Dertig jaar geleden kreeg ik waarschijnlijk op mijn verjaardag- ik werd toen 52- een mooi gebonden boek over duifhuizen en duiventillen. (Taubenhauser und Taubenschlage van Alois Kammermeier)Het was een fraaie uitgave uit 1978 met veel foto’s tekst en tekeningen.

Er staat materiaal in over duivenbehuizingen uit o.a Tsjechoslowakije, Duitsland, Engeland en andere landen. Toevallig vond ik het boek vandaag bij het opruimen terug, ik had er geen idee van dat het nog in mijn bezit was. Bij zulke afbeeldingen sla je aan het fantaseren. Stel je eens voor dat post- en sierduivenliefhebbers van tegenwoordig eens massaal zouden besluiten om voortaan hun vogels zo te huisvesten, dat zou in de toekomst historisch gezien perspectief bieden.

Wellicht kwamen/komen hun tegenwoordige duivenpaleizen en – hokken dan ook op een lijst van beschermd cultuurerfgoed. Bekijk de plaatjes die ik gefotood heb maar eens….dat is toch romantiek……..

In ons land staan ook op veel plekken nog oude duiventillen. Bijvoorbeeld in de buurt van Wezep. Daar heb ik al eens een gedicht over geschreven.

Cor6

Iemand vroeg me: ‘Ga je nu dit boek verkopen. Je kunt er veel geld voor vangen.’ Dat doe ik natuurlijk niet. Op het internet zag ik dat er ergens bijna 300 dollar voor werd gevraagd. Wie wat bewaart, heeft  iets en kan zo af en toe genieten, schreef iemand me ooit en zo is het maar net.

Dat geldt voor een topduif ook waar je een flinke prijs voor kunt krijgen. Duif weg en na een poosje zijn de centen ook gevlogen, heb je alleen de herinnering; een beker op de kast en een diploma aan de wand en  nog wat jaartjes verder is vriend en vijand vergeten dat je ooit bovenaan de erelijst op teletekst stond. Nee, en je mooie vriendin verkoop je ook niet. Of wel soms! Ik zie bij een enkeling een zekere aarzeling………

Oh zeker ik ken de argumenten. Iemand zal zeggen: ‘Dat is appels met peren vergelijken.  Stel je voor de duif wordt gestolen, een roofvogel ziet er ook brood in of het glorierijke doffertje- duivin mag ook-  knalt tegen het raam van de buurvrouw. Had je maar! En wat je niet hebt, kun je niet kwijtraken.

Cor7

… wordt vervolgd …