Stil zitten en achterom zien is geen optie. We kijken voor uit. Hoe kunnen we top draaien en zelf plezier houden in onze mooie hobby. En andere lief hebbers daar in mee delen. Laten zien hoe je het doet en vertellen over je hobby en hoe je er mee om gaat.
Vandaag (donderdag) lekker vrij en even wat extra tijd voor de duiven en het gezin.
Hoe kunnen we stapjes maken om plezier te houden en tevreden prestaties neer zetten waar wij de Fam. de Ruig tevreden over kan zijn.

 

Ten eerste dat je zeker weet dat je duiven 100% zijn als we gaan inkorven.
Wij hebben de mest laten onderzoeken. En er werd chlamydia vast gesteld.
Wat is Chlamydia?
Duivenmelkers nemen heel snel de naam “Ornithose” in de mond als hun duiven luchtwegenproblemen hebben (dikke koppen,…..). Men moet weten dat de echte Ornithose door een kiem veroorzaakt is die Chlamydia genoemd wordt. Alle luchtwegenproblemen worden niet door Chlamydia veroorzaakt, maar bij aanwezigheid van Chlamydia is er steeds een probleem met de luchtwegen. Chlamydia kan met andere bacteriën en virussen geassocieerd worden om de situatie nog erger te maken de laatste jaren heb ik veel duiven naar het labo gestuurd om een compleet onderzoek te laten uitvoeren. Die duiven kwamen van “probleem hokken” (veel verlies, slecht presteren zonder specifieke symptomen). Drie á vier jaar geleden waren 20-25% van die onderzochte duiven positief voor Chlamydia. De laatste jaren stelt men bij 75-80% van de onderzochte duiven Chlamydia vast. Natuurlijk kan men zich ook afvragen of Chlamydia de echte oorzaak van de problemen was. Onze ervaring van de laatste jaren is dat we bij ongeveer 90% van de klanten die tegen Chlamydia behandeld hebben ( na een positieve test voor Chlamydia) een spectaculaire verbetering van de prestaties werd vastgesteld. Het bewijst wel dat Chlamydia de echte oorzaak van de problemen was. Een van de belangrijkste symptomen van Chlamydia zijn oriëntatiestoornissen. Met als gevolg dat oude duiven te laat komen en jonge duiven massaal achter blijven. Dit gebeurt vaak na de derde of vierde vlucht van verschillende disciplines. Een positieve vooruitgang is de nieuwe snel~test die op levende duiven of mest uitgevoerd kan worden.
En de mest werd onderzocht op, Parasitologisch, Bacterilogisch en Chlamydia.
En natuurlijk een uitstrijkje of ze geel hebben.
Zo, dat hebben we kunnen doen om te weten of de duiven gezond zijn.
Lid geworden van het N.O.O.K.
Ja, we zijn weer lid geworden van het N.O.O.K. Dat betekend Nederlands Overkoepeld Orgaan Kweekcentra. Wat heeft ons doen besluiten om weer lid te worden.
LDHA, kwaliteitskenmerk voor duiven!
In 2006 is door Poolse wetenschappers genetische variatie gevonden in het LDHA gen. Het gunstige allel is frequenter aanwezig in het top segment van de duivensport. Een nieuwe DNA test maakt het mogelijk om hierop gericht te kweken. Daar zijn wij al 2 jaar mee bezig om dit te onderzoeken . En hebben nu de stap genomen om samen met het N.O.O.K voor uitgang te willen boeken.
Wat kunnen we te weten komen.
Bij de mens is het lactaat de hydrogenase gen ( LDHA) betrokken bij de afbraak van melkzuur. Het is daarom aannemelijk dat dit gen ook bij duiven actief is in het proces van afbraak van melkzuur tijdens inspanning.
Dit gen geeft een indicatie of er sprake is van een bovengemiddelde duif. Wat een topduif tot een topduif maakt, is afhankelijk van verschillende factoren. Elke factor is gebaseerd op een diversiteit aan genen.
Recent is ook in Nederland een kleinschalig onderzoek uitgevoerd in samenwerking met stichting N.O.O.K. Hierbij is een duidelijk verschil gevonden tussen een groep lange afstandsduiven en een groep korte afstandsduiven.

Voor meer informatie zie op www.vhlgenetics.com en op www.stgnook.nl
De doffers en duivinnen
De doffers zijn om 7.30 uur los gelaten en duivinnen om 12.00 uur. Om te proberen de roofvogels op het verkeerde been te zetten. Dat is wel aardig gelukt.
Jongen van 2016
De eerste 4 jongen zitten in het opklaphok. En zijn nu aan hun nieuwe omgeving aan het wennen. Ze eten en drinken al zelf. Ze zien er goed uit. Met een 14 dagen komen de volgende jongen naar het opklaphok. De nieuwe generatie komt er aan. Er zijn dit jaar verschillende nieuwe kweekkoppels samen gesteld. En van de enkele vliegkoppels gaan we ook jongen kweken voor dat ze de overnacht op gaan.
Fijne 2e Paasdag toegewenst.

 

Hans de Ruig

Hans de Ruig