Promotie duivensport

Al weken speelt bij mij een bepaalde gedachte. Doordat ik altijd gefascineerd ben geweest door postduiven in de oorlog en ik daar laatst een hoofdstuk over las, kwamen er bepaalde gedachtes in mij op. Wat die oorlogsduiven gepresteerd hebben, is niet te vergelijken met de vluchten die onze duiven elk weekend afleggen. Misschien moet je onze hedendaagse sport en de taak van duiven in de oorlog ook niet met elkaar vergelijken.

Laten we hopen dat het nooit zover komt, maar met alle ellende in de wereld lijkt een oorlog nooit ver weg. Ik begon te fantaseren over een hedendaagse postduiveneenheid in het leger. Is een postduiveneenheid een achterhaald idee in deze moderne tijd? Ik denk het niet! Met al het hacken is internet tegenwoordig ook niet alles meer. Hoe verzend je dan veilig gevoelige informatie? Met een microchip bezorgd door postduiven. Misschien een aparte gedachtekronkeling, maar waarom niet? Stel je voor dat zoiets in deze tijd zou gebeuren. Dat postduiven een belangrijke rol spelen in het bewaken van de veiligheid van de mensheid. Dat zou nog eens goed wezen voor het imago van onze sport en die van de postduif. In plaats van gezien te worden als  ongedierte of vliegende ratten, krijgen ze respect en bewondering. Stel je voor dat in het nieuws staat dat dankzij een postduif vele levens zijn gered. Dat spreekt pas tot de verbeelding!

Ligt daar dan wellicht de sleutel tot succes om onze sport te promoten? Nu bedoel ik niet dat er eerst een postduiveneenheid moet worden gevormd, voordat wij onze sport op deze manier kunnen promoten. Kunnen we niet teruggrijpen naar die oorlogsverhalen van bijvoorbeeld G.I. Joe of Valiant? Een prachtig verhaal en wellicht de bekendste is die van Cher Ami. Op 27 oktober 1918 werd Cher Ami meegegeven aan een New Yorks bataljon. Deze bataljon had de opdracht gekregen zover mogelijk door te dringen in vijandelijke linies. Hierin slaagde het bataljon, maar al gauw werd het omsingeld door een overmacht van de vijand. Het was volledig afgesneden van elke vorm van communicatie en de hoop was gevestigd op enkele duiven. Vele duiven werden door granaatvuur gestopt en verongelukten. Het lost batallion had nog één duifje over: Cher Ami. Cher Ami steeg op, boven alle ellende uit, met een zeer belangrijk bericht aan zijn poot. Eenmaal opgestegen werd Cher Ami geraakt door een zogenaamde schrapnell, een granaatscherf. Vijfentwintig minuten en veertig kilometer verder, arriveerde een met bloed besmeurde postduif op zijn hok. Het pootje, met daaraan het kokertje met het belangrijke bericht, hing nog aan één zenuw aan zijn lichaam. Verder was de granaatscherf in de borst van Cher Ami terecht gekomen. Op die bewuste dag, puur door drang en instinct, redde Cher Ami 194 mensen die het anders niet hadden kunnen navertellen.

Dat een duifje van plek B terug kan komen naar plek A is best leuk. Maar als hij door de kruitdampen moet, kogels moet ontwijken, met granaatscherven in het lichaam arriveert en dan een belangrijk bericht aflevert, dat is pas knap. Dat spreekt mensen aan, wekt respect en bewondering op. Het lijkt alsof men is vergeten wat voor rol ‘onze’ duiven in de oorlogen hebben gespeeld. Misschien moeten we niet ons ‘spelletje’ promoten, maar de postduif zelf. Er voor zorgen dat men geïnteresseerd raakt in een postduif, zijn instinct en zijn (oorlogs)verhalen. Wanneer de bewondering er is, komt wellicht vanzelf de interesse in onze sport.

 

Lang leve Limoges

 

Met de duiven gaat alles volgens plan! Dat is altijd een prettige gewaarwording en niet altijd even gebruikelijk in onze sport. De laatste twee midfondvluchten zijn alle duiven netjes op de vluchtdag teruggekeerd. De weduwnaars kennen nu het spelletje en hebben meer drang om meteen naar binnen te gaan. De paters vliegen vergelijkbaar, maar hebben minder drang om naar binnen te lopen. Op zich heel interessant dat ik nu twee van zulke groepen met elkaar kan vergelijken.

