1. Ervaren

Het blauwe doosje met daarop de Belgische vlag komt je tegemoet. Een prachtige duif bovenop een gele stip vormt de eyecatcher. Er staat voorop vermeld ‘aanvullend diervoeder voor duiven’. Dit houdt eigenlijk in dat we het hebben over een bijproduct. Bij een volledige diervoeder kan men in principe alleen dat product geven en dat volstaat. Op alleen een aanvullende diervoeder kan een dier niet leven. Alle bijproducten voor postduiven vallen onder aanvullende diervoeders, aangezien postduiven naast bijproducten toch ook echt zaden nodig hebben. Het moge, dankzij de vlag, duidelijk wezen dat Herbots een Belgisch merk is. Op de zijkant staat duidelijk wat voor vitamines dit product bevat, de ingrediënten en de analytische bestandsdelen.

In eerste instantie was de naam mij een raadsel. Ik heb een poos de verpakking bestudeerd, maar ik moest de site van Herbots raadplegen voor bij mij het kwartje viel. Dit product zorgt ervoor dat postduiven onder andere in staat zijn de ingeademde zuurstof beter te transporteren door het lichaam via de cellen… Vandaar zell oxygen/ cell zuurstof. In het doosje zit een bruin flesje. Hierop is nogmaals de voorkant van het doosje zichtbaar als label. Enige verschil met het doosje is dat de duif op het flesje is weggevlogen! Je ziet namelijk alleen nog de gele stip zonder duif.

Tijdens mijn eerste gebruik, was ik onder de indruk van het gebruik van dit product. Ik heb wel eerder soortgelijke bijproducten geprobeerd, maar dit was altijd een plakkerige smeerboel. Zowel tijdens afmeten als mengen. Maar op dit product zit een hele handige anti-mors dop. Daardoor was het geen smeerboel tijdens het afmeten op een lepel. Ook vond ik dat het erg mooi mengde met het voer zonder dat dit een dikke brei werd. Het oogt als een dun, lichtbruin, vloeibaar middel en je ruikt meteen de biergist. Toch ruikt dit wat fris zuurder dan bijvoorbeeld biergist in poedervorm. Normaal hebben mijn duiven weleens moeite met eten als ik iets over het voer geef, maar dit product lijken ze zo op het oog totaal geen probleem te vinden. Ik vermoed dat dit komt doordat dit product geen ‘plak-effect’ op het voer geeft.

  1. Inzoomen

Zell Oxygen bevat per kilogram:

Vitaminen:
B1 Thiamine 24 mg
B2 Riboflavine 69 mg
B6 Pyridoxine 24 mg
B12 Cobalamin 198 µg
E 3000 mg
Pantotheenzuur 78 mg
Biotine (B7) 8 mg

Ingrediënten:
70% biergist
28,1% honing
1,2% tarwekiemolie
0,6% acerola
0,1% tarwekiemextract

Analytische bestanddelen (waarborgen):
9% ruw eiwit
0,3% ruwe celstof
1,6% ruw vet
1,2% ruw as
7,27% lysine
0,2% methionine
0,03% natrium
56,2% vochtigheid

Vitamine B complex – tekort aan:

B1 Thiamine
Gebrek aan eetlust
Spijsverteringsstoornissen
Groenachtige half-waterachtige mest
Hartstoornissenv
Polyneuritis (ontsteking van zenuwen)

B2 Riboflavine
Verzwakking van onder andere in de poten en de vleugels
Slechte vliegresultaten
Slechte broedresultaten, bijvoorbeeld door gebrekkige ontwikkeling van het embryo

B6 Pyridoxine
Gebrek aan forme bij de duif (door slechte stofwisseling)

B12 Cobalamin
Bloedarmoede
Slechte bloedresultaten

Biotine (B7) speelt een belangrijke rol bij de vet- en suikerstofwisseling en de productie van vetzuren. Ook helpt het bij de herstelprocessen van hoornstof (keratine). Dit is een stof die in de veren van een duif voorkomt.

Vitamine B heeft een duidelijk aandeel in de algemene gezondheid en groei (van de veren) van de postduif.

Vitamine E is een antioxidant. Dit houdt in het kort in dat schadelijke stoffen in het lichaam dankzij de antioxidant geneutraliseerd worden; dit komt de algemene gezondheid ten goede. Verder draagt vitamine E bij aan de opbouw, het herstel en de instandhouding van spieren. Ook komt het de weerstand ten goede. Het verbetert de zuurstofopname van de cellen; dit werkt prestatie bevorderend. Het draagt bij aan de huishouding van de hormonen. En het ondersteunt de vernieuwing van cellen. Kortom vele voordelen.

