Jaap Mazee won al eens nationaal Bergerac. In de jaren ervoor en erna pakte hij regelmatig duiven in de kop van de uitslag. In 2017 won hij eerst Limoges in Afdeling Friesland … twee weken later won hij St. Vincent in sector 4 met dezelfde duif. Weer een paar weken later pakte hij de 5e nationaal Dax in dezelfde sector met een andere duif. Met andere woorden Jaap heeft een enorme staat van dienst, die dit jaar weer eens op een overtuigende manier werd bevestigd. Jaap is tevens de liefhebber met de nuchterste kijk op de sport die ik ken. En dat samen met een geweldige dosis droge humor. De mening van zo’n liefhebber wil je weten! Bij deze …

Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat? Ik selecteer het hele jaar door en dit met name op natuurlijke gezondheid. De jonge duiven worden wel gespeeld en fit thuis komen is voor mij genoeg. Het gebruik van antibiotica is eigenlijk naar 0 en probeer een zo sterk mogelijke natuurlijke gezondheid te krijgen. De vloer wordt niet schoongemaakt … alleen de broedvakken en de schapjes worden schoongemaakt. De  verluchting is erg rustig gemaakt in het hok … dit met de kennis van Bennie v Dijk uit Westerhaar. De oude duiven hebben voor de eerste fondvlucht 3 dagen BS gehad en de rest van het jaar verschillende soorten zuren in het water gedaan … melk zuur enz.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven?  Bij kweekduiven is het ook weer zeer belangrijk dat ze een goede gezondheid hebben. Het is moeilijk om precies aan te geven hoeveel jaren ik met ze kweek … als ze mij aanstaan heb ik veel geduld en andersom gebeurt het ook … dan zijn ze snel weg.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? Uiteraard vrij snel. Als een duif goed vliegt, kweek ik er zo snel mogelijk veel jongen van. Ook uit de familie kweek ik graag.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Alle goede fondduiven hebben een soepel en zacht veren pak  en gezonde duiven ook. De ogen theorie spreekt mij wel aan. Ik doe wel eens een ronde door de hokken met specialist Evers uit Limburg. Ik moet eerlijk zeggen, daardoor ruim ik wel duiven op. Dit omdat ik er toch te veel heb en elke selectie is er één. Ogen zijn voor mij wel belangrijk ook bij mensen zie ik graag ogen die wat uitstralen en mij daardoor aanspreken.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Ik zie graag een soepel en zacht verenpak, duiven als bolletjes met korte voorarm, vind ik wel leuk. De eerste elfstedentocht die Evert van Benthem won zat hij voorop met ene Jacobs die twee koppen groter is. Met andere woorden ook grotere duiven kunnen toppers zijn. Wat misschien wel belangrijker is, dat ze in hun territorium veel schik hebben. Ik heb de duiven het liefst het hele jaar los om een zo’n natuurlijk mogelijk evenwicht in hun leefwijze te geven.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? Het zal wel belangrijk zijn, maar ik doe er zelf niet al te veel mee. Gezondheid is voor mij belangrijker.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom?  Ze mogen van mij gerust eens ziek zijn, als ze maar uit hun zelf weer op knappen.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? Ik houd wel van zwevers. Meestal hebben ze van alles meegemaakt waardoor ze in hun latere leven als fondduif gewend zijn om te overleven. Wij, als liefhebbers, houden een wedstrijd maar voor de duiven zijn het in veel gevallen overlevingstochten met alle obstakels die je maar kan bedenken.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? Bij de meeste goed vliegende duiven zie je dat ze dit hebben.

Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Is bij een andere vraag al aan de orde geweest. Het spreekt mij op een of andere manier wel aan.

Alles op een hoop gegooid is voor mij de natuurlijke gezondheid het belangrijkste! Iedere duif die dit bij mij niet aan kan verdwijnt vrij snel. De mand is en blijft de enige echte selectie in de duivensport. Mijn oude baas zegt: ‘Er zijn er vele geroepen maar weinig uitverkoren. ‘ In de aardappelselectie beginnen we in ons bedrijf jaarlijks met 500.000 nieuwe rassen … na 10 jaar selecteren blijven er dan 3 van over. Elk jaar beginnen we weer met deze 500.000 … Al met al een geweldige klus!

Jaap Mazee

Jaap, bedankt voor je nuchtere en eerlijke uitleg!