In één van de columns deze winter schreef ik dat een wintercolumn onzin begint te worden. Winters hebben we in jaren niet gehad. Daar kwam februari … als winterliefhebber werd ik op mijn wenken bediend. Een week lang hadden we winter … heerlijk. Een goede week later volgde een midwinter hittegolf. Zo kwam de boel toch weer in evenwicht en werd een aanval op de opwarming van de aarde teniet gedaan.
Voor de duiven was het een heerlijke periode: overwegend droog weer met periode met zon. Als je je duiven nu niet aan het glimmen hebt …
Erkers voor de hokken
In onze tuin staan twee hokken. Eén van 5 meter met een half open plafond, luchtafvoer via de nok en achterkant van het hok en toevoer aan de voorkant van het hok, per afdeling een paar lichtpannen in het dak en aan de voorkant dubbel glas. De achterkant (het noorden tot noordwesten) is afgeschermd door een schuurtje van de buren … dus er jaagt geen wind achter het hok in, als er een stevige NW wind waait. Op dit hok zijn de prestaties (als de duiven goed zijn) heel stabiel. Een hok waar je dus geen spijker aan moet verbouwen.
Het tweede hok is ongeveer 8,5 meter lang. Toen we dit hok eind jaren ’90 bouwde (mijn vader dan, want is onze Technisch Directeur) is dat hok bijna identiek gemaakt als het hok van 5 meter. Drie verschillen: geen dubbelglas, geen lichtpannen op het dak en (waarschijnlijk het belangrijkste) geen beschutting achter het hok om de wind tegen te houden. De duiven op dit hok presteren heel wisselend … niet zoals wij graag hebben. Een paar jaar terug hebben we in dat hok de zolder dicht gemaakt en het glas vervangen door gaas. Het doossysteem. We zagen bij de duiven verbetering, maar er kleefde een groot nadeel aan het gaas direct in het front van het hok. De wind had vrij spel en de regen kon met een ZW in het hok slaan … met als gevolg een natte vloer. We hebben graag erwten- of bonenstro op de vloer … maar dat kan dan niet. Een oplossing zouden erkers kunnen zijn. Deze erkers zijn 65 cm diep, aan de zijkanten dicht, bovenop een golfplaatje, gaas aan de voorkant en de bodem is een rooster. Bij een regenbui slaat de regen via het gaas en rooster op de grond voor het hok en blijft het hok droog. Dit hebben mijn vader met de buurman tijdens en na de vorstperiode voor elkaar gemaakt. De erkers lijken een verbetering. De duiven zitten overdag lekker in de erkers en ze zien er goed uit. Komend vliegseizoen moet blijken of het meer stabiliteit in het hok geeft, zodat de duiven goed in vorm kunnen komen en deze vorm tot na het seizoen kunnen vasthouden. Een filmpje laat hier meer over zien.
Geen quarantaine
Gisteren kreeg ik een bericht doorgestuurd van Jan Janssen. Als postbode doet hij dat normaal fysiek, maar in onze groepsapp van de Duivendag van Wijchen doet hij dat ook regelmatig digitaal. In dit bericht stond goed nieuws. Duivensport heeft een uitzonderingspositie gekregen. Onze gevleugelde vrienden hoeven niet 21 dagen in quarantaine voordat ze vervoert kunnen worden. Dit geldt wel voor andere dieren die op transport gaan. Gelukkig zijn er mensen binnen onze sport, die de Europese Commissie hebben kunnen overtuigen, dat dit de nekslag voor onze sport zou zijn. En dat wilde ze gelukkig niet. Duiven die op een andere plaats worden losgelaten, vormen geen gevaar voor verspreiding van ziekten. Onze duiven hebben als doel om zo snel mogelijk naar huis te vliegen. Fantastisch nieuws dat deze maatregel voor onze duiven van de baan is.
De kweek
Mijn vader en ik koppelen de laatste jaren laat. In 2021 zal het ongeveer 8 april zijn. Bij een normaal seizoen sluit dit mooi aan op de ZLU-vluchten. De duiven van Pau en Agen kunnen een keer loos broeden en na een korte periode van scheiden, kunnen de duiven voor deze vluchten op een goede stand worden gezet. De andere duiven brengen één jonkie groot en kunnen daarna op de verschillende vluchten klaargezet worden. De komende weken gaan we eens samen kijken welke 20 koppels we samen gaan zetten, waar we jongen van aan gaan houden. Uit de rest houden we geen jongen, omdat ze eerst wat moeten laten zien op de vluchten.
Mijn duivenvriend Piet Westerlaken koppelt altijd in de voorjaarsvakantie. Hij is Directeur Bestuurder van een scholengemeenschap. Hij heeft dan een week vrij en heeft de tijd om in die week zijn duiven op zijn gemak te koppelen. Hij vraagt mij ieder jaar te helpen om wat koppels samen te stellen. Samen hebben we 12 koppels op papier gezet, waar jongen uit aan gehouden gaan worden. Bij het koppelen wilde 2 koppels elkaar niet hebben, dus bleven er 10 koppels over. Voor zijn kleine hokje zal dat voldoende kunnen zijn, omdat er ook altijd een paar koppels worden overgelegd. Piet heeft een paar toppers, waar hij verder op door kan bouwen: zoals de 1e nationaal Cahors, de vader van deze doffer, de 6e nationaal Narbonne, de 13e nationaal Perpignan en de 14e nationaal Orange. Het afgelopen jaar vloog Piet ook nog eens de 44e nationaal Barcelona. Uit deze doffer hield Piet het afgelopen jaar 3 jongen over. Ook uit deze doffer zal weer gekweekt worden.
Tot Slot
In deze periode waar ook de meeste marathonspelers starten met de kweek wil ik iedereen een goede kweek wensen met menig toekomstig topper. Succes met het maken van de plannen voor het komend vliegseizoen, wat hopelijk ergens eind april of mei van start mag gaan. En natuurlijk … Blijf Gezond. De Slogan: ‘Wij zijn klaar met Corona, maar Corona niet met ons’ blijft springlevend.
Veel leesplezier op Het Marathonduivenjournaal.
Recente reacties