Ingrediënten:
Biergist
Bevat zeer veel vitamine B. Hierboven staat beschreven waar vitamine B goed voor is. Verder bevat biergist enzymen en co-enzymen. Persoonlijk vind ik de uitleg van enzymen een ingewikkeld verhaal. Heel kort door de bocht stellen enzymen de cellen binnen de duif in staat ‘hun werk te doen’ en zijn enzymen goed voor de stofwisseling en de spijsvertering.

Honing
Bestaat uit 38% fructose (fruitsuiker), 31% glucose (druivensuiker) en 10% andere suikers. Verder bestaat het uit 17% water. Ook bevat honing enkele interessante ingrediënten zoals: enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide*, stuifmeelkorrels en mineralen. Deze hoeveelheden variëren door de nectar (waaruit honing gemaakt wordt) van verschillende planten. Naast dat honing dankzij de suikers dient als brandstof, en ook gezond is wegens de waardevolle stoffen, staat het ook bekend als een natuurlijk antibioticum. Na wat research heb ik vernomen dat de mens de honing te snel afbreekt om te kunnen dienen als antibioticum, maar wellicht is dat in een klein duivenlichaam anders.

*De waterstofperoxide in honing ontstaat door toegevoegde enzymen uit het speeksel van de bij. Het zorgt voor een desinfecterende werking waardoor de honing bacterie en schimmelvrij blijft.

Tarwekiemolie/Tarwekiemextract
Heeft een zeer hoge bron van vitamine E in dit product, vandaar de toevoeging. Lees bij ‘Vitamine E’ het nut. Verder verbetert tarwekiemolie de bloedsomloop en helpt het bij ontstekingen.

Acerola
Is een kleine rode vrucht, die doet denken aan een kers. Draagt dankzij een hoog vitamine C gehalte bij aan de algemene gezondheid en het immuunsysteem. Tevens bevat het vitamine B1 en B2. Terug te lezen in bovengenoemde tekst.

  1. Praktijk

Opvallend is dat tijdens mijn oproep naar gebruikers, ik ditmaal geen enkele reactie heb gekregen. Bij mijn vorige twee reviews waren er zeer veel reacties, nu geen enkele. Ik vermoed dat dit komt omdat we met een Belgisch merk en product te maken hebben. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik de naam Herbots wel ken, maar op voorhand niet wist dat zij een productenlijn hadden.

Dus ditmaal doen we het anders, na mijn research en enkele malen gebruik, vertel ik hoe ik dit product in de praktijk zou gebruiken.

Dit product zou ik vanwege de vitamine B en honing elke zondag na de vluchtdag geven. Zo worden tekortkomingen weer aangevuld. Dankzij de vitamine E in dit product werkt het ook prestatiebevorderend (betere zuurstofopname). Verder is het ook een ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ product aangezien het een natuurproduct is (biergist, honing, tarwekiem olie en acerola). Dus kan het niet snel mis gaan tijdens het vliegseizoen. Natuurlijk is teveel ergens van nooit goed, maar met natuurproducten gaat het door de lagere hoeveelheden vitamines en mineralen minder snel verkeerd dan met kunstmatig gemaakte bijproducten. Je moet er zeker voor waken dat er niet teveel in een klein duivenlichaam gaat. Verder zou ik dit product tweemaal in de week tijdens de rui geven, dit product is dankzij de vitamine B goed voor de veren.

Met eenmaal in de week in het vliegseizoen, voldoe ik niet helemaal aan het advies. Tijdens de rui kom ik met mijn twee keer in de buurt van de twee à drie keer in de week advies.

Verder is dit product ook zeker eens de moeite waard om drie maal in de week aan de oudere kwekers te geven, en vooral als test aan kwekers die moeite hebben met bevruchten of ineens gestopt zijn. Dankzij de tarwekiemolie, boordevol vitamine E, krijgen de hormonen zeker een positieve boost, en dit kunnen net de oude kwekers nodig hebben.

Dus ditmaal ietsje anders, meer hypothetisch dan daadwerkelijke praktijk… Maar ik hoop dat u er weer wat aan heeft!

© Fabian Wendel

Voor vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal