Aan enkele marathonduivenliefhebbers legde ik het volgende voor …

Ik zie de winterperiode voor me als drie periodes:

  1. Rui
  2. Rust
  3. Voorbereiding op de kweek
  1. Wat voer je in deze periodes voor mengeling?
  2. Vul je dat nog aan met andere zaden zoals lijnzaad en/of onkruidzaad?
  3. Worden de duiven gekuurd of geënt in één van deze periodes? Zoals bijvoorbeeld tegen paratyphus?
  4. Geef je nog natuurproducten in de winter ter ondersteuning?
  5. Wat is volgens jou heel belangrijk in deze drie periodes?

Johan en Fabian Wendel gaven mij in de persoon van Fabian het volgende door:

In de ruiperiode voer ik ‘Prestige rui’ van Garvo. Een mooie rijke mengeling met veel fijne zaden. In de rustperiode geef ik rui/rust samen met de kweekvlieg mengeling .. beide van Garvo. Ook vul ik hier nog zo’n 20% gerst bij. In principe blijf ik dit voeren tot de duiven op eieren zitten. Na een 12 dagen broeden wordt overgeschakeld op een volledige kweek vlieg mengeling. In de ruiperiode krijgen de duiven extra snoepzaad, lijnzaad, een beetje gepelde zonnebloem en Variamix van Koopman. Na de rui periode ga ik hier wat zuiniger mee om.
De duiven krijgen tijdens de rui beslist geen kuur. Ook geen enting. Vlak voor de kweekperiode, bij ons rond april, begin ik eerst met een wormpil (Wormac, Belgica de Weerd). Daarna worden de duiven tegen paramyxo geent. En dan na enkele weken wordt er gekoppeld. Soms doe ik nog een geelpil (Magix, Belgica de Weerd) wanneer de koppels op eieren zitten.
In de rustperiode geef ik graag soms wat bakkersgist over het voer, afgedroogd met vi spu min van Backs. Soms duiventhee. Verder soms eens wat verse groente (voornamelijk wortel, fijn gesneden en kroppen sla). In het vliegseizoen krijgen ze vrij veel bijproducten, daarom beperk ik liever tot bijna niks in de winter.
Ik denk dat het zeker de moeite waard is om sedochol te geven in de rui periode. De lever wordt tijdens de rui flink belast, en sedochol ondersteund en schoont de lever op. Verder is het van belang dat de duiven zowel van buiten als van binnen goed tot rust komen en ‘verschoont’ worden. Daarom helpt een duiventhee, maar ook vezelrijk voer, denk aan paddi en gerst, om de darmwand te ‘schrapen’. Hierdoor kan de duif daarna weer beter de voedingsstoffen op nemen en is ie weer helemaal schoon voor het nieuwe seizoen.
Tot slot denk ik dat het belangrijk is dat zodra de duif goed door de rui is gekomen, meteen wat krapper te gaan voeren. Pak ze geregeld vast, zorg dat ze niet mager worden, niks te kort komen, maar zorg er ook voor dat ze niet aandikken, aangezien bij velen het vliegen flink beperkt wordt.

Kees Droog gaf de volgende antwoorden op de vragen:

Ik geef gewoon Variamax van mariman met 10 % gerst. Dit wordt aangevuld een handje snoepzaad op een blikje.
De duiven krijgen in december een Paratyphus-enting, in januari een paramixo-enting.
Ik geef geen natuurproducten.
Belangrijk is volgens mij elke week een bad en ze lekker met rust laten. En in tegenstelling tot vorig jaar ga ik ze toch maar weer regelmatig los laten. Dit jaar heb ik redelijk wat scheefvliegers gehad. Die duiven raak je geheid kwijt of ze komen na dagen thuis en zijn niet bruikbaar meer. Als iemand eens kon vertellen hoe dit te voorkomen hoor ik dat graag … behalve in de winter loslaten natuurlijk!

De Comb. Rekker-Westra … dé kampioenen van sector 4 van 2018 pakken het als volgt aan:

De duiven krijgen Matador Rui en Mariman Rui. Dit meng ik door elkaar en er wordt een klein beetje onkruidzaad bijgevoegd. De duiven krijgen naast onkruidzaad een keer of 2 in de week allerhande. Ook word er in de Rui 1 a 2 keer in de week knoflook met biergist over het voer gedaan. Na de Rui word er overgegaan op Matador Rust.
Een week of 2 a 3 voor het koppelen worden de kweekduiven op Mariman kweek gezet met ongeveer 40 procent gerst. Zodra er jongen in de pan liggen gaat de gerst eruit. Er wordt voor de kweek niet bijgelicht. Het koppelen hangt een beetje van het weer af meestal half februari – begin maart.
De laatste jaren wordt er meestal rond de kerstdagen een week gekuurd, daarna geënt en dan een week nagekuurd om paratyphus te voorkomen. Afgelopen winter heb ik de kwekers geënt met levende entstof. Meestal doe ik kuren en enten. Verder krijgen de duiven niks in de winter. Zodra de kweekduiven een week broeden krijgen ze 1 keer een geelkuur.
Het is heel belangrijk dat de duiven 100 procent gezond zijn voordat ze aan de kweek beginnen en natuurlijk goed door de rui gekomen zijn. Dit is toch een belangrijke periode, omdat de duiven in de ruiperiode op hun zwakst zijn.