Mijn favoriete duif voor het overnachtseizoen 2015 is de doffer 12-1975897 alias ‘de Kraanvogel.’ Deze naam kreeg hij van mij, omdat hij als jaarling altijd ruzie had met zijn vader in de loopgang. Zijn vader van 2006 (8 prijzen op 9 middaglossingen) kon hij eigenlijk niet de baas en dan danste hij om zijn vader heen zoals baltsende kraanvogels opspringen. Vandaar de naam.

 

Deze doffer werd als jaarling gespeeld in 2013 op Ruffec ochtendlossing. Hij kwam fris na de prijzen thuis op deze supersnelle vlucht. Als tweejarige in 2014 speelde ik hem op Agen ZLU 1.095 km. Ik klokte hem super gemotiveerd en fris een paar seconden na zijn duivin. Ze wonnen 2e en 3e prijs in het NIC. In fondclub FIANTE speelde hij de 54e prijs. Vervolgens werd hij gespeeld op Perpignan ZLU 1.211 km, hij was mijn 3e duif en speelde de 12e prijs in het NIC en de 161e in fondclub FIANTE.

 

Op de foto staat de doffer samen met zijn duivin de ‘Kwaaie 851’ die op dezelfde vluchten hem net te snel af was met de 2e prijs op Agen en de 7e op Perpignan.

 

De ‘Kraanvogel’ is via moederszijde een halfbroer van mijn winnares ‘Miss Possible,’ 1e Internationaal Agen 2013, kruising Cor De Heijde en Jan Polder. Zijn vader is een kruising Van Wanrooy maal Zoontjes (= dus halve programmaduif).

 

Zijn duivin die dus net wat beter vloog is een volle zuster van mijn winnares ‘Miss Possible,’ 1e Internationaal Agen 2013, kruising Cor De Heijde en Jan Polder. Ze is een oktoberjong van 2011 die voorafgaand aan de 2  ZLU vluchten van 2014 ook alleen de snelle Ruffec ’13 vloog. Ze vloog toen een staartprijsje.

 

Beide duiven ben ik weg van, omdat ik het gevoel heb, dat ze wat extra kunnen als ze het ‘op hun heupen’ krijgen. Dit zit in de combinatie van vitaliteit, karakter, gedrag en hardvliegende familieleden.

 

De doffer ziet er wat nat uit op de foto en dat klopt. De foto is op zondagmorgen genomen, toen de doffer net thuis was van de vlucht.

 

De eerste grote fondvlucht voor dit koppel is dat jaar hoogstwaarschijnlijk Sint Vincent middaglossing.

 

We zullen zien…

 

Rutger Rittersma