geleden bericht gekregen dat deze binnen 8jaar gesloopt zouden worden. Vanaf dat moment zijn we rustig opzoek gegaan naar een ander huis en toen we dit huis gingen bezichtigen waren we beide erg enthousiast. Mooie jaren dertighuis en een grote tuin en dit vlak bij het centrum. Als het aan mij ligt wordt dit onze stek voor altijd. Heb je de hokken meegenomen naar je nieuwe adres? Zo nee … zijn deze hokken anders? Zo ja, wat zijn de verschillen? Benno: ’Op het oude adres had ik 2 hokken. 1 tuinhok van 4 meter type buitenhuis en een hok boven de schuur van een meter of 5. Het tuinhok is bij het oude huis blijven staan en doet nu nog even dienst als kweekhokje en het zal daarna schuur worden. Het hok boven de schuur blijft bestaan maar is nu leeg. Misschien dat ik daar mijn toekomstige kwekers ga huis vestigen. Op het nieuwe adres heb ik een hok gebouwd (Brandy Snoeijink) in de stijl van “Van Zon”, diepe hokken met rennen ervoor. Het hok is 8 meter breed en 3 meter diep met een ren van 2 meter. Ik hoop op deze manier een prima klimaat op de hokken te creëren. Het voelt nu wel goed maar er zal vast nog het een en ander aan vertimmert worden.

Met welke duiven maak je de herstart? Jonge duiven 2016 of anders? Benno: ‘Op mijn nieuwe adres zijn in het najaar een stel jongen van de kwekers en vliegers, die ik in januari heb verkocht, op het nieuwe hok geplaatst. Tevens wat laatjes en eitjes van bevriende melkers: Comb Seelen, Amanuel Oz, Klaas Mulder, Herman Sabel enz  die ik heb gekregen en een enkeling gekocht. In totaal hebben er een dikke 80 gezeten maar een handvol is verwijderd en ongeveer 3 handen vol is spoorloos, dus of verdwaald of slachtoffer van de kromsnavel die zich hier regelmatig laat zien. Tevens zijn er een paar oude  vliegduiven mee genomen die ik als jong had gekregen en een paar gekregen duiven op de kweek gezet zoals een doffer uit Zilverpenne x Brenda van Cees Nijdeken. Heb je voor 2017 al een vliegploegje? Benno: ‘De bedoeling is om de late jongen en de enkel oude vanaf de eerste africhting in te gaan korven. Van de voorgenomen africhtingen is niets terecht gekomen dus gaan ze direct naar 80km met de kring. Of dit verstandig is kan ik over een tijdje zeggen.’ Hoeveel jongen ga je in 2017 kweken/bijhalen? Benno: ‘Voor de herstart komen jongen van Cees Nijdeken, Jelle Jellema, Jan Morsink, Arjan Beens, John Bakker, Roel Versteegde en nog een enkel los duifje. Tevens heb ik dan nog een paar gekregen kwekers en wat bejaarden en dit aangevuld met wat Jellema-leenduiven om zelf wat jongen te kweken. Ook komen er deze zomer jongen van Carlo Gijselbrecht. Met deze jongen zal gespeeld gaan worden om zo snel mogelijk de “dommeriken” er uit te hebben. De leeftijd zal bepalen of dit de natour of de taartvluchten worden.

Met hoeveel koppels ga je in de toekomst vliegen? Benno: ‘In het nieuwe hok zitten een dikke 40 broedbakken als het klaar is (1 afdeling nog niet klaar , is nu opslag) Of er ook 40 koppels op komen weet ik niet. Een flinke ploeg vind ik wel mooi maar mocht de kwaliteit tegen vallen dan heb ik er liever minder dus de tijd zal dat leren.’ Welke vluchten ga je in 2017 mee doen? Benno: ‘De vliegploeg 2017 is dus een hand vol overgewende duiven en een 60 late , niet opgeleerde, jongen 2016. De bedoeling is inkorven vanaf week 1 en doorspelen tot ik er een prima mandselectie over heb. Tot hoever is nog niet helemaal bekend. Dit zal ook afhangen van het verloop. De bedoeling is de laten vitesse ,midfond , 1 of 2 keer dagfond en dan als toetje 1 overnachting maar het zou zomaar kunnen dat het schip eerder strand. ’Hoeveel jongen ga je in 2017 kweken/bijhalen? Benno: ‘Omdat het hier helemaal opnieuw moet gaan gebeuren zullen er al met al wel een 100 tot 150 hier de hokken gaan bevolken om vervolgens weer direct gespeeld te gaan worden.

Wat is je doelstelling voor de toekomst? Benno: ‘De bedoeling naar de toekomst zal zijn kopduiven pakken op de marathon. Ik was bijna overgestapt naar de ZLU maar nu de NPO de 3 klassiekers (St. Vincent, Dax en Bergerac)  weer in ere heeft hersteld wil ik daar ook op korven.’ Heb je nu al jonge duiven? Benno: ‘De eerste jongen zijn geboren maar nog niet gespeend. Ze zijn niet echt gekoppeld op een datum maar toen ze zaten allemaal in 1 hok en toen ze  koppeltjes begonnen te vormen heb ik ze hun gang laten gaan. ‘Verder zal de kweek hier de hele zomer doorgaan.’ Tot hoeveel km vlieg je met de jonge duiven? Deed je dat altijd al zo? Benno: ‘De jongen voor het jonge duiven programma gaan gewoon alle vluchten mee en soms nog wat natour er achter aan. Jongen , indien gezond, vliegen met 2 vingers in de neus de vluchten van 500 km. Ze kunnen veel meer dan we denken. Zelf 2 jaar terug mijn jongen zelf niet afgericht, toen op 80 km met de kring, een week later 120 km en de week nadien op de derby jonge duiven van rond de 500km. Er zijn er uiteindelijk 3 niet terug gekomen van de 38.’

 

Benno samen met …