Voordat ik met mijn verhaal begin, moet ik even kwijt dat ik de wekelijkse column van Fabian nu al mis. Daarentegen ben ik blij dat hij het voortaan wel tweewekelijks zijn verhaal blijft doen. Ik heb telkens genoten hoe hij zijn ervaringen deelde, zijn of zijn gelezen theorieën aan het papier (beelscherm) toevertrouwde. En hoe hij op zijn eigen hok (samen met vader Johan) de duivensport invult en zijn duiven tot mooie prestaties leidt. Hij is van een jongere generatie dan ik en dat geeft weer een andere kijk op de sport die we allemaal met plezier beleven. Daarom genoot ik van zijn columns en ik hoop dat hij dat blijft doen. Zijn columns zijn een verrijking voor het Marathonduivenjournaal, zoals de verhalen van Cor Uitham ook zijn. Dit wilde ik ‘gezegd’ hebben om de waardering uit te spreken.

 

Vorige week heeft mijn vader de duiven op ons hok gekoppeld. Hij is daar twee dagen druk mee bezig geweest en er zitten nu 52 koppels op de broodhokken. Verder hebben we nog 4 doffers en 2 duivinnen in reserve zitten. Nu zult u denken waarom heeft je vader de duiven gekoppeld en hebben jullie dat niet samen gedaan. Pa heeft vanwege zijn pensioen alle tijd en dat had ik de afgelopen weken stukken minder tijd. Het is mooi dat we elkaar zo kunnen aanvullen. De koppels hebben we uiteraard wel samen samengesteld. Van een aantal koppels zullen we zelf jongen houden en van andere koppels gaan de eitjes of jonkies naar bonnenkopers en bevriende duivenliefhebbers.

 

Onze huidige duivenstam is opgebouwd met enkele duiven. Een duif, waar alleen mee gekweekt is, die bij Eijerkamp vandaan komt en van 2001 is, is onze Carteus Giant. Hij komt uit een zoon van de Black Giant met een Carteus-duivin die (groot)moeder is van twee nationale winnaars in Duitsland, waarvan één ook internationaal. De Carteus Giant is vader van drie teletekst-duiven waaronder onze 3e nationaal Narbonne 2015 en verder van 12 andere duiven die top 100 nationaal hebben gevlogen. Ook een kleinzoon stond al op teletekst. Naast deze topper staan vier topvliegers centraal in onze stam: Bonte 160 (6e nationaal St. Vincent), Jo (1e nationaal Mont de Marsan), Bonte 49 (3x bij de eerste 50 nationaal) en de Top Witpen 15 (3x bij de eerste 60 nationaal). Uit Jo komt o.a. de 21e nationaal Cahors en een kleinzoon won de 2e NPO Bordeaux. Uit de Bonte 160 komt o.a. de 18e nationaal St. Vincent. Uit de Bonte 49 komt o.a. de 28e nationaal Bergerac en andere nationale top 100-duiven. Uit de Top Witpen 15 komen drie duifkampioenen van de regio en ook de 18e nationaal Narbonne 2015. De lijnen van deze vijf pijlers worden ingeteeld en de inteeltproducten worden gekruist. In het voorjaar worden de verschillende goede lijnen gekruist en de topvliegers van deze kruisingen worden weer terug gekweekt naar de basislijnen. Zo blijven de goede lijnen door de jaren in intact.

 

Ons beste koppel van de laatste jaren bestaat uit een zoon van Jo met de Oude Meeuw gekruist met een duivin van Ben Roodbeen. De Oude Meeuw is een inteeltdoffer naar de Oude 11. De Oude 11 was één van onze topduiven rond de eeuwwisseling. Zij kwam uit een Van der Wegen-doffer (onze stamvader van 1984) met een Aarden-duivin van Jan Zantboer. De Oude 11 liep in 2003 aan met haar eigen zoon (zoon met de Carteus Giant). Hier komt de Oude Meeuw uit. Het koppel Bonte Zoon Jo met het Blauwe Roodbeentje leverde al twee toppers. De 4 Zesjes won de 2e NPO Bordeaux en zijn zus de 14e nationaal St. Vincent ZLU duivinnen. Dit koppel heeft een paar jaar niet op elkaar gestaan en in 2015 toch maar weer op elkaar gezet. Van dat jaar hebben we 4 duivinnen over en daar hebben we voor 2017 veel vertrouwen in. We gaan het zien of dat vertrouwen terecht is.

 

Het seizoen is voor de programma-spelers begonnen en ook verschillende marathonspelers zijn hun duiven al flink aan het inspelen. Voor ons zal dat nog wel even duren. We hebben deze week naar de vluchten gekeken en we hopen in het weekend van 6 mei Quievrain te spelen. Vooral de oudere vliegduiven zouden hier naar toe moeten, als het lukt. De jaarlingen kunnen eventueel nog twee weken wachten. De week erna kunnen ze dan naar Noyon en dan de week daar weer na naar de vlucht van 470 km, die in Hank ingemand kan worden. Voor de eerste vlucht hopen we de duiven twee keer zelf te lappen op 80 km en 110 km. Maar allereerst moeten de duivinnen nog gaan leggen. De eerste eieren zijn vanaf eergisteren gelegd. Ik hoop dat de temperatuur de komende week boven de 15 graden gaat stijgen, zodat voor ons het seizoen ook kan beginnen op een rustige manier.

 

Tot Slot wens ik iedereen een goede voorbereiding op het marathonseizoen en wie nog aan het kweken is … een goede kweek !!!