Vanuit mijn woonkamer heb ik zicht op twee van mijn drie duivenonderkomens. Ook ’s avonds want er brandt een buitenlamp. Op het hok dat ik niet zie liggen twee stokoude asbest golfplaten. Laat ik het voor het gemak mijn kweekhok noemen. Weliswaar warmt de aarde op maar het is de laatste dagen, zeker voor een hoogbejaarde duivenmelker, erg fris. Vlak naast mijn duivenbroedkamer  blaast de cv-ketel  van buurman Ed ijverig rook en stoom af die neerslaat en over mijn golvend duivendak een weg zoekt. Vooral als het koud en wat mistig is, blijft die witte stoom laag en langer hangen.

 

Buurman rookt een pijpje….ik heb daar al eens eerder iets  over geschreven. Gisteravond zag ik opeens dat er  af en toe door het licht een bijzonder effect te zien was. Uit de laaghangende rook schoten soms een  vijftal hoge verticale  smalle banen omhoog. Stuwde daar  misschien  rookdamp naar de hemel en kwam  die uit mijn kleine duivenhokje waarin nu zeven oude  mannelijke postduiven  huisden en problemen met hun luchtwegen kregen?

 

Ik had stof tot nadenken en een beetje filosoferen deed geen kwaad … ook bij een duivenliefhebber niet.  Een split second dacht ik in paniek: de duiventil  staat vol rook en die spuit er bij de golfplaatgaten met kracht uit. De verlichte rookstrepen verwaaiden gelukkig . Enigszins gerustgesteld  dronk ik koffie met een stroopwafel en ging wat fantaseren en nadenken, Sommige duivenmannen doen dat!. Ondertussen herhaalde het vreemde natuurverschijnsel zich en verhieven  zich  witte strepen,  die dan weer oplosten in de  donkere sterrenhemel.  Ik wou er een foto van maken. Dat was lastig. Immers het beeld  van de rookstrepen veranderde steeds.

Cor Rookpluimen I

Na een tweede kop bio koffie kreeg ik de geest en langzaam vormde zich een theorie. In het duivenhok was het warmer dan buiten, maar lager van temperatuur dan de cv-damp die op  zijn beurt weer warmer was dan de buitenlucht.  De ventilatie van de duivenvilla duwde op regelmatige afstanden (golven) geconcentreerd de rook van buurman omhoog. En schadelijk voor mijn duiven kon dat helemaal niet zijn natuurlijk! Het grote duivenhok  met sneldekpannen dat ik vanuit mijn stoel wel constant in het vizier had, kreeg  soms ook de volle laag van de cv-rookwolken maar  daar deden zich geen bijzondere lichteffecten voor. Dat hok stond wel wat verder weg in de vuurlinie en dat kon verschil uitmaken.

 

Je wil je overpeinzingen  of ontdekkingen ook wel delen. Daarom  telefoneerde ik met enkele verspreid in het land wonende duivenvrienden en stuurde een mailtje naar Umberto. Krekel uit W vond mijn verhaal klinkklare onzin, zei dat ik spoken zag, maar beter een glas kruidenbitter of fladderak kon nemen en dan vroeg onder de wol moest. Mario uit Keistad oordeelde: ‘Het is duidelijk; een lessenaar op je hok is beter dan een kap.’ In zijn antwoordmailtje schreef vriend U: ik zal dat gebabbel van jou maar niet serieus nemen, je hebt vast te diep in het glaasje gekeken en wat gebeurt er eigenlijk met jouw duivenlucht als het buiten stikheet is of als het stortregent? Enfin, het is geen zaak voor De Rijdende Rechter. Ik spreek je nog! Maak je geen zorgen over die spookrook.

 

©c.u.