Volgende week is het zover…… de Eerste Marathonduivenjournaaldag. Een gezellige dag voor en door de liefhebbers van de Marathonduif en de Marathonvluchten. Op deze dag zal er, naast een hele hoop gezelligheid, tijd worden vrijgemaakt voor de verkoop van late jongen en bonnen voor jongen of eieren van 2016. De topliefhebbers van Nederland hebben gul geschonken uit hun betere duiven. De meeste schenken een jonge duif uit hun kwekers … een prachtig gebaar. Vanaf maandag 30 november krijgt u regelmatig een greep te lezen uit de schenkingen. Deze schenkingen staan vanaf 13 december ook op Toppigeons …
Patrick Sticker, Silvolde
Schenkt een koppel jonge duiven 2016 uit de kwekers( fond) aan uit de tweede ronde. Patrick: ‘Ik heb nu tien kweekkoppels. 50% komt uit duiven van Eef Kuiperij uit Doetinchem via mijn broer die enkele heeft gekruist met duiven van Geert Reintjes uit Didam.(J.Ernest, Brinkman, Limburg). De basis van deze stam zijn de oude Aarden lijnen. Braakhuis, van Wanroy, Westrate. Verder heb ik van Jos de Beukelaar, Henri Egging , Bennie Homma, wat in de kweek zitten. Mijn laatste aanwinst heb ik vorig jaar verkregen van Henk Bloemen uit Brummen, een man met een prachtig stam sterke duiven. Er zitten vier duiven uit de Drogba-lijn bij mij thuis in de kweek. Ik heb duiven die de duizend kilometer goed aan kunnen en er zit geen snelheid bij mij op de hokken. Aangezien ik een drukke baan heb en redelijk veel onderweg ben en mijn gezin op de eerste plaats staat heb ik de laatste jaren de lat niet hoog liggen. Het ontbreekt aan tijd om het perfect te doen. Dat lukte mij in een dikke tien jaar geleden wel maar helaas zijn op dit moment andere zaken nu even belangrijker.
De laatste jaren heb ik nationaal 10e-13e-24e– 27e-46e.gedraaid op de middaglossingen.
De afgelopen twee jaar start ik met Limoges waarbij ik beide vluchten mis en je kampioenschap al voorbij is. Als we wat verder in het seizoen zijn kunnen mijn duiven het andere hokken moeilijk maken. Dit jaar zijn mijn duiven in onze vereniging over zeven vluchten op de overnachting geëindigd op de 1-2-3-5-6-6-7-7-9-9-11-13-14-15. De jaarlingen gaan altijd naar de laatste Bergerac en als jong gaan ze als het kan naar de natour en anders wat taartvluchten. Ik geloof er in om duiven wat tijd te geven om uit te groeien, zo heb je er wat langer plezier aan op de vluchten. Deze winter zijn twee doffer verhuisd naar de kweek, elk van 2007 met elk een leuke prestatielijst ook nog op oudere leeftijd. Geduld is een schone zaak en ik ben niet op zoek naar commercie of duiven met prachtige stambomen. Zeven weken staat de boog gespannen in het seizoen en dan is het genoeg geweest. Ik weet zeker dat mijn duiven de ZLU vluchten aan kunnen, het nadeel is dat je nog meer tijd kwijt bent met inkorven, klokken stellen en afslaan in de daarvoor bestemde lokalen.’ Wie gaat er naar Silvolde om zijn hok te versterken met een koppel jongen uit bewezen kweekduiven?
