‘Aan het weer is niets te doen,’ zeg ik weleens als iemand klaagt over het weer tegen mij. Een veelgehoorde opmerking in deze context. Maar als ik mijn eigen columns lees van de laatste weken, klaag ik ook regelmatig over het weer. Al is het niet als ‘klagen’ bedoeld, maar meer het vaststellen van een feit. Komend weekend is het niet anders. Buien zijn niet ver weg, de temperatuur komt misschien zondag eindelijk boven de 20 graden uit. De wind is hard draaiend van West naar Zuidzuidwest. Geweldig is het zeker niet. Het is niet anders. We moeten het er mee doen.

 

Komend is de eerste marathonvlucht voor de afdelingen 9 t/m 11. Er zijn ongeveer 3.700 duiven naar de hoofdstad van het Franse Departement Limousin vertrokken en het is voor de deelnemers altijd weer spannend: ‘Hoe houden mijn duiven het dit seizoen. Is de vorm er op tijd of komt deze geleidelijk wat later in het seizoen.’ Een feit is dat iedereen erbij wil zitten tijdens deze vluchten. Daar ben je toch het hele jaar voor bezig. Teleurstellend is het dan, als zo’n eerste vlucht gelijk wordt uitgesteld. Gelukkig is dat snel vergeten, als de duiven zaterdag loskomen en ze zondag goed naar huis komen. We zijn benieuwd naar de eerste afdelingswinnaars van het marathonseizoen dit jaar.

 

Als je de programma’s van de afdelingen bekijkt, dan zijn er veel midfondvluchten. Alleen korft de ene afdeling op vrijdag in (zoals gelukkig de onze) en de meeste op donderdag. Veel nestspelers hebben een hekel aan donderdag inmanden en die kiezen dan voor zelf africhten of zij korven, als het mogelijk is, in voor Roye in Brabant 2000 of voor Souppes in Hank. Wij kiezen deze keer voor Pont St. Maxence in onze eigen afdeling. De gang moet er nog even ingehouden worden, want het voor de meeste duiven pas de vierde trainingsvlucht en voor enkelen zelfs pas de derde. Hopelijk komen ze lekker vlot naar huis en blijft de conditielijn stijgen.

 

De duiven van Barnard Hanno hebben hun trainingsprogramma achter de rug. Zijn duiven zitten nu op verse eitjes en worden door hemzelf dit weekend een kilometer of 50 weggebracht. In Den Ham twijfelt Harold Zwiers nog tussen zelf africhten, Tongeren of zondag Roye. De duiven hebben vorige week Souppes (555 km) gehad, dus zelf africhten is in principe ook genoeg.

 

Ik wens iedereen een goed weekend en veel plezier met de duivenvluchten en de liefhebbers die mee hebben op Limoges: Veel Succes !!!

 

jaco-handtekening

 

P.S. de foto is een goede herinnering aan Wim van Dorrestijn, die vorig jaar overleed. Hij kwam ons in 2004 feliciteren met het 3e Kampioenschap van Marathon Noord