Het duivenseizoen 2024 is er één met pieken en dalen. Het weer is ook zo wisselend als het gezegde zegt. We gaan van koel weer naar bijna tropisch en weer terug en ook de nodige buien hebben we dit seizoen al voorbij zien komen, wat er voor zorgde dat er meerdere vluchten moesten worden uitgesteld. Dit laatste was afgelopen weekend niet het geval. Er was een aangename temperatuur. De wind zat in de westhoek. Alle voorwaarden voor mooie vluchten met een vlot verloop. Natuurlijk zou het oosten van de aankomstgebieden in het voordeel zijn met deze wind, dat nemen we voor lief, want het is zo vaak andersom. Niets was minder waar. De duiven werden om 8 uur of 5 minuten later gelost en de duiven konden zonder buien richting hun hokken gaan vliegen. De reden dat de duiven niet om 7 uur of eerder waren gelost, was wegtrekkende lage bewolking met mindere zichten. Dat geeft mij altijd al een stukje wantrouwen. Maar er moet meer aan de hand geweest zijn in de atmosfeer, want het verloop van de vluchten was lang niet zo vlot als verwacht en ook de eerste duiven maakten niet de snelheid die je zou inschatten. Wat echter het meest tegenviel, was het nakomen van de duiven toen de prijzen waren verdiend … eigenlijk al tijdens de eindfase van het maken van de rangschikking. Op zaterdag liepen de dagfondvluchten ook voor geen meter, zodat je er zeker van kunt zijn dat de atmosfeer vol storingen zat voor de duiven afgelopen weekend. Toch zijn er altijd winnaars die het beste kunnen omgaan met de omstandigheden die er op dat moment heersen. Gezien de vele getekende duiven in de kop van de uitslag zijn deze winnaars uit het goede hout gesneden. Hoe verliep het in de verschillende sectoren en bij de ZLU en wie waren de uitblinkers. U leest het in deze column in meerdere delen. In deel 1 komt Bordeaux voorbij van de sectoren 1 en 2 …
Bordeaux sector 1
In het Zuiden van Nederland waren 7.819 duiven ingemand door 885 liefhebbers. De eerste duiven vielen in Limburg, Duitsland en Zeeuws Vlaanderen. J. Hermans uit Papenhoven (wat met Grevenbricht een duodorp vormt en naast Born, van de Nedcar-fabriek, ligt) won de eerste prijs. Hij klokte zijn winnende duif om 19.57 uur op een afstand van 831 km. De winnende snelheid komt zo op 1.158 mpm. Nummer twee was 5 mpm minder snel en deze duif is eigendom van Michael Schmell uit het Duitse Huckelhoven. Het laagste plekje van het ereschavot gaat naar P. Schoeren uit Reuver. De Top 10:
1. J. Hermans, Papenhoven
2. Michael Schmell, Huckelhoven
3. P. Schoeren, Reuver
4. Junior van Beveren, Nieuw-Namen
5. Ah van Lumich, Maria Hoop
6. Guy Feijen, Nieuw-Namen
7. Familie Jacobs, Beek
8. Gertjan de Hoogh en zn, Oosterhout
9. Rinus de Lijser, Cadzand
10. René de Brok, Cuijk
Michael Schmell korfde 14 duiven in en heeft 11 prijzen. Zijn tweede duif staat al op plaats 11. Rinus de Lijser korfde 5 duiven in en had ze alle 5 in de prijzen. J. Schutjens uit Geffen deed 9 duiven in de mand voor Bordeaux. Op één na staan ze in de uitslag. Op plaats 22 staat zijn eerste duif. Een plaatsje lager staat E. Buijze uit Sluiskil. Hij heeft 75% prijs en 4 duiven mee. H. Sonnemans uit Beringe deed 9 duiven mee en wint 7 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 26. Een plaatsje lager staat E. Bos uit Gemert. Hij deed 11 duiven mee en 10 hiervan winnen prijs. Pierre Wittenberg uit Herpen had een score van 100% met 6 duiven mee. De eerste duif staat op plek 42. Piet Hengst uit Westkapelle had ook 100% in de prijzen. Hij korfde 3 duiven mee en hij begint op plaats 76. J. Kalkwarf uit Heerlen had ook 100% van zijn Bordeaux-ploeg in de prijzen. Hij deed er 9 mee en hij start met de 78e prijs. S. Jasperse uit Koudekerke deed 1 duif mee en die staat op plek 85. Ad van Dongen uit Terheijden begint op plaats 87. Hij heeft 75% prijs met 8 duiven mee. M. Thijssen uit Thorn korfde 11 duiven in en wint 9 prijzen. De eerste wint de 137e prijs. G. Hendrix uit Ysselstein heeft 7 van de 8 duiven in de prijzen. Hij start op plaats 146. De Gebr. Dekker uit Vogelwaarde hadden evenveel prijzen maar korfde 1 duif meer in. Zij beginnen op plek 153. Team van Zuijlen uit Rosmalen, tot slot, deden een duo in de mand, die beiden op de uitslag staan. De eerste op plaats 156.
Bordeaux sector 2
In Noord en Zuid Holland waren 4.547 duiven ingemand door 394 liefhebbers. De snelste duif viel in Akersloot bij de bekende liefhebbers Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Ze klokten hun winnende duif om 21.20 uur op een afstand van 936 km. De winnende snelheid van hen komt hiermee op 1.169 mpm, wat 11 mpm sneller is dan de snelste duif van sector 1. Op de nummer twee van sector 2 hebben ze een voorsprong van bijna 3 mpm, wat overeenkomt met 1 minuut en 41 seconden. Nummer twee is eigendom van J. van Staalduinen uit Kamerik. De voorsprong om nummer drie is groter (ruim 20 minuten) en die is van P.A. de Bruyn uit Dordrecht. De Top 10:
1. Jan Hommes en znn, Akersloot
2. J. van Staalduinen, Kamerik
3. P.A. de Bruyn, Dordrecht
4. Arno Borst, Benschop
5. Pieter Vreeling, Bodegraven
6. Peter Schellevis, Uitgeest
7. V. Everling, Stolwijk
8. Jan Hommes en znn, Akersloot
9. J.C.M. Post, Naaldwijk
10. A. Kerklaan, Nieuwe Tonge
Walter van den Bosch uit Bleiswijk korfde 11 duiven in en 8 daarvan winnen prijs. De eerste staat op plaats 24. Hamersma uit Waarland deed 1 duifje mee en die is terug te vinden op plaats 27. Henk Bos uit Purmerend wint de 40e prijs en heeft 7 van zijn 9 Bordeaux-duiven in de prijzen. Piet Zuurbier uit Heiloo heeft al zijn ingekorfde duiven in de prijzen. Hij deed er 6 mee en start op plek 41. Combinatie Lin uit Rijnsaterwoude deden 1 duif mee en die wint de 44e prijs. Cees van den Bos uit Middelharnis heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 48. Zijn plaatsgenoot Theo van Dongen staat op plaats 80. Hij korfde 7 duiven in en slecht één hiervan staat niet op de uitslag.
… wordt vervolgd …
Recente reacties