Duivenmelkers hebben ook kleinkinderen. Dat wist u natuurlijk al.  Maar duivenopa’s worden   zo af en toe geconfronteerd met vreemde zaken. Dit voorjaar waren mijn kleindochters Jana en Fela jarig en ze hadden iets van Diddles op hun verlanglijstje staan.  Dat was een nieuwe rage en daar had Opa nog nooit van gehoord. Diddles was een muis. Z’n vrouwtje heette Diddelina en rondom dat tweetal was een hele handel van Diddle-objecten opgebouwd. De kinderen konden bekers, briefpapier, notitieblokjes, knuffels, tasjes en Diddle- potloden en – pennen kopen, sparen en ruilen. Een en ander kon dan bijvoorbeeld bewaard worden een Diddles – multomap.  Handige winst – jongens hadden ’t leuk bedacht.  Vorig jaar was Pokemon in de mode, maar dat was inmiddels op z’n retour.

 

In de duivensportwereld heb je ook  geregeld met  zulke modegrillen te maken. Zo kennen we tegenwoordig de emmertjes. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank. U weet wat ik bedoel: halve emmers  met een mengsel van koper, ijzer, zink, mangaan, fosfor, misschien  wat zout en anijs, aangevuld met 90% ruwe as. De duiven zijn er stapelgek op. In mijn fietsenschuur staat intussen een tiental lege emmers. Je zou willen dat er statiegeld op was! De emmertjes rage dus.  Zo heb je meer dingen die soms plotseling in zijn.  Wat te denken van Koopmanduiven en de Eenhoksrace. Dankzij het succes van die Ermerveense duivenmelker heeft iedere duivengek opeens duiven van dat soort op zijn hok zitten. Als je de stambomen erop naslaat is ergens in  een kleindochtergeneratie  altijd wel ‘t  een of andere Koopmantakje er  met de haren bijgesleept. Van Janssen, Linssen, Delbar en Aarden – duiven hoor je niets meer.

 

De eenhokshappening krijgt ook steeds meer aandacht. Of dat een tijdelijke hype of een blijvertje wordt, zullen we moeten afwachten. Voor mij is dat eenhoksgedoe voorlopig niet veel meer dan een soort dorpsfeest voor duivenmelkers en belangstellenden. Gewoon gezellig feest met vlag en wimpel; met een hoop tamtam en reclame. Een leuk terrasje; lekkere drankjes met warme en koude hapjes. De Fanfare kan ingehuurd worden. Iedereen ziet iedereen. Gezellig met elkaar wachten op een kluwen duiven die ergens uit Frankrijk komt  aan rollen.

 

Wat het echte vliegen op één hok betreft; mijn duiven vliegen altijd op 1 hok en vroeger was er een mede – clubmelker die op papier nauwkeurig de volgorde van aankomsten op zijn hok bijhield. Hij had daar een hele boekhouding van. Trots wees hij mij dan op ‘t feit dat zijn Zilvervale doffer 11 maal als eerste arriveerde en dat zijn Blauwe Spikkel vaak als tweede zijn visitekaartje afgaf. Natuurlijk noteerde hij dat allemaal omdat hij graag gokte op een speciaaltje met poulen.

C.U.