Over 4 weken is het zover de Marathonduivenjournaaldag. Een gezellige dag voor en door de liefhebbers van de Marathonduif en de Marathonvluchten. Op deze dag zal er, naast een hele hoop gezelligheid, tijd worden vrijgemaakt voor de verkoop van late jongen en bonnen voor jongen of eieren van 2016. De topliefhebbers van Nederland hebben gul geschonken uit hun betere duiven. De meeste schenken een jonge duif uit hun kwekers … een prachtig gebaar. Vanaf vandaag krijgt u regelmatig een greep te lezen uit de schenkingen. Deze schenkingen komen vanaf 13 december ook op Toppigeons te staan ….

 

Bart van den Bovenkamp, Doetinchem, schenkt een zomerjong uit de kwekers in goed overleg met Bart

Bart is een liefhebber van de meerdaagse fond en doet dat met een relatief klein hok en duivenbestand. Hij schenkt een zomerjong uit zijn kwekers, kortom uit de ouders van zijn beste duiven. Leest u verder om te zien welke prestaties deze duiven hebben geleverd. De prestaties zijn er echter niet minder om en de afgelopen 3 jaar stond hij dan ook bij de kampioenen van Afdeling 9 op de meerdaagse fond. En in 2014 werd Bart zelfs 6e Nationaal kampioen meerdaagse fond. Enkele hoogtepunten van 2015 en 2014 zijn: 2e NPO Bergerac, 7e NPO St. Vincent, 8e NPO St. Vincent, 17e NPO Cahors, 22e NPO Perigieux, 31e NPO Bergerac, etc. Bij Bart op het hok is er geen vast ras of soort, maar een mix van duiven van een select groepje topliefhebbers. Zo heeft Bart duiven van: Hoofdzakelijk Ko van Dommelen, Coen van Haarlem, Dirk van Hofwegen en enkele losse duiven van Arjan Beens, Jelle Jellema en de Gebr. Limburg. Met deze duiven probeert hij zijn eigen stam te creëren waarmee hij op alle vluchten onder alle omstandigheden kop wil vliegen. Voor wie deze bon uit de beste duiven van een groot kampioen?

09-1833715 Bart van de Bovenkamp edited

Ton Willems, Balgoy

Schenkt een jonge duif 2016 in overleg. Ton beschikt over een geweldig koppel met duiven en maakt de laatste jaren (sinds zijn pensionering en zijn iets serieuzere aanpak) de ene kettinguitslag na de andere. Voor die tijd vloog hij ook mooie uitslagen, met onder andere de sectoroverwinning op Orange,  maar de laatste jaren zit er meer regelmaat in. Ton heeft zijn stam opgebouwd met duiven van Jan Peters (ook met kleinkinderen van het Betuwe koppel van Gerrit Veerman) en Wim Peer, die aan het begin van deze eeuw een super stammetje had en prachtige series neerzette. In 2014 won Ton de 130e nationaal Marseille en in 2015 ging het nog wat beter: 77e nationaal Barcelona met 100% prijs met 4 duiven mee en toen nog 60% van de prijzen verdiend moest worden.  Verder speelde Ton de 110e nationaal St. Vincent ZLU en 36e nationaal Perpignan. Wie gaat er naar Ton Willems voor jong voor het zware werk, metname Barcelona?

Fotocamara 007edited

Ton Willems korft zijn duiven in voor Souppes in Hank op een warme vrijdagmiddag.

Jay Lissenberg, Utrecht

Schenkt een jong 2016 uit één van zijn beste koppels. De stam van Jay is alvolgt opgebouwd. De eerste marathonduiven, waar successen mee behaald werden kwamen uit een Rode Theelen-doffer via het kweekcentrum van Jaap van Alphen en een donkere duivin van Harry Brakelé, ‘de 647 van 2002.’ Hieruit kwam in 2003 een mooie Rode doffer. Deze duif presteerde goed en zijn kinderen ook. De Rode Doffer van 2003 werd gekoppeld aan zijn moeder, ‘de 647’ van 2002. Uit deze koppeling kwam de 1e NPO Perigueux van 2006. Deze doffer werd later ook de vader van o.a. de 37e nationaal St. Vincent. Uit deze moeder-zoon koppeling kwamen meerdere goede duiven, zoals de 14e NPO Brive en 10e nationaal St. Vincent. Deze stam is ingeteeld en is de basis van het hok van Jay Lissenberg op dit moment. In het kweekhok zitten nu nog 8 kinderen uit deze inteelt-koppeling. Om deze stam te versterken zijn er verschillende duiven ingebracht. Dat versterken lukt natuurlijk niet bij alle duiven, maar wel met een doffer en een duivin van Jac. Steketee, een doffer van 2007 van Ko van Dommelen (uit Dubbel Gespierde maal Bolle Orleans Hulkje), een paar nieuwe duifjes van Harry Brakelé en door samenkweek met Jurrian van Amerongen. Vorig jaar won hij de 68e nationaal Marseille en dit jaar o.a. 30e, 41e en 68e nationaal St. Vincent ZLU en de 20e nationaal Narbonne. In 2011 won hij al eens zowel de 2e als de 6e nationaal Orange en de 17e nationaal St. Vincent 2012. Wie neemt het late jonge duifje mee van dit geweldige hok uit de Domstad?