Het eerste weekend in 2015 met een marathonvlucht is voorbij. Het was niet het mooiste weekend uit de geschiedenis, maar het verloop van de marathonvluchten was behoorlijk goed. De temperatuur was aan de lage kant en er waren buien onderweg, maar rond half 11 waren de prijzen tot in de verste uithoeken verdiend. Dus we kunnen spreken van een regelmatig en vlot verloop.

 

Inmiddels zijn de winnaars bekend: Luit Stel uit Drieborg (ligt in het Noord-Oosten van Groningen) had de snelste duif van de drie afdelingen die deze vlucht speelden. De snelste Friese duif was van vader en zoon De Ruig uit Oude Bildtzijl (In het Noorden van Friesland) en de beste van afdeling 9 heeft u hier op deze website al kunnen lezen: Herman Borgelink uit het Overijsselse Denekamp.

 

In de columns heeft u de voorbereidingen kunnen lezen van Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem en Harold Zwiers uit Den Ham. Bart had niet het beste weekend uit zijn maratonloopbaan. Hij had 1 prijs van de maar 5 gezette duiven. Hij gaf een paar weken geleden al aan dat hij aan de vorm van zijn duiven twijfelde en dat is helaas uitgekomen. Eén ding kan hij hier uithalen: Hij heeft er goed kijk op. De duivenarts vond trouwens niets bij zijn duiven. Puur een vorm-kwestie dus.

 

Harold Zwiers deed het uitstekend. Hij had zes duiven naar Limoges gestuurd en op de meldlijst stond hij als 14e genoteerd tegen ruim 1.400 duiven. Harolds eerste duif was een zoon van Red Thunder (Rooie Japie x Tarbes-duivin) met Rooie Annie (kleindochter Rooie Japie). Van de zes Limoges-duiven wonnen er 5 duiven prijs. Een goede start voor onze topliefhebber uit de gemeente Twenterand.

 

Veel liefhebbers hielden dit weekend de duiven thuis, merkte ik. Lang niet iedereen trouwens. Wijzelf hadden de duiven ingemand op Pont Sainte Maxence (368 km). Deze werden in de ochtend van zaterdag om half acht gelost. Rond kwart voor 12 hadden we de eerste. De prijzen waren toen net verdiend trouwens, zoals dat hoort. Vrij snel hadden we er een dikke 50 thuis van de 66 ingezette trainingsduiven. Toen ik rond twee uur naar de club ging, moesten we er nog 2, waaronder onze duifkampioen ochtendlossing van vorig jaar. Toen ik rond half vijf terug was van de club, was de andere thuis. Onze 33 van 2012 nog niet en ze is er op de dag van vandaag nog niet. Vorig jaar twee schitterende prijzen op Agen ZLU en Bergerac ochtendlossing van de afdeling 7 en nu op een trainingsvlucht achterblijven. Gezien de relatief vele gewonde duiven dit jaar, zullen we haar niet meer terugzien en was PSM haar laatste station. Heel vervelend om zulke duiven te moeten missen. Ik kan daar slecht aan wennen.

 

Inmiddels heb ik de toezegging van zowel de winnaar van afdeling 10 als van afdeling 11 van Limoges, dat ze willen meewerken aan een verslag op deze website. Dus u krijgt nog wat leuks te lezen deze week.

Woont u in afdeling 5, 6 of 12 en gaat u meedoen aan Agen komend weekend en u vindt het leuk om uw eerste getekende voor te stellen op Het Marathonduivenjournaal, stuur mij een mailtje met een foto van de duif, de afstamming en de eerdere prestaties van deze duif en ik zorg, dat het geplaatst wordt.

 

Veel plezier deze week en blijf de duiven goed voeren. De eerste dagen is het nog te koud voor de tijd van het jaar.

jaco-handtekening