Het weer van afgelopen weekend viel weer eens 100% mee. Leek het er vrijdag nog op, dat er zaterdag niet gelost kon worden. Naarmate we dichter bij de zaterdag kwamen, bleek dat elk uur dat de kans groter werd, dat er wel gelost kon worden. In de loop van zaterdagochtend knapte het weer op en werden de duiven van iedere afdeling gelost. Gelukkig ook die van afdeling 5 Zuid Holland. Het verloop was prima al maakten veel duiven een omweg vanwege de harde wind uit het Zuidwesten.

Harold Zwiers uit Den Ham had zijn vliegploeg ook weer mee, 80 stuks, naar Tongeren. De duiven kwamen goed naar huis. Voor het eerst dit jaar had hij zijn gehele ploeg thuis. ‘Ze komen steeds beter in hun ritme,’ aldus de man uit de gemeente Twenterand, ‘Ik zie het seizoen met vertrouwen tegemoet.’

Dat veel marathonspelers het weer van zaterdag niet vertrouwden, bleek zaterdagmiddag in Kerkdriel. Hier kon worden ingemand voor de africhtingsvlucht vanuit Quievrain van de afdeling Brabant 2000. Veel liefhebbers uit de afdelingen die Noordelijker liggen, hadden de reis gemaakt naar dit ‘Maasdorp’ om hun marathonduiven ‘aan de gang te houden of te brengen.’ Ruim 100 liefhebbers korfden samen meer dan 4.300 duiven in. Een drukte van belang. Veel van onze trouwe lezers waren aanwezig. Rieks Lonsain ging voor de cup voor de liefhebber met de langste afstand. Hij kwam vanuit Nieuwleusen een kleine anderhalf uur naar het Zuidwesten rijden om zijn 100 fondkleppers een 300 km te laten vliegen. Ze kwamen goed af in Nieuwleusen. Twee duiven kwamen niet terug. Van de berichten die ik hoorde, is de vlucht over al het algemeen goed verlopen. In Tilburg gebeurde bij een liefhebber, François van den Herik, toch iets vreemds. Hij had 7 duiven mee en het was hun derde of vierde vlucht. De eerdere vluchten kwamen de duiven goed af, dit had hij een paar jaar niet zo meegemaakt met zijn oude duiven. Op Quievrain had hij maar drie duiven thuis op de eerste vluchtdag. Het leek op een klein drama uit te lopen. Op maandag echter kwamen bij deze kleine liefhebber vrolijk de andere vier duiven thuis. Eén was licht gewond. Waarom niet terug op zondag, zou je zeggen? Duivensport is een mirakel.

Wijzelf hadden op 2 na onze hele vliegploeg mee op Quievrain. Het was de eerste keer in de container. De eerste 75% kwam lekker achter elkaar naar huis. Soms met behoorlijke koppels tegelijk. Daarna begon vanaf twee uur het traditionele ‘druppelen.’ We moesten er toen nog 15 en vijf uur later nog 6. In de avond kwamen er nog 4 bij (de laatste om kwart over 9) en de volgende ochtend nog 1. De laatste 3 duiven waren alle 3 gewond. De duif die achterbleef was een duivin van 2012, dus die zal gezien de laatste 3 thuiskomers wel gesneuveld zijn. Altijd jammer !!! Maar het schijnt er bij te horen.

Zo kwam een zonnige Moederdag en een mooi trainingsweekend voor onze marathonduiven tot een einde. De duiven goed voeren en laten herstellen en op naar het komende weekend. Moet dat herstellen zou U kunnen zeggen? Voor de duiven die binnen een uur na de eerste duif thuis zijn, zal dat minder het geval zijn. De duiven die later thuis gekomen zijn echter en een stuk hebben omgevlogen en nog geen ritme hebben, is herstel heel belangrijk. Anders haken ze vroeg of laat af. Duiven die in het begin van het seizoen ‘het vizier’ nog niet op scherp hebben staan, hoeven niet de minste duiven te zijn. Daar kan ik genoeg voorbeelden van opnoemen.

 

jaco-handtekening