Midden Nederland heeft veel topspelers op de ochtendlossing: Gerard van Tuyl, Gerard Schalkwijk, Jurrian van Amerongen en Jay Lissenberg en dan vergeet ik er nog wel een paar. Op de middaglossing zijn er ook verschillende vaste waarde: Comb. Steenbeek, Rob van Moorselaar, Tom en Bianca van Dee en natuurlijk de veteranen Henk de Bree en Piet van Straten. In dit rijtje mogen de Gebroeders Holleman niet ontbreken. Ze staan altijd bij de eerste 10 op de middaglossing van de afdeling 7. Hoe kijken zij tegen selecteren aan?  

 Wanneer begint de selectie van de duiven op prestatie? Als jonge duif al? Wat is dan de lat De jonge duiven worden niet op prestaties geselecteerd. Wel moeten ze zich zonder medicatie gezond kunnen houden en de jonge duiven vluchten afwerken, ondanks dat ze ver in de rui vallen. Degene die dat kunnen gaan als jaarling mee op 2 vluchten waarvan ze minimaal 1 prijs moeten vliegen. De norm die we aanhouden is prijs spelen per 10-tal, maar bij een minder jaar (om wat voor reden dan ook) moet je daar weleens van af durven stappen. Echter als 2 jarige moeten ze er dan wel staan, en de norm halen en/of een mooie uitschieter per 100-tal of meer. Ons hok voor 2-jarige en ouder bied plaats voor 12 koppels en daar selecteren we op terug, dus na 3 jaar is een lichting flink uitgedund en die er dan nog zijn hebben hun plekje wel verdiend.

Hoeveel jaar kweek je met kweekduiven voordat je deze gaat selecteren? Wat moet een kweker hebben gebracht om na een aantal kweekjaren te mogen blijven? Als er na 3 kweekseizoenen weinig of niks op de vlieg hokken zit wat aan de norm (zie boven) voldoet worden ze verwijderd.

Wat is de reden om een goede vliegduif tot kweker te promoveren? Is dat afhankelijk van vliegprestaties of zijn de prestaties van zijn of haar nazaten belangrijker? De leeftijd en de geleverde prestaties. Het moment van die “ene vlucht te veel” komt een keer. De goede nemen nu eenmaal meer risico dan het peleton. En uit de goede hoop je toch weer verder te kunnen bouwen. Als je er al goede nazaten uit hebt wordt die beslissing alleen maar makkelijker.

Selecteren kun je alleen op prestaties of ook op bouw, vitaliteit, ogentheorie of iets anders? Jonge duiven die zichzelf niet kunnen redden gaan er al snel uit, daarna gaan we er zelf ook nog doorheen en alles wat niet lekker in de hand ligt wordt ook verwijderd. Uiteindelijk wordt er op prestaties geselecteerd.

Waar selecteer jij op als je naar de bouw kijkt: Hoe belangrijk is de stuit, gesloten/open, rug, spieren en voorarm? Het enige waar we naar kijken is de stuit. Niet dat daar een theorie achter schuilt, maar die willen we gewoon niet op het hok hebben. En als je zulke duiven niet meer op het hok heb, dan kweek je ze op een enkeling na ook niet meer.

Vliegduiven moeten een gesloten stuit hebben vinden veel liefhebbers … wat vind jij? Hoe zit dat met kweekduiven? We willen alleen geen open stuiten.

Selecteer je zieke duiven er gelijk uit? Zo ja, waarom? Bij de jonge duiven krijgen ze de tijd om op te knappen, wie dit niet kan … verdwijnt.

Jonge duiven die na enkele weken (zwerven) weer thuis komen. Aanhouden of uitselecteren? We denken dat ze uiteindelijk verdwijnen of het moet er misschien 1 uit een bepaald koppel zijn. Maar kan het me zo gauw niet herinneren. Als je een hok vol heb met jong die wel normaal de vluchten afwerken gaan we liever daar mee verder.

Kijkt u naar het volgende: Moet bij een duif de vleugel (dus de achterste broekpennen) op de rug rusten? Kijkt u naar de verspringing tussen de laatste broekpen en de eerste slagpen? We kijken naar van alles en nog wat, maar er wordt niet op geselecteerd.
Hoe belangrijk is de ogentheorie bij de selectie? De verkenningscirkel … bepaalde streepjes? Hier hetzelfde als de vorige vraag. Geen selectiepunt.

Eddie en André bedankt voor jullie duidelijke uitleg. Selectie op prestaties zorgt ervoor dat je jaren bij de beste van afdeling 7 hoort!!!