Vlak bij mijn geboortehuis woont mijn clubgenoot Willem Oostveen. Hij woont nu ook maar 150 meter hemelsbreed bij mij vandaan. Hij heeft de laatste jaren veel op twee gedachten gehinkt … marathonduiven … nu toch maar niet … programma-duiven … ook maar niet … toch maar weer marathon-duiven. Toen hij weer marathonduiven had, zat het een paar keer tegen met de jonge duiven en jaarlingen en liet hij het kopje hangen. In 2015 hebben we hem aangespoord door te zetten, ondanks alle tegenslagen die hij tegen zou komen. Hij heeft die raad opgepakt en doorgezet. Is veel duiven verspeeld, omdat de jongen kweekduiven jarenlang niet getest zijn op de vluchten waarop ze getest moeten worden … de marathonvluchten. De jongen zijn vorig ingespeeld op de taartvluchten en in 2016 is de opleiding weer verder gegaan en ondanks het wisselende weersomstandigheden hebben de duiven genoeg kilometers gehad. De overjarige duiven gaan nu naar Bordeaux/Agen.
Naast dit verhaal loopt er nog een verhaal met de duiven van Willem in de hoofdrol. In 2014 hadden wij wat duivinnen te weinig. Willem hoorde dat en zei je kan wel 3 duivinnen van mij krijgen, want ik heb ze over. Zo kwamen er drie zomer/late jonge duivinnen naar ons toe. Ze werden vrij eenvoudig overgewend en ingespeeld op de natour. Vorig jaar werden ze gespeeld. Twee duivinnen één keer (één op St. Vincent en één op Narbonne), beide misten maar net en krijgen dit jaar twee vluchten om zich te bewijzen. De ander ging twee keer mee (Bordeaux ZLU en Narbonne) en won twee mooie prijzen. Dit was ‘de 479 van Willem.’ Deze duivin ging vorige week mee naar Pau en ze leek het beste in orde … toch niet bovenaan gezet (twee anderen hadden meer ervaring), wat niet verstandig bleek te zijn, want ze was vanochtend onze eerste duif (van de 4) en won de 142e prijs nationaal in de ZLU. Ook een mooie opsteker voor onze vriend Willem Oostveen ….
Nu het verhaal van Willems favoriet voor Bordeaux/Agen ZLU:
Willem: ‘De 13-1039488 een nestdoffer heeft als jong alleen tot Pommereoul (220 km) gevlogen en als jaarling door omstandigheden niet verder als Hedel. In 2015 ben ik door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen mijn duiven meer gaan spelen. Deze (vader en zoon) combinatie heeft mij de laatste jaren zeer veel geholpen. Het zij met duiven, maar zeker ook met raad en daad Ze zeiden: Je moet wel gaan spelen anders weet je niets over je duiven! Dat hebben we in 2016 gedaan. Deze doffer heeft dit jaar 1372 km aan trainingsvluchten gevlogen en zijn verste was 472 km vanuit Souppes. Zijn achtergrond is van vaderskant een rechtstreekse van Eyerkamp soort Wijnands x Florizone en de moeder is een Batenburg x AP. Overwater. Het wordt mijn allereerste vlucht bij de ZLU er gaan er 6 of 7 mee we hopen op een duif in de prijzen, als het kan 1 of 2 meer. Maar met 1 zou ik al tevreden zijn.’
We wensen Willem veel geluk op deze vlucht en veel doorzettingsvermogen toe voor de komende jaren. Het succes zal niet vanzelf komen. Maar een eerste succesje op Bordeaux ZLU in 2016 zal een mooie opstap zijn.
Recente reacties