Vandaag schijnt er een lekker zonnetje en is er een aangename temperatuur. Al is de wind pittig vanuit het ZO. Gisteren startte de dag koud, maar was het verder prima weer. De algemene indruk van de (trainings)vluchten was toch dat enkele duiven er moeite mee hadden. Her en der was er ’s avonds wel wat weg. Niet schokkend, maar rond de 5% moesten er in de avond nog komen. Hoe verging het de marathonduivenliefhebbers?

 

In Zundert speelden Gebr. Maas en zn Morlincourt (245 km). Voor de duiven was dit de derde vlucht na Asse Zellik of Quievrain en nog eens Morlincourt. Momenteel dus 500km alhoewel dat natuurlijk niet alles zegt: de afstand van de lossingsplaats tot huis geeft dit weer. De meeste duiven maken wel meer kilometers. Ze lappen in deze fase van het seizoen nog niet. De eerste marathonvlucht voor deze mannen is St. Vincent. Op de vraag: Loopt alles naar wens, antwoordt Jacko: ‘Ja tot op heden loopt het goed. We zijn nog maar net begonnen … hopelijk blijven we op schema wat betreft de voorbereidingen. Het enige wat niet loopt is de overlast van de roofvogels … dit is erg frustrerend!

 

Onze eigen verhalenschrijver Cor Uitham uit Amersfoort had zijn duiven op Niergnies (270 km) Dit was voor de duiven de derde vlucht na Minderhout en Lessine. Dat brengt de invliegkilometers op 565 km voor de grootste groep (sommige duiven hebben maar 2- of 1- van de 3 vluchten gehad). Cor gaat niet zelf lappen. Ze zijn voor Minderhout naar Woudenberg en Langbroek geweest. Vuren en Duffel heeft hij overgeslagen. St Vincent wordt de eerste echte krachtmeting (er is nog niet besloten welke duiven daar heen moeten). De voorbereidingen is Cor niet tevreden over: ‘Nee, nogal wat duiven komen slecht naar huis vooral de jaarling taartenduiven en een viertal duiven is van vermelde vluchten achter gebleven. Duiven zijn er nog niet klaar voor, lijkt het.’

 

Rinus Kleppe uit het Zeeuwse Kerkwerve had de duiven op Roye (234 km) en dat was de 4e vlucht. Dit brengt de trainingskilometers rond de 700 km. De voorbereidingen tot de eerste vlucht, St. Vincent, verlopen tot op heden naar wens bij de oud-kampioen van Zeeland.

 

Paul Grolleman uit Landgraaf heeft de duiven vandaag gelapt in de Ardennen vanaf de bekende wielerplaats Bastogne (van de koekjes en in het Nederland Bastenaken). De eerste 100 km hebben ze dan gehad. Paul is rustig aan begonnen dit seizoen. De vliegploeg bevat drie ploegen voor de vluchten Pau, Agen en Barcelona. De duiven zijn een paar keer gelapt op 50 km. De laatste keer voor vandaag liep minder goed. De duiven kwamen over de hele dag totdat uiteindelijk de meeste duiven voor het donker toch thuis waren. Twee jaarlingen bleven achter op dit lapje. De reden van deze rare vlucht is niet bekend.

 

Corné Schiks uit Beneden Leeuwen heeft de duiven vandaag gespeeld op Quievrain. Dit is de eerste vlucht van dit jaar. De voorbereidingen tot de eerste vlucht, Agen ZLU, verlopen goed.

 

John Bosman uit Doetinchem had de duiven gisteren voor de vierde keer mee. Dit keer was het Quievrain (250 km). In totaal staan er nu 649 km op papier. Over de voorbereidingen naar Limoges (2 juni) is John redelijk tevreden, ondanks de lage temperaturen de laatste weken.

 

Peter Stuut uit Oude Pekela had gisteren een vlucht vanuit Weert (225 km). Dit was voor zijn marathonduiven de 3e vlucht. Nu komen de duiven op 600 km (incl. oefenvluchtjes). De voorbereidingen tot Limoges, begin juni, verlopen naar wens.

 

Cees Nijdeken uit Rijssen had zijn duiven gisteren ook op Quievrain (288 km). Dit was al weer de vierde vlucht. Zodoende hebben zijn duiven al minimaal 785 km onder de vleugels. Ook bij Cees lopen de voorbereidingen naar Limoges voorspoedig.

 

Tot slot in dit verslag de avonturen van de vliegploeg van Martin de Poorter uit het Zeeuwse Sluis. Zijn duiven kregen Noyon (195 km). Dit was al weer de vijfde vlucht, inclusief een lapvlucht van 60km. 750 km staat er dit seizoen op de teller en daar komen er nog zeker 1.000 km bij. De bedoeling is in totaal 2.000 km invliegkilometers voor de eerste grote opdracht. Dit zal voor een deel van de laatjes van 2015 St. Vincent middaglossing zijn, die daarna St. Vincent ZLU moeten doen. De andere oude duiven worden verdeeld over de andere ZLU-vluchten. De voorbereidingen verlopen goed. De duiven komen prima naar huis en vanaf 20 mei gaat Martin starten met koppelen van de 4 ploegen en dat 4 weken achter elkaar. De laatjes en een paar jaarlingen hadden even een dipje met jonge duivenziekte, maar zijn er weer door gerold op eigen kracht en draaien weer prima mee nu.

 

Dit waren de vluchten die deze week zijn gespeeld door verschillende marathonspelers. De komende dagen komen nog verschillende liefhebbers aan bod. Succes met de verdere voorbereidingen en veel plezier met onze gevleugelde vrienden !!!