Op vrijdag 19 juni gingen bijna 25.000 marathonduiven de lucht in op weg naar huis. De temperatuur was aan de lage kant en de lucht bij tijd en wijle goed bewolkt. Op de dag van aankomst kwamen er ook nog eens kleine buitjes langs. Al met al weer geen ideaal weer voor de duiven. Het verloop van de vlucht had hieronder te lijden en vooral op verdere afstanden waren er relatief veel achterblijvers. Al hoorde ik ook veel Pau-deelnemers uit de Zuidelijke provincies klagen over verliezen. Dit zijn dingen die onze sport niet leuk maken, maar die er helaas onder deze omstandigheden, maar ook met zeer warm weer, bijhoren. Wij zouden het allemaal anders wensen. Weersomstandigheden heb je nu eenmaal niet in de hand. Naast de verliezers zijn er gelukkig ook winnaars en die laten we even langskomen.

 

De vlucht met een landelijk concours was Pau. De duiven werden om 7.15 uur gelost. De eerste duiven Internationaal lieten lang op zich wachten. In Nederland was er in de avond geen duif en de eerste duiven kwamen op zaterdagochtend pas na negen uur. De glorieuze winnaars met afstand waren Johan Hamstra en Eric Aldus uit Poortugaal.  Zij klokte hun ‘Schapie’ vier minuten na negen uur en behaalden met een snelheid 853 mpm de hoogste snelheid. Nico van den Hurk uit Oss was een goede nummer twee. Hij versloeg nummer drie, oud Barcelona winnaar, Rik Stevens uit Reuver. Gebr. Van de Kieboom uit Raamsdonksveer maakten een mooie uitslag beginnend met de prijzen 25, 46 en 55.

 

De andere vlucht die in de ochtend gelost had moeten worden was Cahors van sector II. Het werd door slechte weersomstandigheden in Cahors en directe omgeving een middaglossing. De winnaar van deze vlucht werd Bob Jansen uit Bergambacht. Hij klokte zijn duif om 9.12 uur op een afstand van 896 km. Dit was goed voor 1.072 mpm en hij versloeg daarmee Dirk Pals uit Bovenkerk met 32 mpm. Nummer drie was Batenburg-van de Merwe uit Klaaswaal. Zij hadden 7 duiven bij de eerste 50 nationaal. Verder hadden ze 47 prijzen van de 114 gezette duiven, wat op zo’n aantal niet gek is. Groenendijk uit Sommelsdijk had 9 prijzen van de 12 gezette duiven, met twee duiven bij de eerste 90 nationaal tegen ruim 5.200 duiven.

 

In het zuiden van het land (sector I) was de vlucht Bordeaux. Hier waren 11.727 duiven in concours. De winnaar was Dennis Steeghs uit Uden. Deze sympathieke liefhebber draaide zijn eerste duif om 8.49 uur op een afstand van 881 km. De snelheid die hier bijhoort is 1.082 mpm. Hij was 4 seconde sneller dan nummer twee George en Frans Schenk uit Den Bosch. Nummer drie was Herman Calon uit Hoofdplaat. Meulendijks uit Bakel had 4 duiven bij de eerste 50 nationaal: 15, 23, 33 en 48. Hij had in totaal 10 duiven mee en 7 prijzen. 100% prijs was weggelegd voor Frank Zwiers en Willie-Jan van der Goorbergh uit Breda. Ze hadden 8 duiven mee en begonnen met de prijzen 7, 63 en 121.

 

Aurillac werd gevlogen door sector III en IV. In sector III waren ruim 7.600 duiven mee. Uit Genemuiden kwamen de winnaars … Siem en Karst Kolk. Zij versloegen John Bosman uit Doetinchem. Nummer drie was Herman Borgelink uit Denekamp. Vader en zoon Driessen uit Wijchen maakten een prima uitslag. Ze hadden 7 van de 8 duiven in de prijzen. Ze begonnen met de plaatsen: 16 en 24. Ekkel uit Westerhaar had 11 prijzen van de 13 Aurillac-gangers, beginnend met prijs 18 en 37. 100% prijs hadden de Gebr. Verwaaijen uit Deest. Ze hadden 10 duiven mee en begonnen met de prijzen: 33 en 60. Heel ruim voor de helft van de prijzen hadden ze er al 9 van de 10.

 

In sector IV waren 3.146 duiven mee. De eerste twee duiven waren van de bekende Gebr. Limburg uit Zuidveen. Let Stel, eerder dit jaar winnaar van Limoges uit Drieborg was nummer 3. Gerard en John Limburg hadden ook een mooie uitslag met 11 prijzen van de 15 gezette duiven.

 

Zo heeft elk marathonweekend zijn winnaars en er zijn altijd meer verliezers. Dat is de sport. Als 95 tot 100% van de duiven thuiskomen hebben we er allemaal vrede mee om te verliezen. Dit weekend was het aantal achterblijvers helaas te groot bij de meeste liefhebbers. Dat maakt het dan wat zuur.

Komend weekend is een wat rustiger marathonweekend met alleen Bordeaux/Agen ZLU. Alle deelnemers veel succes !!!

jaco-handtekening