Het is de beurt voor het zesde deel en laatste deel over het spel met jaarlingen. Dit keer twee prachtige verhalen van twee liefhebbers, die hun sporen hebben verdiend in België en aan de Zuid Hollandse kust. Leest u maar, het zijn mooie verhalen ……
Comb. Binnemans-Van de Weyer, Geel (B)
Met hun Golden Barcelona maakt deze Belgische programmaspelers naam in 2015. Hoe ze hun jonge duiven vorig jaar hebben opgeleid en hoe ze hun jaarlingen van de Marathonploeg gaan spelen, vertelt mijn Belgische vriend Carlo van deze combinatie: ‘De oudste jongen hebben in 2015 als jong 6 vluchten gehad van 136km en de tweede ronde 2 x 136km. De september jongen hebben geen opleervlucht gehad. Als voor bereiding gaan alle jaarduiven 2x 5 dagen en nachten in verzendingsmanden om ze de mand te leren kennen en als ook zeer belangrijk LEREN DRINKEN dit gebeurd in de maand februari. De reden hier van is dat hier de midfond vluchten allemaal met 1 nacht mand gevlogen worden en ze als eerste vlucht met 2 nachten mand vliegen op Chateauroux eerste wekend in juni de duiven kwamen van deze vlucht niet fris thuis. Waarschijnlijk omdat ze niet of nauwelijks hebben dronken in de korf. Nu ze deze voorbereiding krijgen komen ze fris thuis.
De jaarduiven vliegen elke week een wedvlucht gestart word met mooi weer in april 2 x 136km 3 x 236km dan elke week midfond 385km tot Chateauroux (ruim 500 km) eerste wekend van juni op deze vlucht gaan alle jaarduiven mee op al deze vluchten worden ze gespeeld op de schuifdeur. Hierna worden er een aantal koppels samen gelaten deze vliegen Bordeaux ZLU elke week worden er koppels op nest gezet zodat deze per koppel ingezet worden op wedvluchten van 700 tot 900km op 10 dagen broeden. Na thuiskomst mogen ze opnieuw aan een nest beginnen. Ze vliegen op deze manier 2 van deze vluchten. De duiven vliegen tussen deze vluchten wekelijks een wedvlucht van 136km. De September-jongen worden opgeleerd in mei en vliegen zoveel mogelijk vluchten tot 400km.
De duiven worden als jaarling nauwelijks beoordeeld. Prestaties zijn mooi meegenomen maar hoeft niet om te mogen blijven. De duiven moeten fris thuis komen en ervaring opdoen. De jaarlingen proberen we zo veel mogelijk ervaring op te laten doen. Echte selectie gebeurt als twee jarige dan moeten ze zich laten gelden. Ik vind het heel interessant verschillende manieren van verschillend liefhebbers, die alle goed met de duiven vliegen. Zo kan je nog wat leren van elkaar of een ander inzicht krijgen over de duiven.’
En wij leren weer hoe onze Belgische toppers het doen. Vooral de tweemaal vijf dagen in de mand. Het is een herkenbaar probleem dat jaarling het moeilijk vinden om de waterbak te vinden. Wij hadden dat in 2009 … onze jaarlingen hadden zowel als jonge duif als toen ze jaarling waren geen twee nachten mand gehad. Hun eerste vlucht met twee nachten mand was Chateaudun (een dagvlucht van rond de 535 km). Het werden uiteindelijk 4 nachten mand. Het werd ook nog eens een pittige vlucht. Op de dag hadden we geen duif terug en 40% bleef weg. Het was een belangrijk leermoment. Nu proberen we ze als jonge duif al een vlucht mee te laten maken met twee nachten mand, maar een ieder geval als jaarling voordat ze naar een vlucht gaan, waarbij ze over kunnen blijven staan.
Menno Broekhoff, Katwijk
Onze Ambulance-verpleegkundige vertelt hoe hij zijn jaarlingen speelt. Vorig jaar had hij de snelste duif van De Kuststrook op Agen met een middaglossing en ook dit jaar zal hij vast en zeker mooie uitslagen neer gaan zetten. Hij vertelt: ‘Een groot gedeelte van mijn jaarlingen zijn vorig jaar slechts 2 a 3 x mee geweest met de natoer, tot zo,n 275 km. Ik zou graag meer willen maar na de laatste vlucht Perpignan begon voor mij en mijn gezin de vakantie. Duiven worden in het seizoen verzorgd zodra de zon op is. Dit om het gezinsleven te ontlasten, de duiven zijn gedaan voordat iedereen op is. En het zijn de mooiste uren van de dag. Begin augustus worden de lijntjes wat gevierd. Dat neemt dan ook mee dat ik iets minder aandacht heb voor de natoer….de tank is dan redelijk leeg.
