1. Jan Broersma, Roodeschool

Jan schenkt een laat zomerjong 2016 uit de kweekduiven. Jan heeft niet veel duiven om te spelen en omdat zijn duiven geweldige afstanden af moeten leggen, is het moeilijk om op elke vlucht met een goede ploeg aan de start te komen. Hij kan zijn duiven niet vaker spelen dan twee keer per jaar, anders speelt hij ze kapot. Toch lukt hem dat elke keer weer. De duiven stammen veelal af van nationale tophokken zoals van Koop & Gerda Kiekebelt Drijber, J.Corstjens Thorn en Tonnie van Dam uit Hattemmerbroek. Ook nazaten van een aangeschafte rode doffer van Glazenburg uit Winschoten doen het goed en wat nieuw bloed van de stuntman uit Beerta Ton v.d. Walle. Deze duiven moeten zich nog gaan bewijzen. De afgelopen jaren stonden zijn duiven regelmatig op de landelijke teletekst zoals in 2013 speelde een duivinnetje de 2e Nat. Ruffec Sector 4 en dit jaar een doffertje de 9e Nat. St.Vincent Sector 4. Dit was tevens de snelste duif van de afdeling 10 op de allergrootste afstand. (1236 km). Behaalde kampioenschappen uit het verleden weet hij niet zo op te noemen omdat hij dat niet echt bijhoudt. Verser in het geheugen liggen de prestaties van het 2015, hier werden zijn duiven 8e kampioen Onaangewezen in de sector 4 en 3e Marathon van de afdeling 10 en werden in de Fondclub Noord Nederland meerdere titels behaald. In 2016 ging het allemaal een tikje beter. Jan begon met de 85e NPO Limoges, 55e nationaal Albi en de 39e en 102e nationaal st. Vincent (2 mee), maar daarna werd het alleen maar beter:  8e en 19e nationaal Orange en 8e nationaal Cahors. Het slotstuk was NPO Bergerac. Jan had 8 duiven mee en evenzoveel prijzen (100%), beginnend met: 12, 38, 39, 54 en 57. Jan werd in zijn afdeling 1e aangewezen en 6e onaangewezen Kampioen op de Marathonvluchten. Wie koopt dit mooie laatje van deze kleine melker met grootse prestaties op een enorme afstand?

Geshowed door Rob

  1. Rob Timmermans, Schellingwoude

Schenkt een laat jong 2016 uit het gezamenlijke kweekhok van hem de familie Hendriks. De vader is de Blauwe Hommes van vader en zn Hommes, de kampioenen van Noord Holland. Deze doffer is een volle broer van diverse topvliegers en ook vader en moeder van deze Hommes-duif wisten beiden diverse keren in de kop van de uitslag te spelen. De moeder van de schenking komt uit Fritsie, vader 1e nationaal Tarbes met de 4e nationaal Perpignan 2015 van de familie Hendriks. Wat komen in dit duifje veel goede bewezen kweek- en vlieglijnen bij elkaar, dat is geweldig !!! Dit past helemaal bij de schenkers … Deze sympathieke liefhebber en zijn vrienden dragen het Marathonduivenjournaal een warm hart toe en zal er alles aan doen om u tevreden weer naar huis te laten gaan.

De duivenstam van de man uit Schellingwoude bestaat voornamelijk uit duiven die zijn oorsprong vinden bij Adrianus van der Wegen uit Steenbergen. Natuurlijk zijn daar de laatste jaren andere duiven bijgekomen, maar de kern is nog steeds van Steenbergse oorsprong. De Van der Wegen-duiven werden gehaald bij de zonen van Adrianus, Antoon en Luci van der Wegen en Jacques van der Wegen. Verder kwam er soort van Muller naar Schellingwoude, zoals Red Gloria van Cees en Carlo Dominicus en De Genaaide en Het Superkoppel via duivenvriend Eric-Jan Piels. Van wijlen Flip Giele kwamen ouderwetse Aarden-duiven. Uit Volendam kwam via Gerrit Veerman het soort van Jan Peters uit Bemmel (Betuwe-koppel). Van zijn grote duivenmaten Gert Jan en Jeroen (Familie) Hendriks kwamen duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Marcel Braakhuis, Gebr. Kuypers en Van der Wegen.