Ik heb afgelopen weken geëxperimenteerd met het tegelijk loslaten van de weduwnaars en de paters. Ik heb het drie dagen volgehouden, daarna heb ik het nog op onverwachte momenten geprobeerd. Mijn enige conclusie: het bevalt voor geen meter. De weduwnaars stuiven na een korte training gauw terug naar hun bak om die te verdedigen. De paters lopen op de plank van de weduwnaars de macho uit te hangen en proberen ook een echte broedkooi te bemachtigen, in plaats van een loketkastje. Ik mag dit allemaal toeschouwen en voor scheidsrechter spelen. Toch is er ook een voordeel, beide partijen kan ik misschien met dit ‘trucje’ motiveren. Dus wie weet in de toekomst toch nog eens samen los.

De paters en jaarlingdoffers gaan dit weekend hun eerste dagfondvlucht tegemoet. Het belooft een warme, pittige vlucht te worden. Ik ben benieuwd of bepaalde jaarlingdoffers zich al gaan onderscheiden van de rest. Ik zorg er in ieder geval voor dat ze genoeg reserves krijgen, het gaat immers om de overnachtingsvluchten.

Limoges is aankomende dinsdag inkorven en de zenuwen zijn in huize Wendel al aanwezig. Gelukkig voelen de duiven hier niks van, anders hadden ze geen oog meer dicht gedaan. Het is altijd een pittige, zware vlucht. Maar dit maakt het ook altijd een mooie. We gaan vier of vijf duiven spelen: 3-4 weduwnaars en een duivin op jongen van 4 dagen. We gaan kijken hoe ze het er vanaf brengen. Ze zijn gezond, trainen goed en zijn levendig. Ik heb vertrouwen en er zin in.

 

Road to Ruffec

 

Vergelijkbaar met de vorige keer, alleen vetrijker voer voor de dagfond. En extra training op de avond.

 

Week 20 Ma. Di. Wo. Do. Vr. Za. Zo.
Training Ochtend

07:30-08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

 

Ochtend

07:30-

08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

Ochtend

07:30-08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

Ochtend

07:30-08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

Ochtend

07:30-08:30

 

 

Inmanden

Vlucht 350 KM Ochtend

Rust

 

Avond 18.00 – 19.00

Voer Ochtend

Half uur kweek vlieg

Avond

Half uur kweek vlieg

 

Ochtend

Half uur kweek vlieg

 

Avond

Half uur kweek vlieg

 

+Bakkersgist

+ViSpuMin

Ochtend

Half uur kweek vlieg

Avond

Half uur kweek vlieg

 

Ochtend

Half uur kweek vlieg

Avond

Half uur Super energie

 

 

 

Ochtend

Tot 12:00 Superenergie

 

14:30

Handje snoepzaad

Volop Kweekvlieg Ochtend half uur zuivering

 

Avond

eetlepel

zuivering

Water   Oregano (Backs)       Glut Amin (Backs)  
Extra Variamix plus P40 3 pinda p.d. 3 pinda p.d. Variamix

3 pinda’s per duif

  Losse duivinnen erbij Bad

Eivoer

 

 

Week 21 Ma. Di. Wo. Do. Vr. Za. Zo.
Training Ochtend

07:30-08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

Ochtend

07:30-08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

Ochtend

07:30-08:30

 

Avond

18.00 –

19.00

 

Ochtend

07:30-08:30

 

 

Ochtend

 

Vlucht  350 KM Ochtend

Rust

 

Avond 18.00 – 19.00

Voer Ochtend

Half uur kweek vlieg

Avond

Half uur kweek vlieg

 

Ochtend

Half uur kweek vlieg

 

Avond

Half uur kweek vlieg

 

+Bakkersgist

+ViSpuMin

Ochtend

Half uur mengsel HE4000/Super energie/Kweek vlieg

 

Avond

mengsel HE4000/Super energie/Kweek vlieg

 

Ochtend

Mengsel Super energie/HE4000

 

In de mand richting Nanteuil le Houdain (504 km)

 

 

Volop Kweekvlieg Ochtend half uur zuivering

 

Avond

Half uur

Zuivering

Water Multivit.   W.N. Red     Electrolieten  
Extra Eetlepel (per 10) eivoer

variamix

P40

3 pinda p.d.

3 pinda p.d.

variamix

 

Losse duivinnen tonen

 

  Losse duivinnen erbij Bad

Eivoer

Dit schema is in excel verkrijgbaar door te mailen naar marathonduivenjournaal@gmail.com

© Fabian

voor reacties of vragen fabiansocialmedia@outlook.com of contactpagina Marathonduivenjournaal