Piet Heikamp, Zetten
Schenkt een jonge duif in overleg uit zijn beste duiven in overleg. Piet is een fenomeen in de duivensport. In de jaren ’90 stond er geen maat op hem. Niemand kon hem bijbenen. Veel hokken in heel Nederland zijn sterker geworden met duiven van Piet Heikamp. Wiens stam is opgebouwd met nazaten van een Van Wanroy-duiven van Hermans-Hoekstra. De vererving van deze duif is gigantisch, want 25 jaar later zijn er nog steeds nazaten die geweldig presteren op de zware ZLU-vluchten. Natuurlijk is er wat bijgekomen door ruilen en samenkweek. Zoals met Jaap Mazee met zijn dochter Orhan (van Bruggemann), maar de kern is de Van Wanroy-duivin en haar beste nazaat Miss Europe (Internationaal duifkampioen van de Internationale, ZLU, vluchten). In de loop van de tijd heeft deze Veteraan uit het leger een hoop meegemaakt en dat kwam zijn scherpte niet altijd ten goede. Zijn aandacht voor de duiven werd wisselvallig en hij was logischerwijs niet meer de absolute topper van de jaren ’90. De goede duiven bleven en de prestaties waren er nog wel, maar niet meer ‘met het ritme van de klok.’ Sinds enkele jaren heeft Piet hulp van twee jonge melkers uit de buurt. Vooral Marco van Doorn uit Herveld doet veel voor Piet en dat resultaat in meer regelmaat en de prestaties worden weer meer stabiel. De laatste jaren verliepen bij Piet alsvolgt: 2013, 66e NPO Brive 2.493 duiven, 48e NPO Orange 1.980 duiven, 7,25,26, 39,75,92 regionaal Periqueux 786 duiven, 145e Nationaal Barcelona 6.909 duiven. 2014, Door herpes met Barcelona gestopt met inkorven en na rust alleen Perpignan nog ingekorfd: 155, 166, 320 Nationaal Perpignan 6.414 duiven. 2015, Volledig toegelegd op de ZLU resulterend in:
7e Nationaal Pau 3433 duiven, 38e Nationaal Bordeaux 6638 duiven, 121e Nationaal St. Vincent 3714 duiven, 34e Nationaal Marseille 3610 duiven, duif bereikte nog dezelfde dag het hok! De duiven van Piet Heikamp kunnen het nog steeds, laat daar geen misverstanden over bestaan! Deze duiven laten zich geweldig kruisen. Ik kan alleen maar zeggen: Wees een slimme melker en koop deze bon van een fenomeen in de marathonwereld met een ijzersterk hok !!!
Jurrian van Amerongen, Bunnik
Schenkt een laat jong 2015 uit twee kopvliegers. De vader won twee maal de 3e prijs in de sterke Fondclub Utrecht en Omstreken op Perpignan 2014 (93e nationaal) en Marseille 2015 (165e nationaal). Deze doffer komt uit de goede kweker ‘Zoon Opa’ via Comb. van den Berg (soort Dolleweerd) met duivin van de familie van Houten. Zus van de 1e nationaal Barcelona 2009 en 2e nationaal Montauban 2008. De moeder van de schenking won de 6e nationaal en de 28e en de 88e nationaal St. Vincent. Verder won ze de 36e NPO Bergerac. Zij komt uit een doffer van het soort van Jac. Steketee en een duivin van Jozef Poelstra. Beiden uit prestatieduiven: 1e NPO Perigueux en 3e NU Orange. Jurrian is een vaste waarde bij de kampioenen van Afdeling 7, Fondclub Utrecht en Omstreken, de Fondunie 2000 en zelfs de ZLU. Hij heeft een prachtige stam duiven opgebouwd met duiven van ‘Opa’ van Comb vd Berg uit Utrecht, een dochter van de 1e nat. St. Vincent van Vermeulen uit Zeist, duiven van Gerard van Tuijl en de laatste jaren met een kind van de Paarsborst van Ko van Dommelen. Verder heeft hij veel succes met de duiven van de familie Van Houten uit IJsselstein. Enkele vroege duiven van de laatste jaren op de ZLU: 86e nat. Marseille 2011, 6e nat. Perpignan 2011, 58e nat. Tarbes 2010, 8e nat. Marseille 2010, 14e en 48e nat. Narbonne 2010, 78e nat. St. Vincent 2012, 88e, 100e en 103e nat. Pau 2014, 66e nat. Marseille 2014, 26e nat. Narbonne 2014, 90e nat. Perpignan 2014, 57e en 77e nat. Perpignan 2013. En dit jaar (2015) o.a. 28e nationaal St. Vincent, 29e nationaal Pau en 19e nationaal Perpignan (1e van Stichting Marathon Noord) en in hetzelfde weekend 5e NPO Bergerac. Voor wie dit laatje uit twee topduiven met een geweldige achtergrond van deze vaste waarde in de top van de marathonduivenwereld en tevens een leuke en gezellige kerel uit Bunnik?
Recente reacties