Afgelopen weekend was het aardig weer met vluchten met de wind erachter. De verhalen die ik zo hoorde en las en ook uit eigen ervaring waren dat de duiven aardig uit elkaar sloegen. In de avond misten de liefhebbers nog wel enkele duiven, waarvan de meesten de dag erna naar huis kwamen. Een goede leerschool voor onervaren jaarlingen en laatjes.
Bij de familie Jochemsen uit Bennekom kregen alle duiven de vlucht Epernay (353 km). Rusten kunnen de duiven in de winter wel, vindt Gerard. De marathonduiven hebben tot nu toe 800 km gehad. De eerste marathonvlucht zal St. Vincent worden op een stand van 6 tot 10 dagen broeden. Komende week krijgen de duiven Vervins (260 km) en de week erna Gien (530 km), als alles goed verloopt. Na Gien wordt er gekoppeld.
Geert Schilstra uit Balk vloog met zijn duiven Quievrain (305 km). Eén gewonde duif bleef thuis en de rest was mee. De duivinnen gaan wekelijks mee en hebben 1.040 km gehad. De doffers gaan om de week mee en hebben nu 640 km gehad. In het eerste weekend van juni staat Limoges (838 km) op het programma. Tien tweejaarse duiven gaan mee op weduwschap. Geerts doel is alle middaglossingen, Orange en Barcelona mee te doen.
De Comb. J. Hommes en zn uit Akersloot vertelt het volgende verhaal: ‘De vlucht die we afgelopen weekend hebben gespeeld was Quievrain 250 km. Dit was voor alle doffers en de duivinnen. Ze zijn mee geweest met de Pyreneeën club van Egmond naar Achthuizen 100 km en ze zijn zondag nog een keer zelf weggebracht naar Breda ongeveer 110 Km. We hebben de duiven gesplitst gespeeld omdat ze op jongen van een dag of 3 zitten. Ze zijn allemaal gespeeld … alleen de 2 zonder staart niet. Onze doffers hebben nu ongeveer 50 + 100 + 280 + 250 = 680 Kilometer in de vleugels. De duivinnen hebben nu 50 + 100 + 280 + 100 + 110= 640 kilometer. Aankomende dinsdag gaan de doffers er in voor Roye (345 km) en dan zaterdag mee met de Pyreneeën Club op 100 Km. De Duivinnen zullen dan zaterdag ingekorfd worden in IJsselstein op Pont St Maxence (390 km). En dan is het uiteindelijk de bedoeling om alle oude duiven in te korven in Hank. Dan zitten ze op een goede 1.500 Km en zullen daarna tot en met de zaterdag voor inkorven gespeeld op 100 km om in ritme te blijven. De jaarlingen zullen als het lukt 2 dagfond vluchten doen om mand ervaring te krijgen en dan verdeeld worden over een aantal vluchten. De eerste vlucht die we meedoen is St Vincent hier zullen ongeveer 10 duiven op gespeeld worden. We laten de meeste duiven de cyclus doorlopen dus zullen ze gespeeld worden op eieren. We hebben bepaalde duivinnen die het goed doen op kleine jongen dus de jongen die er nu liggen zullen verlegd worden zodat ze opnieuw op eieren komen om op kleine jongen ingekorfd te kunnen worden.’
Arjan van Gent uit het rustige West-Knollendam heeft het alsvolgt gedaan: ‘Afgelopen Woensdag Asse Zelik en as woensdag Roye met de africhting van Noord-Zuid-Holland. De duiven zijn nog steeds niet met de vereniging/afdeling meegeweest. Alle duiven kunnen en gaan steeds mee. De duiven hebben over het algemeen nu 12, 25, 25, 115, 115, 115, 185 en komende week 345 km. Dus na komende woensdag 935 km. De week erna is er de keuze tussen Roye door de week of Chateaudun met de afdeling/vereniging. Ik denk eraan om de jaarlingen dan door de week in te korven en de 2 en 3 jarigen op Chateaudun. Alles is natuurlijk afhankelijk van het weer. Want het er is ook nog een mogelijkheid om in Soest in te korven op zaterdagmiddag voor een lossing op zondag. De eerste vlucht zal St.Vincent 1085 km of de weken erna Agen ZLU of Agen Sector zijn. Ik hoop de duiven van St.Vincent op 10 dagen eieren te kunnen inkorven. Hetzelfde geldt voor de duiven die naar Agen ZLU of Sector gaan. Het kan zijn dat er duiven worden doorgeschoven naar een andere vlucht en zullen dan ook een andere neststand hebben.
De Gebr. Holleman uit Tienhoven hebben de gehele vliegploeg afgelopen weekend voor de 5e weekend achtereen met de afdeling meegehad. Dit keer was het Peronne. Ze kwamen de voorgaande weken vlot achter elkaar, nu waren de aankomsten onregelmatig en viel de laatste pas laat in de avond op de klep. Tot nu toe zijn ze 1 jaarling verspeeld dus klagen ze niet. Alle duiven hebben nu 1.000 km in de vleugels en zijn afgelopen zaterdagavond gekoppeld om, als alles goed gaat, op St.Vincent ingekorfd te worden op kleine jong. Aankomend weekend zullen ze een keer overslaan.
Piet de Vogel uit Oude Tonge had afgelopen weekend zijn duiven mee op Roye bij Brabant 2000. Dit waren 52 stuks: 28 weduwnaars (1e week) – 15 nestdoffers 4 losse doffers – 5 nestduivinnen. Acht nestduivinnen waren nog thuis, zij moesten leggen.Met deze vlucht erbij hebben de meeste duiven hebben 900 km gehad en sommigen 700 km. Pau wordt de eerste marathonvlucht met weduwnaars.
Morgen kunt u deel twee lezen van deze column
Recente reacties