Het seizoen 2022, wat al bijna vergeten is, was voor ons een bijzonder jaar. Het begon allemaal met een vervoersverbod vanwege de vogelgriep. Hierdoor startte ons seizoen ruim een maand later. In juni konden we onze duiven pas op gaan leren. Na een paar eigen lapjes zijn de duiven een paar keer naar Melun geweest (de vlucht die in Hank ingemand kan worden met één nacht mand). St. Vincent middaglossing hadden we in jaren weer eens in willen korven met een duifje of zes, maar daarvoor was de voorbereiding echt te kort. De eerste vlucht werd dus Pau. Gelukkig hebben we het hele ZLU-seizoen af kunnen maken, wat lang niet voor alle marathonliefhebbers gold. De jaarlingen en late jongen van de jaren ervoor zijn pas eind juni opgestart en dat was op tijd voor een enkele dagfondvlucht en voor sommigen Bergerac.

Barcelona
Op de koningsvlucht Barcelona gingen bij ons drie doffers mee. Dit groepje bestond uit de eerste twee duiven van Perpignan 2021 en een duif die op deze vlucht net miste. Het werd hun eerste vlucht vanuit de Catalaanse hoofdstad. De eerste van Perpignan 2021 was ook de eerste duif van Barcelona 2022. Deze rode doffer won een prijs over de helft van de uitslag. Hij mag komend seizoen proberen het beter te doen. De tweede duif van Perpignan bleef op Barcelona achter en de derde duif van de inkorflijst kwam een maandje later thuis. We hopen stap voor stap een betere ploeg voor deze prachtige vlucht te krijgen, maar uit ervaring weten we dat dit niet meevalt.

St. Vincent ZLU
Over deze vlucht heb ik al een leuk artikeltje geschreven in de rubriek ‘De Prachtige Uitslag …’. Dit kan u gerust nog een keer nalezen.

Marseille
Op Marseille zaten van ons vijf duiven. Onze eerste duif van Bordeaux/Pau en vier duiven die misten op deze vlucht. Over die laatste vier kan ik snel zijn: die misten weer! De eerste duif van Bordeaux/Pau deed het op Marseille nog beter dan op haar eerste vlucht van het seizoen. Ze won tegen 3.338 duiven de 66e prijs in de nationale uitslag. Ze heeft een goed seizoen gedraaid. Haar afstamming is niet verkeerd. Haar vader is een zoon van ‘Bella Donna’, de 3e nationaal Narbonne en haar moeder is de halfzus van ‘Belle Donna’, dus ook een dochter van onze topkweker ‘De Carteus Giant’.

Narbonne
Over deze vlucht wil ik eigenlijk niet veel woorden vuil maken. Direct na de lossing heb ik mijn afschuw uitgesproken over de onkunde omtrent deze lossing. We hadden drie hele knappe duiven mee, die zich eerder al hadden laten zien. Eén kwam dik een week later thuis, de volgende nog een week later en de derde helemaal niet. Of we aan deze twee nog wat hebben, zullen we komend seizoen zien. De andere vijf waren grote vraagtekens. Eén ervan kwam nog redelijk op tijd. Deze duivin had eigenlijk naar Bergerac gemoeten, maar omdat haar doffer naar Narbonne ging, mocht zij hem ‘gezelschap’ houden. Hadden we dit niet gedaan, dan had mijn vader (ik was op vakantie inmiddels) voor niets op Narbonne-duiven te wachten. Deze duivin won de 393e prijs. Zij komt rechtstreeks uit ‘Belle Donna’ (3e nationaal Narbonne) met ‘Het Zondagse Pak’ (18e nationaal Narbonne en vader van de 1e Nationale Asduif van Agen 2019-2021). Uiteindelijk zijn er ‘maar’ twee achtergebleven van deze nare vlucht.

Bergerac
Deze vlucht staat sinds 2021 weer op ons programma dankzij de ringenrace van Marathon Noord. Als je dan een paar van deze ringenrace-duiven speelt, kun je gelijk wat andere onervaren duiven spelen. Onze eerste duif won de 70e nationaal tegen 7.488 duiven. Dit is een zoon van onze topkweker Carteus Giant met een duivin van Louis (Team) Vollebregt uit Wassenaar. Verder hadden we bijna 50% prijs.

Perpignan
Deze laatste ZLU-vlucht is voor ons al jaren een hele moeilijke vlucht. Dit seizoen dacht ik een goede oplossing te hebben. Er werd een groepje apart gehouden om alleen op een mooie stand (jongen van 6 dagen) op Perpignan te spelen. Deze duiven werden goed ingespeeld, maar later bleek (volgens mij) … niet goed genoeg. Perpignan werd zwaar en de duiven hadden te weinig ervaring en dit groepje kwam collectief te laat en er bleven er ook nog twee weg. Het groepje werd aangevuld met duiven die voor ‘de laatste kans’ meegingen. Eén van deze ‘redde de eer’. Al was het maar een prijsje. Deze duivin heb ik gekregen van Gerard Baarda uit Pinjum. Zij mag komend seizoen voor het eerst naar Barcelona. Volgens haar achtergrond en de ervaringen van de laatste twee seizoenen gaat ze dat op een mooie wijze volbrengen … hopen wij en ook Gerard Baarda.
Mijn vader is van mening dat onze duiven te ver in de rui zijn, als wij Perpignan inkorven. Dat klopt wel een beetje, maar dat verklaart niet het collectieve falen wat zich ieder jaar weer voordoet. Met wat verduisterwerk gaan we proberen bij een groepje duiven de rui te vertragen.

Dit waren onze vluchten … een beetje laat met deze evaluatie, maar toch goed om te doen … ook voor onszelf!