Deze week begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal. De komende weken gaan we kijken hoe de verschillende liefhebbers er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Van degene die ik nu binnen heb en hopelijk volgen er nog meer, zie je best wat verschillen, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Leest u net als mij met veel plezier werden naar de ruiverhalen van de verschillende goede melkers ………

 

Team van Ginkel, Veenendaal:

‘De duiven zijn voor de natoer nog gecontroleerd, en toen was alle oké. Er wordt hier in de ruiperiode niet preventief gekuurd. Hier staat in de ruiperiode karnemelk met water in de drinkbakken. Wat voer betreft ze krijgen gewoon voer en daardoorheen gaat nog een extra zak ruivoer. Bijlichten of verduisteren wordt hier niet gedaan. De vliegduiven worden in december gescheiden, en de kweekduiven zitten nu al kleine maand gescheiden. Wat hiervan de motivatie is van dit alles, we doen dit al jaren en het bevalt prima.’

 

Johan Hamstra (Comb. Hamstra-Aldus, Poortugaal):

‘De rui begint vaak al snel na de laatste vlucht. Na de laatste vlucht krijgen de duiven een volledige geelkuur waarna de zo gezegde medicijnkast op slot gaat. Hier op het hok is het zo dat als er niets aan mankeert we ook nergens (lees dierenarts) komen. Ze krijgen dus alleen de geelkuur voordat de rui echt begint. Daarbij moeten we rekening hebben, dat de weerstand in de ruiperiode afneemt, dus moet je wel extra alert zijn. Hier op het hok worden geen producten verstrekt die eventueel de rui zouden stimuleren. Wel worden in deze periode diverse extra’s dagelijks verstrekt en denk hierbij aan zoals: Dagelijks een flink portie snoepzaad voor het voeren en na het voeren (halfuur vollebak) krijgen ze in de voerbak een mengeling van verschillende soorten Multimixen zoals de gekende Beutebak, DHP Mix en de Multi Mix van de Patagoon. Verders krijgen ze geregeld Colinol Plus van DHP Cultura, Beute Colicontrol, Naturaline van Natural, Forte-Vita en Travi-Allicin-Plus van Travipharma in het water. Over het voer op woensdag en de zaterdag Lookolie met biergist en dat is het allemaal wel. Verder natuurlijk dagelijks vers grit met roodsteen en dit aangevuld met extra roodsteen en tweemaal per week word het potje met Vitamineral ververst.

De 95 in de rui

En er word geen andere of speciale mengeling gegeven in deze periode. Hier op de vlieghokken krijgen de duiven het gehele jaar de Koopman All in One mengeling van Beijers.
Een wat duurdere mengeling maar wel een zeer goede en complete zak voer. En als we moeten gaan bezuinigen op een baaltje voer gaan we wel wat minder duiven houden. Ik eet zelf ook het liefst een eerste klas stukje Biefstuk eet dan een stukje vlees waar je lang op moet kauwen en wat op z’n Rotterdams gezegd gewoon niet te vreten is, maar wel een stuk goedkoper.

Er word bij voorkeur zonder kunstlicht gewerkt. Maar later in het jaar zullen de duiven toch verzorgd moeten worden bij thuiskomst met kunstlicht. Na de laatste vlucht komen de duiven thuis en mogen op eieren komen. Dit is ook meestal de tijd dat ik op vakantie ga met het gezin. Bij thuiskomst worden meestal de nesten leeggemaakt en mogen ze opnieuw op eieren komen. Van deze ronde mogen alle uit geselecteerde en eventueel nieuw gevormde koppels een jong groot brengen tot een dag of tien. Eenmaal de nesten leeg worden de bakken gesloten en komen er dan ook schapjes voor te hangen. Deze hangen trouwens ook al aan de andere wand gezien het nestspel. Dit is de echte periode dat de rui, of beter gezegd de rustperiode aanbreekt. In de ruiperiode moet je de duiven ons inziens lekker met rust laten.  De duiven worden meestal zo rond eind februari om een maandje later weer gekoppeld te worden. De duiven krijgen verder in de ruiperiode om de dag een bad in het voor het hok geplaatste rennetje.’

 

Gerrit van Vilsteren, Zwolle:

‘Even over mijn systeem na de laatste vlucht Bergerac worden de duiven die ik niet wil houden, verwijderd van het hok. Doffers en duivinnen kunnen een nieuwe partner zoeken.
Duiven worden behandeld tegen de luis en krijgen een tablet tegen het geel. Begin september een kuur van 14 dagen tegen paratyfus. Ook krijgen de duiven 2 x per week een bad en krijgen ruimengeling met extra snoepzaad en onkruidzaad en wel 1 x per dag. Verder worden ze in oktober november gescheiden. Als de duiven gezond blijven wordt de dieren arts niet geraadpleegd.’
… Wordt vervolgd …