Dat het voor de duiven een zwaar, pittig en warm seizoen is al vaak geschreven afgelopen maanden. Toch hadden er weinigen verwacht dat het nog zwaarder en pittiger kon. Afgelopen weekend … het slotweekend van het marathonseizoen, bewees de natuur dat het wel degelijk zwaarder en pittiger kon. Perpignan en Perigueux waren de zwaarste vluchten van hun soort … van zowel de ochtend- (ZLU-) en middaglossing van het seizoen. Op beide vluchten waren de prijzen op de eerste concoursdag niet verdiend. Dat was nog niet met zo’n groot deel van de prijzen gebeurt dit jaar. Wat mij dan wel weer opvalt, dat een twintig jaren terug zo’n concours een week openstond (vooral een vlucht als Perpignan), maar dat het nu op de tweede dag toch gesloten kan worden. Onze duiven worden steeds sterker en kunnen veel meer aan dan toen. Zeker als ze in een goede conditie zijn. Daarom is het jammer dat Cahors is teruggebracht naar Perigueux en dan heb ik maar even niet over het belachelijke lossingstijdstip. Het zuiden heeft op deze vlucht net boven de 700 km … dat mag je in principe geen marathonvlucht noemen. Dat werd het natuurlijk door de omstandigheden uiteindelijk wel. Het verloop van de vlucht was uiteindelijk (naar omstandigheden) goed te noemen. Als je de duiven op een fatsoenlijk tijdstip lost, zodat ze in plaats van 8 van de 12 uur in de volle warmte vliegen, 8 van de 15 uur in de volle warmte op de eerste dag vliegen, dan verloopt zo’n vlucht nog beter! Het enige voordeel van deze koffietijdlossing is, dat er op de eerste dag geen duif door kon komen. Dat zal de bedoeling wel zijn geweest, want dat vinden de verantwoordelijken en/of de pressiegroep er achter belangrijker dan zo goed mogelijke omstandigheden creëren voor de duiven. Hadden we dan andere winnaar gehad? Daar gaat het niet om bij dit statement! De winnaars onder alle omstandigheden verdienen alle eer, zij kunnen aan de lossing niets doen!

Perigueux sector 1
De lossingstijd van nationaal Perigueux was om 10.30 uur op vrijdagmorgen. In sector 1 waren 4.921 duiven mee. Veel liefhebbers verwachten misschien een duif in Zeeuws Vlaanderen of Zuid Limburg, maar de omstandigheden waren te zwaar, zodat er gewacht moest worden op zaterdagochtend. De snelste duif viel bij R. van Beers uit Zevenbergschehoek. Hij klokte zijn winnende duif om 9.24 uur op een afstand van 779 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 851 mpm. Zo’n lage snelheid bij de winnaar maak je niet veel mee als marathonduivenliefhebber. Nummer 2 kwam ruim 6 mpm tekort en kwam uit Made … R. Norbart. Hij pakte het zilver weg voor Van Schijndel en znn uit Geffen, die een mooie derde plaats voor zich opeiste. De top 10:
1. R. van Beers, Zevenbergschehoek
2. R. Norbart, Made
3. Van Schijndel en znn, Geffen
4. Comb. Flipse, Westkapelle
5. J.A. van der Linde, Zierikzee
6. Van Schijndel en znn, Geffen
7. PWA van der Meulen, Sirjansland
8. PWA van der Meulen, Sirjansland
9. Van Schijndel en znn, Geffen
10. Cor de Heijde, Made
Jo Manders uit Deurne had een goede vlucht. Hij pakte 5 prijzen van de 6 gezette duiven. Hij begon op de plaatsen 24 en 65. D.J. de Jong uit Sprang Capelle deed hetzelfde met zijn Perigueux-ploeg. Hij begon op de plaatsen 35 en 96. Van den Oever en zn uit Uden pakte 80% met 5 duiven mee. Zij begonnen met de 61e prijs in sector 1. Van de grote inkorvers scoorden Van Schijnel en znn heel sterk met 31 prijzen van de 55 Perigueux-gangers. Ze hadden naast de 3 duiven in de top 10 ook nog de 18e en 43e prijs in de top 50.

Perigueux sector 2
In Noord en Zuid Holland waren 4.257 duiven mee. De eerste duif viel bij Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Ze hadden een superweekend (met o.a. ook nog de 2e nationaal Perpignan) na toch al een super duivenseizoen. Ze pakten hun eerste prijs in sector 2 door om 11.21 uur te klokken op een afstand van 871 km. De winnende snelheid van sector 2 kwam hiermee op 844 mpm. Ook hier kwam de nummer twee ruim 6 mpm tekort voor de overwinning. In sector 2 pakte Laban uit Oud Beijerland de tweede plaats voor Van der Poel uit Noordwijk. De top 10:
1. J. Hommes & Zonen, Akersloot
2. J.M. Laban, Oud Beijerland
3. C.A. van der Poel, Noordwijk
4. P.H. Huksloot, Rotterdam
5. Vertelman en Znn, Hoogkarspel
6. H. de Graaf, Alphen aan den Rijn
7. Toon van Vliet, Aarlanderveen
8. P.W. de Zeeuw, Westmaas
9. J. Buysman, Lutjebroek
10. Mariska v.d. Made, Achthuizen
Jan, Nick en Rens Hommes hadden 24 duiven mee en 17 prijzen. Zij hadden na de eerste prijs ook prijs: 33, 54, 66 en 67 in de top 80 van de uitslag. Vertelman en zn uit Hoogkarspel hadden 11 duiven mee en 10 prijzen. Naast de 5e prijs hadden ze ook nog de 45e prijs in sector 2. Mariska van der Made had 10 prijzen van de 14 gezette duiven. Haar eerste duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 10, 13, 35, 48 en 70. Sil van Vliet uit Ter Aar had 100% prijs met 6 duiven mee. Hij begint op plaats 12. De Gebroeders Hagens uit Achthuizen hadden 39 duiven mee en 21 prijzen. Hun eerste duiven wonnen de 17e  en 86e prijs. Ysbrand Kaptein uit Akersloot had 19 duiven mee en 13 prijzen. Zijn eerste duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 28, 32, 71, 87 en 98. Van Duijkeren uit Den Ilp had 7 duiven mee op Perigueux en 6 prijzen. De eerste duif haalde de 44e prijs. Arie Pastor uit Amsterdam Noord had 12 duiven mee. Slechts 1 duif haalde de prijzen niet. De eerste duif won de 50e prijs. Margreet Koeman-Kok had 5 duiven mee en 80% prijs. Haar eerste duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 58 en 92. Tot slot nog een liefhebber met 80% prijs, maar nu met 10 duiven mee … Groenendijk uit Sommelsdijk. Zijn eerste twee duiven haalden de 72e en 99e plaats.

… wordt vervolgd …