Vorige week heeft u misschien mijn kijk op het weekend ervoor gemist. Dat was bewust … drie weken te koud weer, vluchten die desondanks prima verlopen, omdat de wind op de staart zit. Liefhebbers die ervoor kiezen ondanks de kou te spelen en liefhebbers die ze bewust thuishouden. We hoeven niet iedere keer hetzelfde verhaal af te steken, vind ik. Afgelopen weekend kwam de ommekeer in het weer, tenminste zo leek het, maar het was een beetje bedrieglijk, vooral zondagochtend …
Afgelopen zaterdag zou Nederland en België geteisterd worden met regenachtig en koud weer. Het eerste viel echter enorm mee. Alleen de afdelingen 7 en 9 bleven overstaan tot zondag. De andere afdelingen gingen er in de loop van de dag uit. De Noordelijke Afdelingen 10 en 11 losten al vroeg, omdat hun vluchtlijn in de ochtend al prima was. De waaghalzen in afdeling 5 Zuid Holland losten ook vroeg in Quievrain maar blijkbaar bleven de duiven daar wat hangen, want tussen de eerste lossing en de tweede zat ruim twee uur. De vluchten verliepen regelmatig zelfs redelijk vlot, zelfs bij de vroege lossing van Afdeling 5. Beter dan de zondagvluchten … over het algemeen.
In de loop van de zaterdag richting de zondag draaide wind naar het Noorden. De temperatuur zakte tot nabij het vriespunt. De verwachtingen waren: mooi weer en een middagtemperatuur van 15 graden. Waar ik me dan om verbaas, met deze voorspellingen, dat de meeste duiven tussen 9 en 10 uur gelost worden. Het was toen nog lang geen tien graden en de duiven kregen dus een koude kopwind voor de kiezen. De thuiskomst van de duiven verliep dan ook niet vlotjes en in de tweede helft van de middag en in het begin van de avond kwamen er nog voldoende duiven thuis. De schade valt altijd mee uiteindelijk, omdat we onze duiven tegenwoordig prima voer en bijproducten geven. Tenminste de meeste liefhebbers ……
Het kan ook anders. Twee weken terug vingen wij een blauwband-doffer op van 2014. Het beest kwam uit het Noorden van het land en had toen een vlucht moeten krijgen van een 130 km. Na een kilometer of 20 was zijn tank leeg en streek hij bij ons neer. Volkomen leeg gevlogen. Ik erger me enorm aan zulke opvangers, niet om de opvangers zelf, maar aan de liefhebbers waar dit soort duiven van zijn. Deze duif is hoogstwaarschijnlijk op vrijdag niet gevoerd, omdat hij door de honger wel snel naar huis zou willen. Een theorie die stamt uit de prehistorie van de duivensport en door sommigen nog steeds gehanteerd wordt. Het beestje heb ik toen twee dagen goed gevoerd en weer los gelaten. Hij was kogeltje-rond toen hij bij ons vertrok. Zaterdag aan het begin van de middag liep ik naar buiten om wat afval weg te gooien en daar vliegt een duif me tegemoet … diezelfde blauwband-doffer van 2014. Ik zag het gelijk, mede dankzij de knijpring, die hij twee weken ervoor ook al omhad. Ik kon hem zo pakken en hij was wederom leeg. Ik dacht: Ik ga je niet weer in de schuur zetten, ik doe het nu anders. Ik zette een bakje voer buiten en een pan water en hij begon te eten. 3 eetlepels kweekvoer en een eetlepel TOVO met P40 vrat hij binnen een mum van tijd bijna helemaal op. Hij ging op het hok in de zon liggen, want als je zo’n volle krop niet gewend bent, dan word je daar als duif moe van. Ik liet hem daar een uurtje liggen en toen heb ik hem opgejaagd en hij vertrok. Ik weet zeker dat deze duif voller thuis kwam, dan dat hij vrijdag bij zijn eigenaar in het hok liep … voor inkorving. Nu zult u denken, dit kan nooit een goede duif worden. Dat denk ik ook niet, eerlijk gezegd, maar dat ligt niet aan de duif, maar aan zijn eigenaar !!!
Voor de zondag gaven de Piet Paulusma’s van onze wereld beter weer op. Een reden voor een aantal liefhebbers om hun duiven voor de eerste keer (misschien tweede keer) in te manden. Harold Zwiers uit Den Ham ging met zijn karretje naar Velddriel om in te manden voor Quievrain (voor hem een goede 300 km). Hij kreeg zondagmiddag rond twee uur zijn eerste duif terug en aan het begin van de avond tikte de teller nummer 80 (van de 87) aan. Maandagochtend had hij er 85. Een prima eerste vlucht voor hem. Corné van Oeveren uit Overberg (tussen Veenendaal, Scherpenzeel en Amrongen) deed voor het eerst zijn duiven mee in Soest. Daar vlogen ze Asse Zellik (ruim 150 km voor hem). Hij had 72 duiven mee, waarvan 18 onbevlogen laatjes. De duiven werden om kwart voor één gelost (mooie tijd bij deze temperatuur in de ochtend). Hij kreeg even na drie uur de eerste en in ruim 20 minuten had hij er 43 thuis. Maandagochtend miste hij er nog 4 (3 laatjes en een taartjong). Mijn derde grote vriend had 8 duiven mee op eveneens Quievrain. Alleen voor François van den Herik uit Tilburg is het geen 300 km, maar bijna 160. François die veel steun heeft van zijn dochter Romy hadden even na twee uur 7 van de 8 duiven thuis en de laatste kwam maandagochtend.
De komende week wordt het mooi weer en zullen de marathonliefhebbers massaal uit hun stulp gaan kruipen en hun duiven gaan opleren. Hebben de liefhebbers die nu pas starten een achterstand op de liefhebbers die de duivn al meerdere keren hebben meegehad? …… De tijd zal het leren !!!
Recente reacties