De jaarlingen gaan zoveel mogelijk met de vluchten mee. Vaak gaan de geslachten om en om. De ene week de doffers de andere week de duivinnen. Wanneer de de doffers gaan dan gaan de duivinnen datzelfde weekend op zondagmorgen met de vereniging in Noordwijkerhout voor een lapvlucht naar Numansdorp, zo,n 52 km . Dit ligt eraan of ik geen dag of nachtdienst heb op zondagmorgen. De week daarna andersom. In de voorbereiding gaan de jaarlingen 1 tot 3 x mee naar Soupes sur Loing door naar Hank te rijden op de vrijdagmiddag. Dit doe ik met hele gezin en maken er een middagje weg van. Een prima sfeer daar en even genieten. Een bakkie koffie bij Wegrestaurant Napoleon of onderweg en dan weer terug naar Katwijk. Er wordt niet voorzichtig met jaarlingen omgegaan. Ik kijk wel wat de wind doet. Harde noordenwind of als er veel oost in zit……dan zal ik geen of weinig jaarlingen meegeven maar anders gaan ze minimaal 2 x mee op of een middaglossing of een ZLU vlucht. Dat kan zijn Bordeaux ZLU, Narbonne, Marseille, St Vincent ZLU en een enkele op Perpignan. Op de middaglossing Albi, Cahors of Agen.
Meestal hou ik de duiven op de lijn waarmee ze begonnen zijn . Albi, Cahors… Perpignan… Barcelona. Zo heb ik duiven die alleen die lijn hebben gevolgd en niet op de lijn westlijn zijn geweest. Ik houd alles bij hoe ze presteren. Dat doe ik al vanaf de vitessevluchten. Ik korf ze altijd in voor de wedstrijd. Iedere week krijg ik een prestatiebestand van compuclub en dat lees ik in … in Compustam. Zo volg ik de jaarlingen het hele seizoen en kan ik alles nakijken. In de prijzen vliegen op een ZLU of middaglosing is tot nu toe niet noodzakelijk geweest. Liefst wel op dezelfde dag thuis.
Ik ben nu 5 jaar met duiven bezig. Ieder jaar leer ik bij. De mand selecteert hier metname. Het hele jaar wordt er wel geselecteerd, metname bij entingen, behandelingen voor luis e.d . Ik geef dan de duiven punten en selecteer op de hand zonodig uit. Noteer dat in compustam. Dit is leuk om later terug te zien. Eventuele kleine tekortkomingen worden omschreven. Leuk is het om te zien dat deze soms na een jaar geheel verdwenen zijn. Wat ik eigenlijk wil zeggen de mand selecteert dus. Ik kweek veel, ik verlies veel. Dat is eerlijk om te zeggen. Wat overblijft zijn de duiven die deze manier aankunnen.
Iedere winter heb je weer je jonge duiven waarvan je denkt wat een schitterend beest. Alles klopt. Tot nu toe zijn deze oogappeltjes vaak als eerste weg. Selecteren is een ding, waar ik nog veel beter in moet en wil worden. Moet ik voorzichtiger zijn ja of nee. Afgelopen zomer was er een topmelker in mijn hok die op een zomeravond al mijn duiven in de hand nam. Duiven waar ik oog op had, werden soms resoluut afgekeurd. En wat had hij gelijk. Als hij afkeurde vertelde hij ook waarom en dan dacht ik waarom zag ik dat niet eerder. Het maakt mij alleen maar gedrevener. Als jonge duivenmelker heb je zoveel te leren, maak je soms fouten die je niet had hoeven te maken. Van m’n vader leerde ik dat je de eigenaardige duiven in de gaten moest houden. Duiven die anders zijn dan anderen. Zich anders gedragen . Tot nu toe klopt die les aardig met de duiven die bij mij gepresteerd hebben. Vreemde snuiters die duiven…’
Twee prachtige omschrijvingen van manieren hoe met de jaarlingen wordt omgesprongen. De achterliggende gedachte en de motivatie achter deze verhalen, vertellen het echte verhaal waar het om gaat. Ik hoop dat u als lezer weer dingen heeft gelezen, waarvan u denkt … Dat ik daar nou nooit aan heb gedacht (ik wel) en dat deze dingetjes u meer plezier en profijt geven in uw hobby. Eén van de doelstellingen van ons internetmagazine.
Recente reacties