Vandaag (vrijdag 10 april 2015) is de eerste echte lentedag. Temperatuur van boven de 20 graden en volop zon. Een verademing voor mens, dier en plant. Een mooie dag om duiven af te richten, die al zo lang stil hebben gezeten. Velen van ons, marathonspelers, zullen daar vandaag aan denken en een deel van ons zal dat ook doen. En als u dit leest …  ook gedaan hebben.

 

Wat hebben wij, marathonspelers, toch een veel meer ontspannen voorbereiding op het vliegseizoen als onze collega’s van het programma. Het maakt voor onze duiven niet uit of we nu eind maart beginnen met lappen of ergens in april. De eerste krachtmeting is halverwege juni. Als ze voor die tijd maar genoeg kilometers hebben gehad en genoeg ritme hebben opgedaan is het vroeg genoeg. Enkelen van ons zullen daar anders over denken, maar die hebben nog wat ‘vitesse’ in het bloed. Programmaspelers zijn haast verplicht in het koude voorjaar hun duiven af te richten of zelfs in de kou mee te doen op de eerste wedvluchten. Gelukkig heeft het komend weekend een aangenamere temperatuur dan vorig weekend.

 

Op donderdag en vrijdag heeft met name mijn vader onze duiven gekoppeld. Dus wij komen samen met onze duiven langzaam maar zeker uit de winterslaap. De duiven koppelen makkelijk en dat kan ook niet anders … … het is lente. De merels, de tortels, de mussen en mezen komen langzamerhand op eieren, dus mag het voor onze duiven niet te moeilijk zijn om te koppelen. We hebben een overschot aan doffers, twaalf stuks. Deze mannen gaan in het begin van het seizoen één van de jonge duivenhokken in beslag nemen. Hierdoor zullen we in het begin wat minder jongen kweken. Later hopen we voor de taartvluchten nog een groepje te kweken. Als er ruimte is gekomen voor de doffers in het vlieghok.

 

De eerste week van Het Marathonduivenjournaal zit er op. De reacties zijn alleen maar positief. Soms krijg ik een kleine kanttekening over de uitstraling, hier kunnen we dan verder mee om het te verbeteren. De lezers zijn blij dat er weer iets speciaals is voor alleen de grote fondliefhebber en dat hebben ze gemist. Ik zou aan u, als lezer, willen vragen: ‘Vertel het door aan marathonspelers in uw omgeving, dat er vanaf nu een actuele site met artikelen en bijdragen over de marathonduif beschikbaar is. Zo zal Het Marathonduivenjournaal groeien.’ Heeft u wat te vragen of iets anders door te geven, dan bent u altijd welkom dit te doen via het contact formulier of via marathonduivenjournaal@gmail.com

 

jaco-handtekening