Nadat vorig weekend de afdelingen 9 en 10 zijn gestart met het vliegseizoen, komen dit weekend de andere afdelingen uit de startblokken. Het is het prille begin van een onzeker seizoen. Wat mogen we in 2020 met onze duiven? Komen we nog in België en Frankrijk? Zo ja, wanneer? Duitsland is een alternatief en daar zal gebruik van gemaakt gaan worden, zo lang onze zuiderburen en Frankrijk een ‘no go’ blijven afgeven. De optie Duitsland wil ik volgende week eens gaan belichten, want liefhebbers die de beperkingen rondom de vogelgriep hebben meegemaakt en dat zijn de meesten van ons, hebben nog een trauma van Offenburg, Freiburg en andere lossingsstations richting Zuid Duitsland. Eerst dit weekend met vluchten tussen de 80 en 140 km … ongeveer.

Aan een aantal marathonliefhebbers heb ik vijf vragen gesteld over hun ‘opleerprogramma’:  Willem van der Velden uit Boskoop, Hendrik Overbeek uit Velp, Simon Huisman uit Baarn, Hans van Hans en Jan Romijn uit Zuidland, Antony van Dijk uit Honselersdijk en Martin de Poorter uit Sluis.

  • Heeft u uw jaarlingen al afgericht? Zo ja, hoe vaak en hoe ver? Zo nee, wanneer gaat u starten?
    Willem: Ik heb de jaarlingen vier maal meegehad … tot aan de grens met België.
    Hendrik Jan: Ik ben 3 mei gestart met africhten van alle duiven, dus ook de jaarlingen. Op 3 mei op 30 km – 9 mei op 70 km en 16 mei op 90 km.
    Simon: Ik heb de jaarlingen een paar keer afgericht tot ca 25 km.
    Hans: Ik heb ze nog niet weggebracht. Als de duiven goed trainen moet dat geen probleem geven.
    Antony: De jaarlingen zijn niet als jong in de mand gegaan en omdat er genoeg van rondliepen op het hok zijn ze al acht keer weggebracht. Er in elk geval wat leergeld betaald door de jaarlingen.
    Martin: De duiven zijn dit jaar al meer afgericht dan anders. Normaal gaan ze een keer naar 60km en daarna gelijk met de vrachtwagen mee naar Quievrain of Arras. Nu ivm de verlate start en prachtige weer was er tijd en de mogelijkheid er wat meer werk van te maken dan anders. Alle 2018 duiven en de jaarlingen kregen tot nu toe 3x 25km (oost) 1x 40km (zuidoost), 2x 50km (zuid) als africhting.

  • Heeft u uw oude duiven al afgericht? Zo ja, hoe ver en hoe vaak? Zo nee, wanneer gaat u starten?
    Willem: De oude duiven zijn driemaal opgeleerd … tot aan de grens met België.
    Hendrik Jan: Ik ben 3 mei gestart met africhten van alle duiven, dus ook de jaarlingen. Op 3 mei op 30 km – 9 mei op 70 km en 16 mei op 90 km.
    Simon: Ook de oude duiven heb ik dit jaar ook afgericht puur uit verveling en omdat het lekker weer was. Normaal gesproken richt ik mijn jaarlingen en oude duiven nooit af. Die speel ik het liefst zo in één keer met de vereniging. Dit jaar vanwege het coronavirus uit verveling, maar gaan africhten. Normaal doe ik dit nooit met de oude vooral omdat het in maart nog behoorlijk koud kan zijn. Gezonde oude duiven en jaarlingen moeten het zo aankunnen. Komen die wat later dan vind ik dat geen probleem.
    Hans: Oude duiven zijn ook niet afgericht. Oude duiven is dat ook niet echt nodig en het risico dat ze weg blijven op die korte afstanden is ook aanwezig. Je kunt ze beter gelijk op 150 km zetten.
    Antony: De oude zijn een keer afgericht. Aangezien ik ze gelijk wilde koppelen zijn ze mee gegaan met de jaarlingen.
    Martin: Alle 2018 duiven en de jaarlingen kregen tot nu toe 3x 25km (oost) 1x 40km (zuidoost), 2x 50km (zuid) als africhting.
  • Tot hoeveel km richt u dit jaar uw duiven zelf af?
    Willem: De laatste africhting tot aan de Belgische grens (80 km) zal ook de verste zijn.
    Hendrik Jan: Ik blijf in ieder geval de maand mei zelf (of samen met clubgenoten) africhten tot aan de Belgische grens.
    Simon: Ik rij nooit verder dan Meerkerk , dat is voor mij 35 km.
    Antony: Ze zijn geweest in Oud Sabbinge, Draaibrug en Terneuzen.
    Martin: Ligt eraan hoe het programma er de komende weken uit gaat zien. Normaal gezien hoop ik zelf niet of nauwelijks meer te moeten rijden.

