Over bijna 3 weken is het zover de Marathonduivenjournaaldag. Een gezellige dag voor en door de liefhebbers van de Marathonduif en de Marathonvluchten. Op deze dag zal er, naast een hele hoop gezelligheid, tijd worden vrijgemaakt voor de verkoop van late jongen en bonnen voor jongen of eieren van 2016. De topliefhebbers van Nederland hebben gul geschonken uit hun betere duiven. De meeste schenken een jonge duif uit hun kwekers … een prachtig gebaar. Vanaf vorige week maandag krijgt u regelmatig een greep te lezen uit de schenkingen. Deze schenkingen komen vanaf 13 december ook op Toppigeons te staan …

 Adri van Blitterswijk

Adri Blitterswijk, Elst

Schenkt een koppel eieren (begin maart contact opnemen) uit twee kopvliegers. De vader vloog de 8e nationaal Bergerac …… die warme en zware van 2015. Deze doffer komt uit  zoon van de 5e nationaal Perigueux van Geerenstein-Hendriksen met een duivin van Hubert Jongen. De duivin van dit koppel won de 11e NPO Aurillac 2012. Ze is in 2013 gepakt door een roofvogel en daarna kon ze niet meer vliegen. Ze komt uit een doffer van Hubert Jongen, die bij Adri verschillende kopprijzen won, met een dochter van de snelste duif van Perigueux 2007 van afdeling 8 van Anthony Koster.

Adri is meer een dagfondspeler dan een marathonspeler. Maar hij heeft altijd een paar koppels voor dit werk. Met die paar duiven haalt hij met grote regelmaat teletekst. In onze regio houdt iedereen rekening met hem. Adri: ‘Jaco, nadat in 2011 het kampioenschap totaal fond van het programma ging heb ik de overnacht op een heel laag pitje gezet!!!! De meeste marathonduiven hen ik weggedaan en nauwelijks jongen gekweekt. 2014 en dit jaar weer wat aangeschaft, dit jaar duiven van Paul van den Boogaard via Jan Terscheggert. Uit jongen van de top koppels van Paul van den Boogaard. Had dit jaar nog 4 overjarige doffers en 3 overjarige duivinnen. Ga volgend jaar met een stuk of 10 duivinnen op het nest vliegen.’ Wie koopt de eitjes van dit geweldige koppel van deze superliefhebber?

Rob Timmermans edited

Rob Timmermans, Schellingwoude

Schenkt een jonge duif uit zijn beste vliegers in het vliegseizoen in goed overleg met hem. Deze sympathieke liefhebber draagt het Marathonduivenjournaal een warm hart toe en zal er alles aan doen om u tevreden weer naar huis te laten gaan.

De duivenstam van de man uit Schellingwoude bestaat voornamelijk uit duiven die zijn oorsprong vinden bij Adrianus van der Wegen uit Steenbergen. Natuurlijk zijn daar de laatste jaren andere duiven bijgekomen, maar de kern is nog steeds van Steenbergse oorsprong. De Van der Wegen-duiven werden gehaald bij de zonen van Adrianus, Antoon en Luci van der Wegen en Jacques van der Wegen. Verder kwam er soort van Muller naar Schellingwoude, zoals Red Gloria van Cees en Carlo Dominicus en De Genaaide en Het Superkoppel via duivenvriend Eric-Jan Piels. Van wijlen Flip Giele kwamen ouderwetse Aarden-duiven. Uit Volendam kwam via Gerrit Veerman het soort van Jan Peters uit Bemmel (Betuwe-koppel). Van zijn grote duivenmaten Gert Jan en Jeroen (Familie) Hendriks kwamen duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Marcel Braakhuis, Gebr. Kuypers en Van der Wegen.

Sinds 3 jaar hebben Gert Jan en Jeroen Hendriks en Rob een gezamenlijk kweekhok. Hieruit put hij elk jaar 50 jonge duiven. De laatste jaren hebben ze hun taaie fondstam moderner gemaakt met nieuwe aankopen. Bij de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel zijn jongen uit hun toppers gekocht. ‘De Superkweker Stet’ hebben ze een jaar geleend. Deze topduif komt uit Het Betuwe koppel. Deze doffer is zelf een Supervererver. Deze duif zit nu bij de comb. Verweij-De Haan. Drie kinderen van deze superduif zitten op het kweekhok. De 4e uit deze duif is een goede kweker bij Verweij-De Haan. Afgelopen voorjaar zijn er vijf nieuwe aanwinsten gekocht bij de verkoop van Arjan Beens. Deze duiven stammen allemaal af van ‘Snelle Jelle.’ De laatste jaren heeft Rob Timmermans veel kampioenschappen in groot verband bij elkaar gespeeld met zijn duiven: Fondclub Noord-Holland: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen ZLU Samenspel Noord- en Zuid-Holland (SNZH): 4e Superprestige ZLU, 5e onaangewezen en 3e aangewezen Generaal Kampioen ZLU en 3e Keizer Kampioen ZLU Fondunie 2000: 4e Onaangewezen en 1e aangewezen Algemeen Kampioen, 1e Pyreneeëncup

