In deze editie komen twee topduiven van Ed Maat uit het Noord Hollandse Limmen langs. Hij won in 2019 de 5e en 10e nationaal Agen ZLU. Ed doet al jaren met de besten mee en ook in 2019 had hij zijn toppers. Ze worden hieronder aan de lezers voorgesteld.

Ed vertelt ons het volgende: ‘Jaco stuurde mij een mail met de vraag of het een leuk idee is om mijn twee vroege duiven van Agen ZLU 2019 voor te stellen. Nu ben ik daar niet zo van maar misschien best eens leuk.

‘De 484’ won de 5e Nationaal en een half uur later kwam ‘de 279’ en die won de 10e Nationaal Agen ZLU 2019 op een afstand van 1003 km.
De duiven die naar Agen moesten, hadden de zorg over de eitjes van de Pau duiven. Zodoende zaten deze twee duivinnen beide op vier eieren waarvan een enkele al uit waren ten tijde van inkorven. Dus de stand was eigenlijk … op eieren en kleine jongen.

Het mooiste vind ik zelf nog dat ik de weken ervoor bij een duivenmaat aan het werk was en hem de hele week al vertelde hoe goed mijn eerst getekende voor Agen wel niet was. Ze waren het hok niet uit te krijgen. We kennen het allemaal wel, beetje grootspraak de hele week. Dat kunnen we hier goed.

De twee duivinnen zijn heel erg late duiven van 2016. Het zijn ook mijn enige duiven van dat jaar nog. Ik denk dat ze in oktober geboren zijn, omdat ik na de vakantie nog wat duiven van Jos Pepping kon krijgen om uit te kweken.

‘De 484’ (5e nationaal) komt uit een doffer van Jos en de moeder is een kleinkind Betuwe koppel van Gerrit Veerman. ‘De 279’ (10e nationaal) komt uit twee Peppen.
De afstamming van de Peppingen is helaas onbekend, de aantekeningen van Jos waren niet meer te vinden, maar ik vind het zelf niet heel erg belangrijk. Die laatjes hebben de hele winter open hok gehad. ze waren er schuw van en ook flink wat laatjes ingeleverd aan onder andere de havik.

Beide duivinnen zijn in 2017 als late jongen en op oude nestpennen na de vitesse en een paar dagfond vluchten op Agen ZLU gespeeld. ‘De 484’ was daarvan de eerste jaarling van het NIC Alkmaar en tweede van Noord Holland … 215e Nationaal. Van ‘de 279’ weet ik het niet meer, ook geen prijs maar ze wist in ieder geval thuis te komen.
In 2018 zijn ze weer naar Agen geweest en misten beiden, daarna niet meer gespeeld.

2019 weer naar Agen met het gekende resultaat . Daarna beiden nog op Perpignan gespeeld. ‘De 484 helaas miste en ‘de 279’ was mijn tweede duif was en won de 144e Nationaal.

Volgend seizoen denk ik beiden naar Pau doe … Moet het nog even bekijken.’

Ed, bedankt voor je verhaal en je mag trots zijn op deze dames !!!