De laatste weken begin het voorjaar te worden. De dagen worden langer …de zon schijnt feller … hij geeft meer warmte. Als je met de auto of fiets langs parkjes en groenstroken rijdt, dan zie je de krokussen en narcissen bloeien. Kortom het ziet er allemaal weer wat vriendelijker uit. De meeste duivenliefhebbers, zelfs de marathonduivenliefhebbers, komen uit hun winterslaap en beginnen met het hun seizoen. De (voorbereidingen op de) kweek zijn gestart en daarbij het voorspel op het vliegseizoen. Tijd om eens langs wat hokken te gaan hoe de stand van zaken is. Vandaag het eigen hok en dat van de Gebroeders Limburg.

Op het eigen hok is het seizoen nog niet begonnen. Ik heb een stil seizoen gehad met veel chagrijn. Dat ligt voor een groot deel aan mijn karakter. Ik ben een gevoelsmens en positiviteit om me heen vaar ik wel bij. 15 oktober was de Marathonduivenjournaaldag in Soest en dat was een groot succes. De voorbereidingen kosten altijd een hoop energie en dat is het zeker waard. Je ziet naast de verkoop, die een hoop tijd van de middag in beslag neemt, dat mensen afspraken maken om duiven te ruilen, samenkweek te doen. Kortom het Marathonduivenjournaal verbindt mensen en daar ben ik trots.

Naast deze mooie dag vol positiviteit was er in het winterseizoen ook veel ruimte voor gezeur en gezever. Voor één bevriende duivenliefhebber is de winter één grote nachtmerrie op zijn hobby-gebied. Door amateurisme op en top is het nog maar de vraag of hij dit seizoen mee kan doen. Er is hoop en we vertrouwen erop dat het nog gaat lukken en dat hij mag worden vrijgesproken van dopinggebruik. Is het niet door de beroepscommissie dan wel door de burgerrechter.

Er speelden nog meer zaken die ons marathonduivenliefhebbers allemaal gaat raken in het vliegseizoen. Die ons onnodig extra tijd gaan kosten en dat allemaal, omdat Nederland de Olympiade in 2019 in eigen land moet winnen. Afschaffing invliegduiven. Wat verbindend zou moeten werken (wat dus een grote smoes bleek), werkt op de zuurgraad van veel liefhebbers! … Je zult het maar bedacht hebben. Ik hoop nu vooral dat de soep uiteindelijk niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Dat we gewoon onze duifjes in Brabant kunnen inkorven voor Quievrain en Roye en dat we zo genoeg voorbereiding hebben voor de vluchten die vrijdagmiddag in Hank ingemand kunnen worden. Als die voorbereiding gedaan kan worden, hebben de duiven genoeg trainingskilometers gehad om de marathonvluchten aan te kunnen. Dan kan het een mooi seizoen worden en dan is er volop gelegenheid om te genieten. Daar is de duivensport voor bedoeld!!! Deze perikelen kosten mij veel energie en dat ging ten koste van de motivatie naar onze eigen toe. Nu het voorjaar los lijkt te barsten, hoop ik dat de nagativiteit achter me te laten en me op tijd op te laden voor het seizoen. En niet onbelangrijk … weer meer leuke duivenverhaaltjes te schrijven en hopelijk ook over de prestaties van onze eerder genoemde duivenvriend en vriend van Het Marathonduivenjournaal.

We hebben in onze hokken de meeste duiven nog niet gekoppeld. We zijn wel een 20-tal jongen aan het kweken voor een bevriende duivenliefhebber. Verder zijn de bejaarde doffers 12 maanden per jaar gekoppeld en daar hebben we inmiddels zelf 9 jongen van, waarvan er nog 5 in de schaal liggen. De grote koppeling zal 13 april plaatsvinden. Als laatste voorbereiding krijgen ze een week kweekvoer met een beetje snoepzaad. We zullen in etappes zo’n 60 jongen kweken voor onszelf en die komen van maximaal 15 koppels. Van bevriende liefhebbers komen vaak nog een paar jonkies voor de nodige bloedverversing. Als de duiven op eieren zijn gekomen, zal het seizoen beginnen met 2 tot 3 lapvluchtjes en daarna zullen de duiven enkele keren naar Quievrain gaan. Het seizoen is dan echt begonnen.

De Gebroeders Limburg uit Zuidveen houden net als wij van simpel duiven houden. Vorige week hebben de mannen hun duiven gekoppeld. De voorbereiding naar de kweek houdt niets anders in dan de duiven gezond houden. Voor henzelf kweken ze ongeveer 100 jongen. Dat is het, want ze halen niets bij. De helft van de duiven zijn een paar keer buiten geweest en de andere helft vandaag (zaterdag 25 maart) voor de eerste keer. Dit is voor de gebroeders het teken dat het seizoen begint.