De ZLU: 5e Pyreneeëncup, 2e WESM Sportblad De Duif: 1e Internationale Gouden Duif Zware Fond PIPA: 1e International All Time Pigeon (I.A.T.P.) Dit laatste kampioenschap gaat om de 1e getekende van de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan

Enkele topprestaties op de ZLU voor het jaar 2014: 7e nat. Narbonne 2011, 51e nat. Barcelona 2012, 16e nat. Perpignan 2013. In het jaar 2014 won hij de volgende prijzen in de ZLU-competitie: 31e en 37e nat. Pau, 67e en 94e nat. Barcelona, 33e en 124e nat. Marseille, 124e nat. St. Vincent en 48e en 124e nat. Narbonne. In 2015 vloog Rob o.a. 26e nationaal Bordeaux ZLU, 63e en 88e nationaal Barcelona en 74e en 89e nationaal Narbonne. Meer info op https://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/rob-timmermans-schellingwoude-deel-2/ Wie gaat komende zomer naar Schellingwoude om een toppertje op te halen bij onze Rob?

Auke Heidstra Aster

Auke Heidstra uit Rottevalle

Schenkt een jonge duif uit 2016 (2e ronde). Met een klein bestand duiven van ongeveer 35 duiven in de winter (dit is inclusief kwekers) haalt Auke geweldige resultaten. Zo haalde hij  in het verleden 2x een Sector 4-overwinningen op St. Vincent. Ook een 1e in de sector 4 op Brive. Daarnaast nog diverse teletekstklasseringen. Vele reportages zijn er over hem verschenen in binnenlandse, maar ook in de buitenlandse pers. Bekijk de website maar eens!! http://home.kpn.nl/auke.heidstra/inleiding.html De beste duivin in 2012 was de 09-1645321. Zij vloog 3 keer prijs met een 22e Limoges op 217 duiven in NIC Drachten, 7e St. Vincent op 59 duiven en daarna de 6e duif in sector 4 vanuit Cahors en 1e in zone 4 van de NU op 1431 duiven. Deze duivin was 3 keer Auke’s eerste duif en komt uit de samenkweek van Jelle Jellema en Auke zijn oude basisstam. 2013 was een topjaar voor dit kleine bestand duiven een kleine opsomming 1e aangewezen bij de NIC Drachten, de Friese fondclub en sector 4. Eerste totaal bij  NIC Drachten en de Friese fondclub en sector 4. Met de 11-1158101 1e duif  bij NIC Drachten, de Friese fondclub en sector 4. Bij de Noordelijke Unie 3e aangewezen 5e totaal en 9e bij de superprestige. NPO 7e bij Nationaal Hokkampioenschap Aangewezen Marathon middaglossing En als extra toegift eerste bij de Friese fondclub op de najaarsklassieker Limoges. Landelijk zelfs tweede. 2014 was het nog beter dan het topjaar 2013 een kleine opsomming In Sector 4 1e onaangewezen en de beste twee duiven van de sector. 1e onaangewezen afd Friesland ’96 en het NIC drachten 1e aangewezen Friese fondclub  en NIC drachten 1 en 2e duifk. meerdaagsefond Afd. Friesland ’96. Bij noordelijke unie 1e en 2e duifk. Voor 2015 zijn voor de Meerdaagsefond alle uitslagen nog niet binnen maar het lijkt er op dat nog vele eerste prijzen richting Rottevalle gaan. 2015 stond in het teken van de overwinning van Aster op St. Vincent en daarna een 4e sector 4 op cahors. Net voor de broer van Dopke  die op Cahors een 11e sector 4 vloog.Weer een fantastisch  fondjaar  in Rottevalle met alweer de Derde overwinning op st.Vincent in de sector en de 8e sector 4 overwinning te weten: 4 vluchten, twee duifkampioenen en twee Generalen. De Basis lijn is het oude soort van mijn Klaas Heidstra uit de 1e whzb  doffer en van ’t Wilde Westen. Aangevuld met duiven van Jelle Jellema en van Simon Kuipers. Wie gaat er naar Friesland voor een jonge duif van een klein hok, dat nationale overwinningen aan elkaar rijgt?