Soms schat je het weer niet goed in. Bij mij was dat afgelopen weekend het geval. Ik hoorde wel van een front en een motregenzone, maar had niet in de gaten dat die zoveel invloed had op de mogelijke lossing van de vluchten van afgelopen zaterdag. Toen het front op zaterdagochtend Veenendaal passeerde, snapte ik het wel. ‘Hier doorheen vliegen, zal voor duiven niet meevallen,’ dacht ik hardop. Ik moest me neerleggen, dat het zondag werd en dat de duiven twee nachten mand zouden krijgen. Dat ging uiteindelijk best goed. De duiven kwamen fris thuis van 290 km en 475 km. Eén doffer van 2013 is nog achter van de verste vlucht. Hij was vorig jaar ook al een weekje ‘op sjouw’ en misschien herhaalt hij deze actie. Niet verstandig, als er (voor hem) tien meter verderop een achttal paters zitten te wachten om zijn plekje in te nemen.
Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem deed mee aan Auxerre, een dagfondvlucht van 501 km. Ze kwamen goed, al miste hij ’s avond nog 5 duiven. Op maandagochtend kwamen er twee bij en in de middag nog twee. De schade is beperkt, want ze willen toch naar huis in Doetinchem. Nu is Bart aan het poetsen voor Limoges.
Harold Zwiers uit Den Ham heeft zijn Limoges-ploeg dit weekend op 300 km gehad. Die kwamen lekker naar huis, op één achterblijver na. Hij had er 10 mee. Zes of zeven duiven gaan uiteindelijk naar Limoges. Twee dagen goed eten thuis en dan in de mand naar de hoofdstad van het Franse departement Limousin. De duiven krijgen goed vetrijk voer om goed ‘afgetankt’ de mand in te gaan. De overige duiven had de man uit de gemeente Twenterand ingemand in Giesbeek voor Souppes sur Liong (555 km). Dit waren 68 duiven en op maandagochtend moest hij er nog 4.
John van den Brakel uit Soest deed zijn 41 oude duiven naar 300, St. Quentin, en de 67 jaarlingen zaterdag naar Velddriel. Hun eerste vlucht in de container. Hij zegt er het volgende over: ‘De oude duiven kwamen goed. Ik begin om 12.04, 15e prijs in de club, en om 12.45 had ik er 39 van de 41. Eén doffer is niet terug. Van de jaarlingen kwam de eerste om 12.05. In begin kwamen ze goed en later druppelde ze door. Ik moet er nog 8 van de 67, waarvan er vandaag maar 3 nagekomen zijn. Dat valt me een beetje tegen. Het zijn ook niet allemaal goede.’
Ton Willem uit Balgoy deed voor 2e keer achter elkaar mee op Souppes met de oude duiven. De jaarlingen gingen voor de eerste keer mee ‘in Hank.’ In totaal waren dit 60 marathonduiven. ’s Avonds miste Ton er nog 6, waarvan 1 oude duif. Op maandagochtend kreeg hij nog een jaarling thuis. De schade is beperkt tot onder de 10%. Voor jaarlingen is het lastiger op deze vlucht, omdat er in Hank duiven ingemand worden van Oost Brabant tot Noord Holland en van Zeeland tot Overijssel. Duiven leren op deze vlucht en moeten het kompas goed in orde hebben.
Op Souppes korfden naast Ton ook o.a. de familie Hendriks en Rob Timmermans in. De familie hadden er 56 mee en Rob 59. Ze kwamen mooi regelmatig naar huis, maar tegen en in de avond vielen bij Gert Jan en Jeroen ook een paar gewonde duiven. Hierbij zat de eerste duif van Perpignan 2014. Waarschijnlijk zijn deze duiven voorlopig uitgeschakeld. Rob miste er maandagavond nog één en de familie Hendriks nog drie.
Het wordt weer te koud voor de tijd van het jaar komende week. Dus goed voeren, vetrijk, en op naar volgend weekend.
Recente reacties