Zaterdag 24 november gaan vanaf 11 uur in Soest (Oostergracht 46) de deuren open voor de 4e Marathonduivenjournaaldag. Deze dag worden er ook bonnen geveild voor 2019 en late jongen van 2018.

Voorbiedingen kun je doen op Toppigeons

Hier de zes Schenkingen nummer 10:

Koop 55. Marco van Doorn, Herveld
Schenkt een jonge duif 2019 in overleg

Marco van Doorn is een jonge twintiger die in zijn korte duivenloopbaan al diverse keren teletekst heeft gehaald: 8e nationaal St. Vincent 2015 en 5e NPO Bergerac (11e nationaal Bergerac).
Zijn duivenstam bestaat onder meer uit duiven van Piet Heikamp en Steketee.

In 2018 deed onze drukke student het wederom goed met de volgende prijzen:
66e nationaal St. Vincent
10e nationaal Dax
3e nationaal Orange
27e nationaal Bergerac
66e en 76e nationaal Perigueux

Dit mag je toch een prachtige serie noemen !!!

Wie gaat er voor dit laatje van deze jonge topper !!!

 

Koop 56. Jaap Bol, Alblasserdam
Schenkt een jonge duif 2019 in overleg

Jaap is een prachtige liefhebber. Je kan uren met hem praten over duiven en je verveelt je geen seconde. Hij heeft nationale vluchten gewonnen (Bergerac) en zit nooit stil. Hij investeert ieder jaar weer. Hij kocht bij Batenburg, bij Wiel Cramers en vorig jaar bij Jelle Jellema. Als hij iets wil, gaat hij er voor. Er worden buiten het erf nog meer vroege prijzen met de duiven van Jaap Bol gespeeld als daarbinnen. Zo heeft Piet Westerlaken uit Veenendaal een fantastische kweekduivin van Jaap, waar al drie verschillende duiven meerdere malen in de top 100 nationaal op ZLU-vluchten en Orange hebben gevlogen.

Jaap won zelf in 2017 en 2018 o.a.:
4e nationaal Bergerac 2017 in sector 2
20e nationaal St. Vincent 2017
42e NPO Bordeaux 2017
16e nationaal St. Vincent 2018
61e nationaal Narbonne 2018

Wie gaat er naar Alblasserdam een jonkie halen van deze fantastische vriend van Het Marathonduivenjournaal?

Koop 57. Gebr. Löwik, Almelo
Schenken een laat jong

Ben en Alloys schenken iets fantastisch !!! De vader van de schenking won de 1e nationaal Cahors 2012. Deze doffer is een kleinzoon van de 1e Internationaal St. Vincent 2004. Ook de 1e nationaal Dax 1990 zit verschillende keren in deze doffer. Kortom 1e nationaal spelen zit in het bloed.
De moeder van de schenking komt uit het beste van Ben Roodbeen. Zij is een dochter van Misha (7x bij de eerste 70 nationaal) met een dochter Boxbeer (12 ov. Prijzen, waaronder 3x bij de eerste 100 tegen gemiddeld 7.000 duiven). Betere duiven zijn er niet veel !!!

Gebroeders Löwik is al sinds 1958 een begrip in de duivensport. Vanaf 1984, uitsluitend op de Nationale vluchten, vooral de grote fond. De successen kwamen gelijk al in 1985. Ze stonden in 2017 voor de 10e maal op het erepodium van de grote fondclub VNCC, 20 maal bij de eerste 10 en 30 maal bij de eerste 20. En dat allemaal in 34 jaar.

De stam van de Gebr. Löwik begint met het zogenaamde ‘Oud Koppel’. Dit zijn 2 zomerjongen in 1978 aangeschaft. De nazaten van dit koppel vlogen en vliegen nog steeds geweldig. Je kunt zeggen dat dit koppel formidabel vererft. Het is nu in 2017 nog steeds de basis van hun beste vlieg- en kweekduiven. Deze 2 zomerjongen van toen stammen beiden af van de beste fondduiven die in het oosten van het land hebben rond gevlogen.  De zwarte doffer kwam van Gerard Telgenhof, rechtstreeks uit zijn geweldige ‘Fonddoffer’, ras Aarden maal Hermans. De kraswitpen duivin kwam van Theo Klein Haarhuis uit zijn formidabele ‘41’, die toen gepaard zat aan een nichtje van hem. Het ras was Grondelaers maal Aarden. Nazaten van dit ‘Oud Koppel’ vormen nog steeds de basis van onze huidige kolonie. Omdat de mannen uit Almelo veel aan inteelt en lijnenteelt doen hebben ze door de jaren heen betrekkelijk weinig nieuwe duiven ingebracht als bloedverversing. Deze kwamen o.a. van Dick Stern en diverse duiven van origine Aarden, Lazeroms, van de Wegen en Theelen. Deze nieuwe duiven worden ingekruist op hun ingeteelde stam en vervolgens worden jongen hieruit zeer streng geselecteerd. Alleen het allerbeste mag blijven. Omdat Aloys en Ben behoorlijk veel aan inteelt doen, worden bijna elk jaar alle duiven omgekoppeld. Daarom hebben ze geen vaste stamkoppels. De laatste inbreng met succes komen zoals gezegd van Wim Derksen (zo’n 20 jaar terug) en Ben Roodbeen (3 jaar geleden). Veel liefhebbers hebben succes met hun duiven, zoals Harold Zwiers, die veel had aan de Lowik-duiven in kruising met de kinderen van zijn stamkoppel.

