Jaco vroeg of ik een favoriete duif heb. Ja natuurlijk !!! Dat is voor mij BIG NOSE (één neusdop is groter als de ander … …. vandaar zijn naam.) Hij draagt de NL12-1606235. Late van 2012. Hij is de broer van mijn teletekstduif, die de 5e Cahors Ochtendlossing Sect. 2 won. Hij was dezelfde dag thuis en er waren ongeveer 4.000 duiven in concours. Beide broers zijn speciaal voor mij, omdat ik deze twee duiven te koop heb aangeboden op duiven.net. Maar ze werden niet verkocht … … apart verhaal eigenlijk. Doet me denken aan de verkoop van Vrosch-Meijers, Heerlen. Er bleef 1 duif zitten en won de 1e Nat. Barcelona.

De vader van de twee broers is (Dirkje Sandocan) een Zoon van Fransie, de 85, die zelf 2x 1e Pau van Rotterdam won en rond de 250e nationaal speelde. Ook won hij een 1e van Chantilly van ongeveer 10.000 duiven. Zijn kinderen en kleinkinderen wonnen al vele vroege prijzen en duifkampioenschappen. De moeder van ‘Dirkje Sandocan’ is een kruising van de bekende A.P. Overwater, Strijen (uit de 012 van AP), die stond op ‘de Vale Dirk’ van Bert van Es, 2 Barcelona duiven van de Comb. (wijlen Klip)- Verhagen, Rotterdam.
Deze ‘Dirkje Sandocan’ stond gekoppeld aan een duif van Gerrit van Helden die alleen maar duiven van D. Bakker en Zoon, Poortugaal heeft uit hun Jonge Rooie lijn, vader 1e Nat.Perpignan, duifkampioen Noord en Zuid-Holland als jaarling. Deze gekoppeld aan het oude soort moeder bonte 57. Verder zit in de duivin nog de lijnen Dochter Donkere Barcelona van Mevr. L. van der Wegen, die stond op de Stamdoffer De Rooie. Hier komt ook ‘de 47’ in voor een zoon van de Rooie die 7e Duifkampioen werd ZLU. Deze stond gekoppeld aan dochter 604 van Mevr. L.van der Wegen.
Big Nose heeft een prijsje verdiend op de late Limoges vorig jaar in 2014. Dit komt ook dat hij in zijn geboorte jaar niet is afgericht dit heb ik pas in 2013 gedaan tot 300 km. In 2014 heeft hij 2 dagfond vluchten gehad en 2 overnacht namelijk St Vincent ZLU en de Late Limoges waar hij prijs had. Ik denk dat hij nu er klaar voor is om een leuk prijsje te pakken en stiekem hoop ik dat hij net zo vroeg komt als zijn broer die op Teletekst stond in 2014. De planning is, dat Big Nose met zijn duiven naar St. Vincent gaat.

Frank Oosterhof