In mijn duifhuizen scharrelen nog late jonge duiven. Sommige duifmannen vinden dat dom.  ‘Wat moet je er mee.  In de winter kun  je ze niet africhten … nee, ik moet ze niet.’ Maar super intelligent ben ik niet en voor alles wat uit het ei kruipt  heb ik nu eenmaal een zwak. Van mijn beste  2-jarige doffer liepen er een dag of tien terug twee knappe vetblauwe  flink opgekomen laatjes rond. Hun vader had hen het huis uitgezet,  hij wilde met zijn geliefde  zwartje een nieuwe ronde beginnen De twee verstotenen kropen steun zoekend bij elkaar in een gritbak. Ik was geroerd , maakte een foto voor facebook. Op de laptop ‘schreef ik wat regeltjes, zette  die op de- Duivenmelkerssite: ‘Samen in de gritbak, 2 late jongen uit mijn beste doffer, ze zijn door Pa uit ‘t nest gejaagd. zoeken een ander onderkomen. Wie adopteert hen ?’Ik kreeg 8 opmerkingen, de meeste waren terughoudend . De reactie van een liefhebber sprong er uit. Lees met zijn instemming maar mee:

“Ik had vanmorgen snel een en ander in elkaar getypt. Vandaag drukke dag. Zoontje wordt 5. Adoptie postduiven JA, Ik wil graag de postduiven die ter adoptie zijn aangeboden door dhr.  C. Uitham een kans geven uit te groeien tot waardige postduiven. Informatie over mijzelf: Mijn naam is Patrick Mastemaker, ik ben  41 jaar, getrouwd met Dayenne, we hebben twee fantastische zoons. Stijn is net 5, en Lars is net 3. Zij zijn mijn prioriteit. Ik werk als operationeel inkoper. Ik woon in Den Helder. In de duivensport noem je mij een jonge liefhebber, 41 jaar en toch de jongste compleet zelfstandige in mijn vereniging met 24 vliegende leden. De eerste ringen stonden op mijn eigen naam in 2007. Ik heb nu dus 10 jaar zelfstandig duiven. Ben ik in al die jaren de grote kampioen? Nee. Ik heb plezier met mijn duiven. Maar mijn gezin, werk, familie en vrienden gaan voor . Wel ben ik heel trots dat ik in 2014 en 2016 3e midfond kampioen aangewezen in mijn ijzersterke vereniging ben geweest. Het is mijn bedoeling om mij ook te gaan richten op de eendaagse fond, in Den Helder betekent dat 3x een vlucht van meer dan 700 km. In mijn tuin staat een hok van 10m2 voor 6 koppels vasthouders, 15 weduwnaars en een ruimte voor de weduwduivinnen. In oktober ga ik een beetje verbouwen zodat ook de duivinnen naar buiten kunnen. Ik vlieg in principe alleen met de weduwnaars. Het ontbreekt mij vooral in het voorjaar aan tijd om 3 groepen duiven los te laten. Hoe rol je in de duivensport! Mijn vader, wijlen mijn opa en oom hadden duiven. Met het indienen van dit adoptieplan verplicht ik mij tot het volgende: Ze dagelijks te voorzien van alle benodigdheden om uit te groeien tot beestjes die alle kansen hebben. Deze duiven kansen geven om  te genieten van de buitenlucht, acrobatische toeren te laten zien waar Epke Z. jaloers op zou zijn. Zweefvliegen. De thuiskomst het mooiste gedeelte voor de duivenliefhebber. Het op de hoogte houden van de kweker van de vorderingen van deze duiven, de resultaten, eventueel de resultaten van hun kinderen. Voordelen Den Helder: Aan drie kanten water. Als de duiven aan de goede kant het IJsselmeer voorbijvliegen, betekent dat bijna automatisch dat Den Helder te vinden is. Nog geen roofvogelproblematiek. De mooiste stad van het land! Vriendelijke groet, Patrick Mastemaker.”

Mijn antwoord op dit aardige briefje: ’Kom ze maar halen in Amersfoort! Welnu vorige week zondagmorgen zag ik een jongeman met een grote mand mijn tuinpad oplopen : Het was Patrick, de liefhebber uit Den Helder. Kennismaken, koffiedrinken, duiven kijken en levendig  over van alles en nog wat praten. O ja ik kreeg van de man uit Den Helder een fles Juttertje voor als ik eens last  had van een duivendip.  Was die beste doffer van mij zo goed! Nou ja in 2 jaar tijd  4 overnachtprijzen en een aantal  klasseringen op  Midfond en Vitesse, dan heb je het toch over een soort alleskunner. En ruim 700 km was voor zo’n doffer of zijn nakomelingen toch een peulenschilletje vooral als je als duif het IJsselmeer rechts en de Noordzee links kon laten liggen.

©c.u