De laatste column over de kweek is gereserveerd voor de familie Hendriks uit Zuiderwoude. Net als mijn vader en ik late kwekers.

Het kweekseizoen is voor de meeste liefhebbers begonnen. Voor veel van ons een spannende periode. Kweken we genoeg goede duiven, zodat de vliegploeg wordt versterkt de komende jaren? Dat is toch uiteindelijk het doel van kweken!?!

 1. Ben je het eens met de laatste stelling hierboven? Zo nee, waarom niet?
Jazeker, voor ons is het allerbelangrijkste van kweken om goede vliegduiven te produceren. Dus kruisen we veel en koppelen we ieder jaar 95% van de kweekkoppels om in de fascinerende zoektocht naar de beste vliegduiven. Maar…bijna net zo belangrijk voor ons is het proberen vast te leggen van de goede genen in onze kwekers. Daarom koppelen we altijd later in het seizoen bewust een koppel of 4/5 (broer/zus, vader/dochter, moeder/zoon en 1 van die 2 duiven is ALTIJD 1 van de beste vliegers die vaak op jonge leeftijd naar het kweekhok verhuizen/verhuisden).

  1. Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen?
    In april, als de baas in vorm is.
  1. Hoe kweekkoppels heb je?
    Ruim 40
  1. Hoeveel koppels heb je in totaal?
    4/5/6 jaar: 10, 2/3 jaar: 50, jaarlingen: 30
  1. Uit hoeveel vliegkoppels kweek je jongen voor jezelf?
    Stuk of 4 denk ik, hangt van het seizoen af
  1. Hoeveel jongen houd je voor jezelf van de 1e ronde?
    Dit jaar allemaal, vorige jaren ging de eerste ronde naar Rob Timmermans, die krijgt dit jaar de tweede ronde.
  1. Hoeveel jongen houd je in totaal voor jezelf?
    Ongeveer 150
  1. Wat is je favoriete koppel voor de kweek?
    We hebben een aantal nieuwe aanwinsten waar we heel veel van verwachten: duiven van Jelle Jellema en een aantal  geweldig fijne duiven voor 600km welke we zuiver houden voor een aantal OLR’s waar we aan mee willen doen en welke we ook gaan kruisen op ons oude soort voor Agen, Sint Vincent en Pau waar we in de toekomst (weer) aan mee willen gaan doen. Een favoriet koppel hebben we niet, omdat we 95% omkoppelen en we geen vaste kweekkoppels hebben. Wel hebben we een aantal favorieten in het kweekhok: mijn topfavoriet is IJsje, Jeroen zijn topfavoriet is Koninginnetje. Beide zijn twee fantastische vliegduiven geweest en zullen de basis gaan vormen van onze toekomstige Barcelona-duiven. IJsje is de 1e Nationale Asduif Perpignan over 3 jaar met als beste prijs: 11e Nationaal. Koninginnetje heeft een 4e Nationaal (6e Int) Barcelona gewonnen op de prachtige (heet, zwaar, eerlijk) Barca editie in 2015. IJsje wordt dit jaar gekoppeld op een zoon van Jellema’s New Jade 1 x Klein Kweekstertje en Koninginnetje gaat gekoppeld worden op Bonte Kees (Droog) uit zoon x zus Rosanna (1e Nationaal Barcelona 2015). Daarnaast hebben we een hele rits kinderen van de Barca 621 (1e Nationale Asduif Perpignan 3 jaar en zoon Betuwekoppel) van de Gebr. Jacobs welke bijna allemaal op kinderen van IJsje gekoppeld zullen worden en ook van die koppelingen verwachten we heel veel.

  1. Wil je wat meer vertellen over dit koppel … over de prestaties van deze duiven uit het verleden, de prestaties van de nazaten van deze duiven, de afstamming van deze duiven.
    Zie hierboven. IJsje en Koninginnetje zijn twee gekregen duiven (IJsje op een bonnetje van IJsbrand Kaptein en Koninginnetje als klein piepertje bij de aanschaf van twee kinderen uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman). Ze worden zoals gezegd gekoppeld op duiven van Jellema (gekocht op PiPa) en Droog (gekocht bij Kees).

Dank je wel, Jeroen en Gert Jan. Ik hoop dat de jongen mooi opkomen en wens jullie veel succes met de vluchten !!! Dit was de laatste kweek-column … ik hoop dat iedereen met tevredenheid terugkijkt op zijn of haar kweek. Veel succes met de vluchten !!!