  • Wanneer gaat u uw duiven inkorven in uw eigen afdeling?
    Willem: Moet ik nog even bekijken
    Hendrik Jan: Vanaf juni hoop ik weer in de Afdeling te kunnen korven voor vluchten naar België en Frankrijk.
    Simon: Normaal gesproken gaan de oude duiven plus jaarlingen zoveel mogelijk vitesse/midfondvluchten de mand in, maar soms wordt per koppel een duif thuisgehouden als er eieren of jongen liggen. Hier wordt immers laat gekweekt.
    Hans: Dit weekend gaan ze mee.
    Antony: Jaarlingen gelijk vanaf de start van het seizoen en de oude vanaf een 150 km.
    Martin: Afhankelijk van het programma, maar waarschijnlijk vanaf 30 mei.
  • Op hoeveel marathonvluchten hoopt u dit seizoen?
    Willem: Ik hoop dat we nog een aantal ZLU-vluchten spelen. Als dat niet zo is gaan mijn Barcelona duiven niet mee op de middag lossingen, maar de twee-jarigen en de jaarlingen gaan wel mee op de middaglossing als opleiding
    Hendrik Jan: Ik wilde dit jaar definitief de overstap maken naar de ZLU en hoop dat daar nog wat van komt. In mijn ogen moet het nog steeds mogelijk zijn om 4-7 /11-7 de eerste vlucht te hebben en vervolgens elke week een vlucht tot en met het eerste weekend in augustus. Dus hoop ik toch nog op 4 a 5vluchten.
    Stel dat dit allemaal niet mogelijk zal zijn … hoop ik toch nog op minimaal 1 jaarlingen vlucht en 2 oude vluchten
    Simon: Gezien het gedoe met het coronavirus alsmede het grote marterslagveld van een maand geleden (de helft van mijn duivinnen zijn gedood) zijn 4 marathonvluchten al een (te) grote opgave.
    Hans: Ik hoop op 4 vluchten NPO-lossingen…St Vincent,Dax, Bordeaux,Bergerac
    Antony: Hopelijk een paar ZLU-vluchten. We kijken het week voor week aan als we weer mogen inkorven hoe de duiven eraan zijn.
    Martin: Drie of vier zou al mooi zijn gezien alle problemen wereldwijd momenteel. Of dat uit Frankrijk of Duitsland is maakt me niet zoveel uit. Belangrijk vind ik dat er snel keuzes gemaakt worden welke richting we op gaan en er duidelijkheid komt. Nu is het een beetje hinken op 2 gedachten.

Verder sprak ik Simon Budding uit Zeeuws Vlaanderen. Hij vertelde mij het volgende: Jaco, ik zit 5 km van de grens met België. Van opleren is geen sprake zolang die dicht zit. Als hij open gaat wil ik twee keer op 25 km opleren en dan met het aangeboden programma mee . Hoop natuurlijk op een paar mooie fond vluchten maar gezien de onzekerheid kan ik daar niks over zeggen. Afwachten is hier het parool! Het is heel vervelend. Ik denk wat oude duiven aangaat een sabbat jaar wordt. We kunnen hier geen kant op 25 km naar Noordzee en 25 km naar rechts De Schelde of Noordwaards door de tunnel (kosten 10 euro) en het heeft geen enkele zin als België dicht blijft. Toch blijf ik genieten van de duiven … op en rond het hok!

Duivenvrienden, bedankt voor het beantwoorden van de vijf vragen over het opleren van de duiven tot nu toe.