In het verleden werden provinciale en nationale overwinningen behaald op Dax, St. Vincent en Cahors (in 2012). In 2017 werden de mannen 3e Kampioen Middaglossing van de Stichting Marathon Noord.
Op St. Vincent werd de 59e nationaal behaald. Op Dax pakten de mannen de 6e nationaal en op Bergerac de 36e nationaal.
In 2018 pakten de mannen de 57e nationaal Dax en 52e en 59e Orange. Een seizoen waar de mannen niet tevreden mee waren. Afgelopen jaar heeft Ben, de duivenmelker van de twee, dan ook enorm gesukkeld met zijn gezondheid.

Wie neemt dit fantastische laatje mee van deze toppers uit Almelo?

Koop 58. Cor de Heijde, Made
Schenkt een jonge duif 2019 in overleg

Het Marathonduivenjournaal is blij met de schenking van deze topper uit Made. Cor is wereldberoemd geworden met zijn Klamper. Veel hokken, naast zijn eigen hok, zijn groot geworden met de nazaten van deze Superkweker.

Cor vertelt: ‘Mijn stamduiven gaan nu nog steeds allen terug naar mijn absolute stamdoffer ‘De Klamper’ die ik aankocht bij Piet Lazeroms uit Zegge … een volbloed Aarden. Het type duif dat me altijd heeft geboeid om hun taaiheid, pluimenkwaliteit en vitaliteit. Een ras waarvan ik er heel wat in handen heb gehad in de jaren dat ik veel optrok met Piet de Weerd, een zeer begenadigd selecteur van fondduiven. Nagenoeg in al mijn beste duiven, maar ook bij vele anderen liefhebbers  in binnen en buitenland is hij in de stamboom verweven. In de jaren erna heb ik aardig wat duiven bijgehaald. Die moesten wel voldoen aan die standaard.’

Een paar jaar terug, 2015, won Cor nog de 1e nationaal St. Vincent van heel Nederland. Niet veel later won hij de 2e nationaal Barcelona. In de jaren erna pakte hij regelmatig vroege prijzen. In 2018 drukte hij zijn neus weer heel nadrukkelijk aan het venster. Cor won de 1e nationaal Agen in sector 1.
Verder won hij dit jaar 2018:
22e nationaal Bordeaux tegen 9.852 duiven
10e, 28e en 47e nationaal Perigueux tegen 4.921 duiven
4e en 12e nationaal Barcelona tegen 3.912 duiven
70e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.570 duiven

Wie gaat er een duifje halen van één van de basisrassen van het Nederlandse Marathonras?

Koop 59. Henri Hoeks, Bovensmilde
Schenkt een laat jong

De man uit Bovensmilde schenkt een jong uit bewezen kweeklijnen. De vader is een halfbroer van 5 nationale top 25 duiven. Zowel van vaders- als van moederskant.
De moeder is een halfzus van 4 nationale Top 7 duiven. Zowel van vaders- als van moederskant. De opa van moederskant is bijvoorbeeld een zoon van de 1e nationaal Barcelona van Bram Walpot.
Kortom een duifje met een geweldige achtergrond !!!

Henri won in 2018 nationaal Dax in sector 4. Voor deze Drentse Topper is het ieder jaar weer een gevecht met de roofvogel. Vaak worden meerdere toppers van het jaar ervoor in het voorjaar van het volgende seizoen opgevreten. Zo valt het niet mee om met een ploegje ervaren duiven aan de start te verschijnen. Toch lukt het hem om steeds weer te pieken.

Toen hij voor de marathonvluchten koos kwamen de duiven van Chris en Jaap Van Der Velden uit Zuid/Beijerland. Dit werd de basis van zijn stam. Zo had Henri duiven uit ‘De 700’ en een kleindochter uit ‘Cheeta’. Deze twee duiven vormen het ene stamkoppel van de man uit Bovensmilde. De nakweek van dit koppel is zeer goed. Het andere stamkoppel is de Samurai (een ingeteelde naar de Barcelona-winnaar van Bram Walpot). Deze duif staat tegen ‘de Oude Witpen’ afkomstig van Henri’s duivenvriend Eddy Bloemen uit Staphorst. Dit koppel heeft al een 1e, 2e en een 8e Nationaal gegeven. Ze zijn  inmiddels al grootouders van minstens 30 Teletekst Duiven. Met deze beide koppels is de hele stam duiven opgebouwd.

Naast de 1e nationaal Dax won Henri verder:
39e nationaal St. Vincent
50e nationaal Perigueux (juni)
17e en 50e nationaal Orange

Wie wil dit laatje van deze Drentse topliefhebber?

Koop 60. Kees Elzakker, Halsteren
Schenkt een zomerjong 2018

Kees schenkt iets fabelachtigs. De vader komt van Wim Kooreman. Uit zijn 2e nationaal Dax, die uit de 1e nationaal Dax van Wim komt. Dit is de grootvader van vaderskant. De grootmoeder van moederskant is een duivin van Wijnands gekruist met het soort van de Gebr. Brugemann.
De moeder van de schenking komt van Cor de Heijde (duivin teruggekweekt naar de Klamper) met het soort van Etienne Maeilaen. Deze Belgische liefhebber heeft veel Asduiven in zijn bezit. De grootvader van moederkant komt uit de 1e Nationale Asduif Grote Fond met 3e Nationale Asduif).

Kees heeft in 2018 De Snelste Duif van Nationaal Dax van 10.077 duiven gepakt. Deze kleine liefhebber haalde zijn Dax-winnares als ei bij de later Nationale Narbonne winnaar Wim Kooreman uit Kloosterzande.

90% van Kees’ duiven komt van Cor de Heijde. De andere duiven komen van Wim Kooreman. Kees heeft het afgelopen jaar met 15 duiven gespeeld, waarvan 9 oude duiven.

Deze kleine liefhebber pakte ook nog de 44e nationaal Perigueux tegen 4.921 duiven.

Wie neemt dit jong, wat rijp voor de kweek is, van deze kleine tophobbyist?