Ook starters en herstarters kunnen in hun onervaren ploeg een favoriet hebben. Daarom deze keer het verhaal van de favoriet van Henri Wittens uit Den Bosch. Dit verhaal heeft als titel:

 

De favorietenrol voor ‘de 23’ – 14-1223923

 

Vanmiddag kreeg ik een mailtje binnen. Deze was van niemand minder dan Jaco van Nieuwamerongen. Voor mij een hele eer. Jaco had de vraag of ik mijn favoriet voor 2015 voor wilde stellen. Best moeilijk als je net begint aan de grote vluchten en ja favoriet. Ik noem het de duif, die me eigenlijk het beste aanstaat. Een kleine 30 jaar geleden las ik iedere week zeer gedreven alle duivenkranten, die er waren. De man die me het meeste pakte was Fons van Ophuizen. Zijn verhalen leken me meer een sprookje waar hij me in meenam. De kiem voor de grote fond was geboren. Rond de jaren 90 fascineerde Hein Brassé. De man met zijn kolonie kleppers als ‘Brede Grijze, Witpen sjeck en zijn 90. Daar komt ook de vader van de 23 vandaan. Voorjaar 2008 maakte in kennis met de Limburger en veel pratende Hein Brassé. Na het gesprek wat ik op de beurs met hem had, moest ik eens langskomen en ja die kans liet ik niet liggen. Zijn verhalen van weleer kwamen als een waterval om me heen en zeker de hokbezoeken, die Hein gemaakt had op de grote hokken. Eind 2008 was ik in Beek voor controle van mijn duiven en moest erg lang wachten. Ik besloot naar Vaesrade (Nuth) te rijden. Hein opende de poort achter en we gingen meteen bij de duiven kijken. Toen we naar binnen gingen om te drinken, liep ik langs een kweekbox onder het huis. Daar zat een twee-jarige doffer. Hein liet hem zien en vertelde dat hij als jaarling eens gewond thuiskwam en als tweejarige voor twee vluchten naar de ZLU moest, maar steeds net te laat kwam. Zijn voorarm zou problemen hebben en Hein liet het zien en voelen. Om eerlijk te zijn voelde ik het niet, maar merkte wel op, dat deze doffer zijdezacht was, maar ontzettend groot. Aan het einde van het verhaal mocht ik hem mee naar Den Bosch nemen. Weken later liet ik me toch ompraten door mijn vrienden om programma te gaan spelen. ‘De 122’ ging naar een vriend met de afspraak hem nooit op te ruimen. In 2013 zat hij nog op zijn logeeradres. Marti wilde hem graag terug geven. De eigenwijze doffer had drie jaar niet gekoppeld gezeten, omdat hij dat gewoonweg niet wilde. Het laatste jaar maakte hij niet de klik met een duivin, dus men had niets uit hem gekweekt. Hij werd vader van ‘De 23.’

Zijn moeder heb ik gekregen van Cees Nijdeken. Cees ken ik al enige jaren. Ik meen vanaf 2005 en onder de pannen van zijn hokken zitten echt topduiven. Vanaf 2006 hield ik Jellema in de gaten en was erg nieuwsgierig naar deze duiven. Meerdere hadden dat natuurlijk in de gaten, maar voor mij werden de duiven van Jelle Jellema erg duur. Als sportief gebaar kreeg ik van Cees Nijdeken, ‘Ceessie.’  De Jellema duivin speelde als jaarling een 800e  nationaal en verwondde zich daarna. Ze heeft in zich de lijnen van Storm en Jaguar. Haar moeder is de zus van de 2e nat St-Vincent. De man had deze duivin van Jelle en klasseerde zich super. Omdat beide partijen erg gezond blijven in de partij duiven, die ik had, heb ik ze samen gezet. Zelf heb ik er 3 broers en 1 duivin van. Beide broers zijn slagschepen, als de vader. Zoon nummer drie is een middelmatig vogel met een zacht pluim, altijd ideaal en gezond als een vis. Meer ideeën heb ik over duiven niet. Ik heb stamkaarten gehad, die ze graag in een museum halen om op te hangen. Ook duiven uit toplijnen. Ze werden het hier niet. De basis gezondheid liet heel vaak te wensen over. Het verhaal medisch heb ik heel ver van me afgeschoven. Ik denk waar je ze voor keurt, dat ook het probleem gaat worden. Ik probeer de duiven gezond te houden met natuurproducten. Deze komen voor mij van Dr. Peter Boskamp, zijn Bony Farma. Het is geen wijze praat, want als ze in de ziekenboeg moeten zullen ze er ook aan moeten geloven. In inspelen of invliegen van de duiven doe ik denk ik op de moderne wijze. Zoveel mogelijk korven en kilometers en ervaring op te laten doen. Niet mijn wijsheid, maar afgekeken van Arjan Beens. De man die samen met Jelle Jellema mij plezier hebben gegeven in fondvliegen anno 2015.

 

Henri Wittens