Soms krijg je wel te doen met de duiven. Bijna geen enkel weekend heb je fatsoenlijk duivenweer. Veel buien, geen zomerse temperaturen en wij verwachten dan ook nog topprestaties van onze duiven en mopperen als er duiven wegblijven. Natuurlijk zijn er liefhebbers die ze goed pakken en dat is gewoon knap. Daar kun je alleen grote waardering voor opbrengen. Voor veel liefhebbers is het echter een moeilijk seizoen. Maar ik kan zeggen:  mopper niet en zie het als een uitdaging. Probeer je duiven gezond en fit aan de start te krijgen van de marathonvluchten … meer kun je niet doen. Afgelopen weekend stond Bordeaux op het programma voor sector I en II en voor III en IV Perigueux. De ZLU had de jaarlingen-klassieker vanuit Agen en op hetzelfde moment was er ook een wedvlucht voor de Oude duiven.

 

Sector I

In deze sector was een incident: Jacques Steketee uit Bruinisse had te laat gemeld. Hij had wel verreweg de snelste duif, 1.410 mpm. Hij staat nog wel op de uitslag, maar of hij daar nog mag blijven staan is de vraag. Als winnaar is uitgeroepen Comb. Pijper uit het Westbrabantse Hoeven (1.332 mpm). Zij versloegen De Vries uit Middelburg en Comb van Koesveld uit Dinteloord. De Vries had met 7 prijzen van de 10 gezette duiven naast de 2e nationaal ook een mooi prijspercentage.  Van Loon uit Dongen had één duif mee en klasseert zijn duif op plaats 23 tegen ruim 9.600 tegenstrevers. Van Venrooij sr. Uit Deurne pakte ook 100% prijs met het dubbele aantal. Hij zat op de plaatsen 44 en 1.015.  Van Dongen uit Arnemuiden pakte zijn enige Bordeaux-ganger op plaats 57.  Adriaans uit Helmond pakte 5 prijzen van de 6 ingezette duiven: op plaats 64 zat zijn eerste duif. Van der Pijl uit Goes deed het nog een tikje beter met 6 van de 7, beginnend op plaats 69. De laatste die zijn enige Bordeaux-duif bij de eerste 100 pakte was Van de Broek uit Etten Leur. Hij zat op plaats 79.

 

Sector II

In sector II Noord en Zuid Holland waren 3.340 duiven mee. Hier won Jansen uit Nootdorp met een duif van 2012. Zijn duif maakte 1.272 mpm, 20 mpm sneller dan nummer 2 van De Jong uit Papendrecht. Bob Jansen uit Bergambacht, winnaar van Cahors 2015, was goed genoeg voor de 3e plaats. Gerritsen uit Woerden maakte een mooie uitslag met 7 van de 10 duiven in de prijzen. Zijn eerste duif zit op plaats 21. Van Zuijlen uit Haarzuilens had 5 prijzen van de 6 gezette duiven, beginnend op plaats 26 en 103. Hans Westerlaken uit Alblasserdam had 75% prijs met 4 duiven mee. Hij start op plaats 27. De eerste liefhebber met twee duiven was good-old Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk. Hij zat op plaats 20 en 25 en had 9 van de 17 duiven in de prijzen.

 

Sector III

De overwinning in sector III ging naar de familie Comb. T. Jonkers uit Delwijnen. Ze wonnen (1.354 mpm) met 45 mpm voorsprong op Gerard Schalkwijk uit Schalkwijk die de 2e en 3e duif had tegen 7.022 duiven. Jay Lissenberg uit Utrecht was 4e (fantastisch na de ellende van de brand in een deel van zijn duivenhok) en Ad van Heijst uit Wijchen was 5e. Gerard Schalkwijk had ook zijn derde duif in de top 10. Deze duif was negende. Comb. Jonkers hadden 4 duiven mee en 3 prijzen, net als op St. Vincent.  Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem maakt een goed seizoen door. Na zijn vroege duif op St. Vincent pakt hij op Perigueux 70% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste 4 duiven zitten bij de eerste 200: 33, 126, 157 en 178. Ben Roodbeen uit Renkum had als semi groot-inkorver een mooie prijspercentage, 18 duiven in de prijzen van de 26. Zijn eerste drie zaten goed van voren: 56, 92 en 107.

 

Sector IV

Baarsen uit Urk was de winnaar van Perigueux in sector IV tegen 2.510 duiven. De eerste duif had een snelheid van 1.251 mpm. Nummer twee deed het een tikje langzamer met 1.223 mpm en was van Jelle Outhuyse uit Harlingen. Bosma uit Haskerhorne was nummer drie. Stavasius uit Emmeloord had drie duiven mee en die waren terug te vinden op de plaatsen 5, 20 en 180. Johan en Fabian Wendel uit Assen lieten weer van zich horen na de 100% op Limoges. Nu moesten ze het doen met 80% (5 mee), maar daar zullen ze niet over klagen, want ze hadden de snelste van afdeling 10 en in de sector zaten ze 6, 46, 66 en 142. Van de Weij uit Noordwolde had 1 duif mee en die zat op plaats 16.

 

Agen Oude Duiven

Zondagmorgen om 6:50 uur kregen de duiven van Agen de vrije ruimte. Er waren bijna 6.900 oude duiven mee. De verwachtingen waren dat snelheden van boven 80 km per uur binnen de mogelijkheden lagen. De praktijk was anders. De eerste duif haalde 75 km per uur en viel in het Limburgse Schinveld. Dit was gezien de wind niet een grote verrassing. De winnende duif was van Jan Stevens. Hij had een kwartiertje voorsprong op nummer twee Busscher-Albertz uit Elsloo, die ook de vijfde duif nationaal hadden bij de oude duiven. Bijsmans uit Kerkrade-West was nummer drie en Widdershoven uit Doenrade maakte het Limburgse feestje compleet op plaats 4. De eerste niet Limburger zat op plaats tien en dat was een duif van Tim Hage uit Woerden. Verder viel op plaats 14 Willem Mulderij uit Vinkenbuurt op. Hij draaide vroeg op de overvlucht. Zijn duifje moest 1.024 km afleggen en de duiven om hem heen op de uitslag 177 km en 153 km minder.

 

Agen jaarlingen

De eerste zes duiven van de 4.679 jaarlingen waren Limburgse duiven. Geert Schmitz uit Simpelveld was de eerste met 1.227 mpm. Hij had een ruime voorsprong op nummer twee Comb. v.d. Bosch-Grolleman uit Landgraaf. Deze combi hadden een mooie serie met 3 bij de eerste 30 prijzen nationaal. Winkens en Rothenburg uit Itteren hadden de 3e nationaal voor Keybets uit Langraaf (4e) en Jac. van Heel uit Maria Hoop (5e). Batenburg-v.d. Merwe had een mooie serie met 6 duiven bij de eerste 40 nationaal.

 

jaco-handtekening