In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2019 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

In deze editie komt ‘Teentje’ van Marc Gielen voorbij. “Teentje” is een lichtkras duivin, een fijne rustige duif welke altijd lekker knorrend op haar nestje zit net zoals haar grootvader de “07-113”. “Teentje” werd in 2017 als laat jong ingespeeld op 5 vluchtjes met de late jongen. 2017 was het eerste jaar dat ik mijn jonge duiven met de afdeling Limburg mee gaf. Voorheen gingen ze nooit de mand in en nam ik wanneer mogelijk ze zelf mee naar mijn werk. In 2017 besloot ik echter het roer om te gooien omdat het wisselende resultaten gaf in het jaar als jaarling. Het ene jaar nauwelijks verliezen en het andere jaar heel veel.

Ook besloot ik daarom om strenger te zijn voor mezelf en de duiven. Dus werd besloten om alle jaarlingen op 2 grote vluchten mee te geven, Nationale middaglossing dan wel ZLU vluchten.

Vanwege de bosrijke omgeving worden de duiven vanaf oktober tot en met maart niet los gelaten, ja heel af en toe met veel angst als het op een zondagmiddag in maart mooi weer is. Alles wordt dan gescheiden ingespeeld gedurende maand april en mei om ze dan op een eerste nestje mee te geven. Voor “Teentje” (ze heeft een hele lange teennagel) werd dit Nationaal Bordeaux en dat deed ze met verve. Als nieuwbakken moeder ging ze als 9e tekende de mand in. Direct op haar eerste vlucht was zij mijn 1e duif op deze pittige vlucht en won de 5e NPO tegen 1.491 jaarlingen, 18e NPO Bordeaux tegen 3.249 duiven en Nationaal een 69e tegen 9.852 duiven.

Sparen deed ik haar niet net zoals haar hokgenoten niet en dus gingen alle jaarlingen die op tijd thuis waren van Bordeaux en goed hersteld waren enkele weken later mee naar Nationaal Bergerac als 3e getekende. Op deze iets snellere vlucht moest “Teentje” 3 andere hokgenoten voor laten gaan waaronder 3 jaargenoten die Nationaal 11, 168 en 178 vlogen. “Teentje” vloog op haar eitjes een 235e Nationaal tegen 6.094 duiven. Provinciaal werd het een 99e NPO tegen 1.827 duiven en werd zij 2e duifkampioen Jaarlingen in samenspel CC 2008 achter haar hokgenootje 17-1471511 “Roos” en voor een zoon van 14-1273485 “Elke” van mijn vader. “Elke” won in 2016 1e NPO St. Vincent en 3e Nationaal om in 2017 van dezelfde St. Vincent een 2e NPO en 4e Nationaal te spelen.

2019
In 2019 werden de duiven wel in het voorjaar gekoppeld en brachten zij een jong groot. Ik had mijn jonge duiven nog niet hok- en bakvast op het vlieghok dus moest het nu anders doen.

Net zoals in 2018 werden de duiven goed ingespeeld, bij goed weer iedere week de mand in tot zo’n 2 weken voor de eerste grote vlucht maar wel rekening houdende wanneer er eitjes op komst waren. Thuis moeten ze verplicht vliegen en dat valt niet altijd mee. Daarom worden de duiven ook vaak zelf nog eens weg gebracht zodra de grote wedstrijden beginnen.

Omdat mijn voorkeur uit gaat naar de ZLU vluchten werd “Teentje” in de ploeg Agen ZLU ingedeeld. Ze vloog een staartprijs op 1135e van 5.214 duiven op haar papjong. Ik besloot haar klaar te maken voor een Nationale middaglossing, Bergerac in dit geval. Ondanks het teleurstellende resultaat op Agen ZLU had ik alle vertrouwen in haar en werd zij als 2e getekende ingezet. En het vertrouwen betaalde zich uit want “Teentje” was mijn 1e duif en goed voor een 18e NPO tegen 2.286 duiven. Nationaal goed voor een 38e tegen 9.010 duiven.

De bloedlijnen van “Teentje”
Na 2 jaar is zij dus goed voor 4 uit 4 met Nationaal toch 3 goede prijzen, 38, 69 en 235. En zij heeft het beslist niet van een vreemde want haar vader is een zoon van mijn beste vliegdoffer ooit, kraswitpen doffer, de 07-2089113 welke op 12 jarige leeftijd nog steeds zijn rondjes draait. De “113” won als pater maar liefst 3 jaar 3 op 3 op de Nationale middaglossingen. In het najaar van 2010 werd hij pas voor het eerst gekoppeld en daarop besloot ik hem in 2011 op nest te spelen naar Barcelona. Hij stelde mij niet teleur en won Nationaal prijs 103 op een papjong. Op dat zelfde jong dat inmiddels door het hok vloog + eitjes speelde ik hem op Perpignan. Nu was hij weer vroeg en won een 34e Nationaal en 52e Internationaal. Daarna heb ik hem niet meer gespeeld.

De moeder van “Teentje” komt uit een Zoon Prins Bordeaux van A. Saarloos & Zoon x de moeder van de 7e Nationaal Narbonne 2016 bij mijn vrienden Depasse-Lardenoye, een der beste hokken van Barcelona in België.

2020
Mocht ”Teentje” het voorjaar weer goed door komen dan zal ze klaar gemaakt worden voor de Nationale Middaglossingen. Dit omdat ze daar toch het beste onder gedijt en voor de Nationale vluchten toch bij diverse fondclubs mooie competities zijn.

Haar naam dankt zij aan haar lange teennagel die zij heeft aan een van haar poten. Ze is een lief duifje, net zoals haar opa die ook lekker koerend en knorrend op haar nestje zit.

Marc Gielen

Marc heeft aan ‘Teentje’ een echte topper in huis. Op drie-jarige leeftijd kan ze nog prima een jaartje knallen in 2020. Hopelijk krijgt dit verhaal komend jaar een mooi vervolg. We gaan het volgen!