Vorige week begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal en werd gevolgd door het eerste twee delen met Team van Ginkel, Hamstra-Aldus Benno Kastelein, Ad van Heijst, Bernard Hanno en Gerrit van Vilsteren. De komende weken gaan we kijken hoe andere liefhebbers er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Leest u net als mij met veel plezier werden naar de ruiverhalen van de verschillende goede melkers met deze keer één van de grote toppers van 2015 als eerste ………

 

Cees Nijdeken:

‘Na de laatste fondvlucht gaat hier het stro er uit en gaan de ramen dag en nacht wijd open. Ze gaan alleen nog maar dicht bij storm. Dat blijft zo tot aan de eerste overnachting. Eind september wordt hier een laatste controle gedaan bij Nanne Wolff. Mocht er wat zijn dan wordt er eventueel gekuurd, maar dat is dit jaar nog niet nodig geweest! (Ik ga maandelijks met de duiven bij Nanne op controle). Als de jongen afgespeend zijn, worden de bakken half gezet en laat ik ze tot medio maart bij elkaar, of ze moeten volop eieren beginnen te leggen. Dan gaan ze eerder uit elkaar, maar daar heb ik normaal weinig last van. In die tijd komen ze nog maar heel weinig los, dat heeft meer te maken met het roofvogelprobleem. Ze krijgen dan een goede ruimengeling met veel grit, mineralen, piksteen en onkruidzaad. Ze krijgen veel gelegenheid om te baden (in de ren). Als de laatste pen op lengte is ,dan leng ik het voer met een 30% paddy aan! Verder werk ik hier niet met licht, karnemelk, enz en scheidt ze zoals gezegd ook niet snel ,want ze komen altijd mooi door de rui. Ik heb er nog nooit nadeel van ondervonden op deze manier! (mijn manier)’

 

Dirk Veldhuis:

‘Op verzoek van Jaco hoe ik om ga met het verzorgen van mijn duiven in de ruiperiode heb ik het een en ander genoteerd op het digitale papier. Allereerst een paar basis dingetjes:

  • Geen overbevolking
  • Geen tocht
  • Schoon water en voer
  • Geen medicijnen
  • 1x per week een louw bad met de inhoud van een borrel glas Natuurazijn erdoor

Nu mijn verzorging tijdens de Rui. Ik denk dat het belangrijk is om de duiven niet te scheiden tijdens de grote ruiperiode die aanbreekt zodra ze de 5 slagpen hebben gestoten. Als de 9e pen is gevallen, is in principe de grote rui achter de rug en kan er wat schraler gevoerd worden als hier onder beschreven is. Door ze bij elkaar te houden tijdens de rui is er meer rust op het hok waardoor er minder stres is wat weer ten goede komt van de rui. Ze mogen in het broedhok als ze willen.

Duivin van Wim in de rui edited

Wat de voeding betreft denk ik dat deze zeer belangrijk is. Ik geef 6 delen kweek, 2,5 delen gerst,1 deel kuiken opfok korrel nr 2, 1 deel zoontjes, 1/2 deel snoep, 1/4 deel lijnzaad. Hierbij doe ik 3x in de week schapenvet, lijnzaad olie of visolie door het voer en ik maak het voer droog met mineralen van Natural met grit en roodsteen. Ook gaat er af en toe babymelkpoeder over het voer. Als de duiven vol in de rui zijn geef ik ruim voldoende voer en dat 2x per dag. Er blijft dan telkens gerst over wat weer bij de volgende maaltijd word gevoegd. ik geef geen vitamine door het water. Wel geef ik 1x in de week darba en 2x in de week Ropa-b door het drinkwater. Als het kan laat ik ze 1x in de week een paar uur buiten. Omdat mijn duiven eigenlijk altijd gezond zijn, ga ik nooit naar de dierenarts voor de rui periode aanbreekt, er word dus ook niet preventief gekuurd. Doordat mijn duiven niet als kasplantjes behandeld worden, is de conditie (lees gezondheid) altijd in orde. Dat betekent automatisch dat ze een goede rui doormaken. Waar ik wel op let, is dat ze 2 toch het liefst 3 broekpennen ruien. Dat is voor mij een maatstaf dat ik weet dat de duif goed door de rui is gekomen. Verder zijn er nog wel een paar trucjes om de rui te stimuleren bv:

  • 1 week de duiven 20 uur per dag in het daglicht te zetten en deze in 1x terug te brengen naar normaal.
  • 1 liter melk warm maken en daar 3 dessertlepels jodium [ de reiger] aan toe tevoegen en dit 5 dagen als drank voorzetten.
  • 2 dagen te vasten.
  • 5 dagen alleen gerst met gerste-water te geven.

Ik hoop dat sommige van mijn hobbygenoten er iets mee kunnen.’

 

Peter van Essen:

‘Ik zou je graag wat willen vertellen hoe het bij mij gaat met de rui van de duiven. Ik doe eigenlijk nooit extra dingen om de rui te stimuleren. Ik laat de natuur z’n gang maar gaan. Fratsen zoals bij lichten verduisteren karnemelk en weet ik allemaal niet wat voor dingen begin ik gewoon niet aan. Het enige wat ze krijgen is een goede ruimengeling met daarin veel fijnzaad en vers grit, roodsteen en mineralen. In de drinkerpot gaat bij mij vers water. De verzorging staat dus nu op een laag pitje want de bonnenstrooi van de zomer ligt er nog in en de schabbetjes en broedhokjes krab ik wanneer ik zin heb. Scheiden doe ik mijn vliegduiven tussen kerst en oud en nieuw als ik zin heb. Hier dus geen spectaculaire dingen. O ja … ze krijgen één per week een badje. Eenvoud en gezondheid dat is belangrijk in de ruiperiode.’

 

 

… Wordt vervolgd …