Vanmorgen (zaterdag 22 april) was ik op tijd uit de veren, omdat de jongste Van Nieuwamerongen moest voetballen. Ik ging op het fietsje naar het sportpark … wind in de rug, zonnetje erbij. Het voelde vriendelijk aan. Op het voetbalveld aangekomen stond ik naast het doel van mijn zoontje en de wind blies vol in mijn gezicht en het was koud. Ik kwam vroeger bij een oudere duivenliefhebber en die zei altijd tegen me: ‘Het is pas duivenweer als je op de fiets boodschappen kunt doen op je overhemd.’ Ik moest daar vanochtend naast dat voetbaldoel aan denken. Nu heb ik deze week al geschreven, dat het voor ons nog geen tijd is om de duiven te spelen, omdat de duivinnen beginnen te leggen. Maar als ze op een mooi standje hadden gezeten, dan hadden we ze ook niet gespeeld … vanwege de temperatuur.

 

Klaas Buwalda uit het Friese Sint Jacobiparochie had vorig weekend 46 duiven mee, waaronder 14 jaarlingen en 10 laatjes. Hij is 2 late jongen van 2016 verspeeld. Verder kwamen ze goed, al doen de laatjes er wel iets langer over, maar daar leren ze van. Dit weekend heeft hij alleen de 14 jaarlingen mee en de 8 overgebleven jaarlingen. Aan het eind van zaterdagmiddag, miste Klaas er nog 1. De oude duiven krijgen vanwege de koude en de harde kopwind een week rust. De jaarlingen gaan zonder pardon wekelijks mee. Klaas hoopt de komende week weer alles te spelen, als het wat warmer wordt. De eerste marathonvlucht is in het eerste weekend van juni … Limoges. Na Limoges wordt er geen duif meer ingekorfd op een programmavlucht.

 

Ton Willems uit Balgoy heeft de duiven nog altijd niet mee gegeven. Het is voor hem te koud. Op de warmere dagen dit voorjaar heeft hij ze zelf wel een paar keer weggebracht en dat zal hij nog wel een keer doen als de temperatuur weer wat gaat stijgen en dan kunnen ze op Quievrain gaan starten.

 

Michel Schuurmans uit Zwartemeer heeft zijn duiven ook nog niet mee gehad vanwege de kou. Hetzelfde idee als Ton Willems.

 

Harold Zwiers uit Den Ham had 89 duiven mee. Het was voor de grootste groep de 3e vlucht. Dit keer was het Asse Zellik (240 km). Hij kreeg Marco, de teletekstduif van St. Vincent, op kop met een 9e prijs in de vereniging. Op zaterdagavond miste Harold nog 6 duiven. Dit zijn nog 4 jaarlingen en twee oudere duiven. De komende weken gaan de duiven wekelijks mee met droog weer en dan naar de vlucht die in Hank wordt ingemand. De eerste marathonvlucht voor Harold wordt hoogstwaarschijnlijk St. Vincent.

 

Rick de Palm uit Noordwijkerhout heeft ze diverse keren zelf weggehad en ook met de club. De verste vlucht was 232 km. Zo probeert hij de gang erin te brengen.

 

Menno Broekhoff, vriend van Rick en woonachtig in Katwijk had maar 4 duiven. Zijn verhaal: ‘Totdat ik weg ging, had ik er 3 van de 4 thuis. Dat konden de meesten toen nog niet zeggen. Of de vierde ook thuis is weet ik op dit moment niet. Maar heb geen spijt van m’n voorzichtigheid. Ik ben normaal iemand van meedoen. Maar zeker ook door weer wat wijzer te zijn geworden. Bijvoorbeeld door DVD van Tim Hage te kijken … hou ik de rem er wat op. Ze zijn op en top gezond. En dat wil ik zo houden. Dat betekent tot nu toe ook nog om en om los … Doffers en duivinnen. Voer is nog niet vol. Maar ja … morgen koppelen (dat was ook laat) dan gaan we er wel elke dag uit.’

De duiven van Limburg zijn uitgesteld naar zondag. Herman Cörvers uit Hoensbroek had 15 duiven mee op Rethel. Voor Hermans duiven is dat 197 km. Deze 15 duiven waren 8 oudere duiven en 7 jaarlingen, de hele vliegploeg van onze Limburger. Tussen zijn eerste en veertiende duif zat nog geen uur. Om kwart voor 4 was de laatste nog niet terug. Dit was de tweede vlucht voor de duiven van Herman, volgende gaan ze naar Reims (230 km) als het goed gaat.

Francois en Romy van den Herik uit Tilburg hadden vandaag (zondag 23 april) 10 duiven mee op Quievrain (160 km). De duiven waren om 9 uur gelost en kwart voor één hadden ze er 8 van de 10 terug. Om vier uur misten ze er nog één. Omdat de duiven op jonkies zitten, hebben mijn Tilburgse vrienden 5 duiven thuis gehouden. Die gaan mee op de midweekse vlucht komende woensdag.