Deze keer heeft Frans Peter Brukman uit Soest een topper voor deze rubriek. Het gaat hier om ‘de 456’ van 2015.
Frans Peter is een geweldige liefhebber en bovendien bijzonder sympathiek. Op een klein smal hok haalt hij regelmatig uit op de vluchten met een middaglossing. In het begin jaar van Het Marathonduivenjournaal heb ik een mooie reportage met hem gemaakt. Nu, bijna vijf jaar later, stelt hij zijn topper aan ons voor …

Frans Peter: ‘Op jouw vraag om een stukje aan te leveren voor toppertjes van het afgelopen seizoen 2019 wil ik zeker bijdragen. Ik vind het ook leuk om dergelijke artikelen te lezen van anderen.
Met ‘de 456’ van 2015 heb ik de 25e nationaal St. Vincent (middaglossing) behaald. Dat was goed een mooie TT vermelding in afdeling 7 met een 8ste prijs.

De mooie kopprijs (prijzen) in 2019 
Ik heb dit jaar aan 4 marathonvluchten deelgenomen waarbij St. Vincent en Bergerac de mooiste vluchten met de beste resultaten waren. Beiden vluchten 3 prijzen met 5 gezette duiven.
De Blauwbonte duivin “de 456” vloog de voornoemde prijs op St. Vincent en won de 356e  op nationaal Bergerac van 7.410 duiven in sector 3 en een 108ste in de afd. 7 van 2.141 duiven. Helaas miste zij op de zware Dax toen zij dezelfde avond nog rond 22.15 uur thuis kwam. (blij om haar op de klep te zien zitten).

“De 275” (volle broer van Miss Teletekst, die twee maal teletekst vloog als jaarling in 2014) was op St. Vincent mijn tweede duif en zat ook goed in de prijzen (314e nationaal en een 81ste in Afd. 7)
Verder kan gemeld worden dat “de 275” nog de volgende twee prijzen vloog, namelijk een 264e  Nat. Dax (59ste in Afd. 7) en een 208ste Nat. Bergerac (62ste in Afd. 7). Het mooie is dat de vader van “de 275” van 2011 nog een prijs pakte op Bergerac.

Op welke stand is deze topprestatie geleverd?
Op St. Vincent had ‘de Blauwbonte 456’ nog geen jongen groot gebracht. Op haar eerste nestje op een jong van 4 a 5 dagen werd zij ingekorfd. ‘De 275’ op een zelfde stand, maar daar had ik al in de derde week van februari mee gekweekt.
Vervolgens heb ik cyclus voor het eerst gewoon door laten lopen en dat is mij wel bevallen. Op Dax groot jong en op eitjes (8 a 10 dgn) en de laatste vlucht weer op een jong van paar dagen. ‘De 275’ werd op de laatste vlucht op eitjes gespeeld van 14 dgn.

Is er een aanwijsbare motivatie/reden dat heeft geleid tot deze prestatie?
De 25e nat. St. Vincent van ‘de 456’ is vermoedelijk te danken aan haar eerste jong. Zo had ik het ook gepland. Zij had zelf te vroeg gelegd na mijn zin, waardoor ik haar een eitje van een koppel had gegeven die mooi op tijd had gelegd. Het resultaat was wel dat ik  haar  laatste (september) jong zelf heb gehouden.

Prijzen in eerdere jaren en eventuele andere prijzen in 2019?
‘De Blauwbonte 456’ is een zomerjong van 2015 en in 2016 misschien een paar vluchtjes gehad. In 2017 gaan ze dan mee en heeft zij misschien 1 marathonvlucht gehad. In 2018 is zij wel mee geweest maar had zij nog weinig ervaring en zal zij misschien een staartprijsje hebben gevlogen. Ik ga na de drie a vier marathonvluchten altijd direct op vakantie en heb dan niet veel tijd meer voor de duiven. Dat is de reden dat de duiven wat ouder zijn als ze geheel opgeleid zijn. (Hier kies ik zelf voor, blijft een hobby, ik hoef er niet van leven).

Drie generaties topduivinnen

Afstamming 
‘De Blauwbonte 456’ is van het oude Bakker-Brukman soort wat al vanaf  ongeveer 1994 goed komt op de middaglossing. De lijnen gaan naar de Kleine Donkere (Black Giant) met oude Aarden lijnen (Piet Lazeroms/van de Wegen(Straaljager)/666-lijn van Hans van de Veer/soort van Wout van den Hoek en Arthur Jansen).
De moeder van ‘de Blauwbonte 456 vloog de 8e Nat. St. Vincent ( “de 232”) in 2015 en heeft daarnaast altijd samen met haar volle zus “de 231” leuke prijzen gevlogen op de middaglossing. Haar grootmoeder de 852 “Witje” heeft ook heel wat mooie prijzen gevlogen.
“De 275” komt net  zoals Miss Teletekst uit een duivin van de wijlen Ernst Verheijen (lijnen van Wout van de Hoek) met een doffer van Hans van de Veer uit het soort van J. van de Graaff (Arnemuiden) en een duivin van  Overwater.

Prijzen van vader en moeder
De vader van ‘de Blauwbonte 456 was de “de 810” nestligger van de “de 809”. Als jaarling overgenomen van Henk  en Ruben Bakker (oude combinatiegenoten en nog steeds goede vrienden). Zij stopten toen met de overnachtvluchten . “De 810” deed het in zijn eerste jaar goed, echter in zijn tweede jaar verspeeld. De  “809” won in 2017 twee eerste prijzen in de club namelijk van St. Vincent en Cahors, welke ook de 1e in de Afdeling 7 was. Moeder de 232 heb ik reeds genoemd.
Opmerking: De duiven van Bergerac heb ik niet kunnen zien aankomen, omdat ik met mijn vrouw die zaterdag tot 13.15 uur in het ziekenhuis heb gezeten. (Dan is de hobby postduiven een bijzaak).’

Frans Peter, heel erg bedankt voor je bijdrage. Succes met de kweek en de vluchten komende zomer. Je topper is een echte Brukman-duif, als ik haar zo op de foto zie!