Sinds 3 jaar hebben Gert Jan en Jeroen Hendriks en Rob een gezamenlijk kweekhok. Hieruit put hij elk jaar 50 jonge duiven. De laatste jaren hebben ze hun taaie fondstam moderner gemaakt met nieuwe aankopen. Bij de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel zijn jongen uit hun toppers gekocht. ‘De Superkweker Stet’ hebben ze een jaar geleend. Deze topduif komt uit Het Betuwe koppel. Deze doffer is zelf een Supervererver. Deze duif zit nu bij de comb. Verweij-De Haan. Drie kinderen van deze superduif zitten op het kweekhok. De 4e uit deze duif is een goede kweker bij Verweij-De Haan. Afgelopen voorjaar zijn er vijf nieuwe aanwinsten gekocht bij de verkoop van Arjan Beens. Deze duiven stammen allemaal af van ‘Snelle Jelle.’ De laatste jaren heeft Rob Timmermans veel kampioenschappen in groot verband bij elkaar gespeeld met zijn duiven: Fondclub Noord-Holland: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen ZLU Samenspel Noord- en Zuid-Holland (SNZH): 4e Superprestige ZLU, 5e onaangewezen en 3e aangewezen Generaal Kampioen ZLU en 3e Keizer Kampioen ZLU Fondunie 2000: 4e Onaangewezen en 1e aangewezen Algemeen Kampioen, 1e Pyreneeëncup

De ZLU: 5e Pyreneeëncup, 2e WESM Sportblad De Duif: 1e Internationale Gouden Duif Zware Fond PIPA: 1e International All Time Pigeon (I.A.T.P.) Dit laatste kampioenschap gaat om de 1e getekende van de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan

Enkele topprestaties op de ZLU voor het jaar 2014: 7e nat. Narbonne 2011, 51e nat. Barcelona 2012, 16e nat. Perpignan 2013. In het jaar 2014 won hij de volgende prijzen in de ZLU-competitie: 31e en 37e nat. Pau, 67e en 94e nat. Barcelona, 33e en 124e nat. Marseille, 124e nat. St. Vincent en 48e en 124e nat. Narbonne. In 2015 vloog Rob o.a. 26e nationaal Bordeaux ZLU, 63e en 88e nationaal Barcelona en 74e en 89e nationaal Narbonne. In 2016 won Rob o.a. de 3e nationaal St. Vincent en 98e nationaal Pau. Meer info op: https://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/rob-timmermans-schellingwoude-deel-2/ Wie komt dit laatje van onze Rob?

9. G.J. de Hoogh en zn

9. Gertjan de Hoogh en zn, Oosterhout NB

Schenkt een laat jong 2016 uit 9e NPO Tarbes. De vader van het geschonken duifje won in 2016 de 9e NPO Tarbes en is van de oude stam van Gert Jan de Hoogh en zn. De moeder van de schenking is een halfzusje van de 1e en 7e NPO Bordeaux. De moeder van deze duiven zat nu tegen een Kouters-doffer. De moeder van de 1e NPO Bordeaux (4e nationaal) en 7e Tarbes is ook van het oude soort van de familie de Hoogh. Ze is tevens de oma van de 10e NPO Bordeaux 2015 (komt uit 7e NPO Tarbes). Het oude soort van deze mannen is opgebouwd met Van der Wegens (via de schoonvader van Gert Jan) en duiven van het soort van Hein Oostenrijk (via Kerkhof uit Heiningen). Gert Jan en zijn zoon spelen op alle vluchten mee en zijn ook dit jaar 2e Generaal Kampioen en vorig jaar 1e Generaal Kampioen geworden in de Kring. Op de Marathonvluchten spelen ze goed mee en behoren tot de betere spelers van de Union. Ook kopprijzen als de 8e NPO St Vincent 20115, de 10e NPO bordeaux 2015 en 9e NPO Tarbes 2016 zijn geen uitzondering. Hun sterke marathonstam levert met grote regelmaat topvliegers op en uit één van deze topvliegers schenken de mannen een laat jong. Wie gaat voor deze topper?