Dit voorseizoen is het moeilijkste voorseizoen wat ik me kan heugen. Sinds 1992 spelen we alleen maar marathonvluchten voor het ‘eggie.’ Het is nog nooit zo moeilijk geweest om op een fatsoenlijke manier de duiven in een ritme te krijgen en aan voldoende kilometers te laten komen. Afgelopen weekend was het qua temperatuur voor de tweede keer in zeven vluchtweken gunstig. De meeste liefhebbers korfden dus massaal in en kregen de duiven de nodige kilometers. Voor komend weekend wordt het weer lastig met veel onweer in de lucht. Dat is voor latere zorg. Nu nog even een terugblik naar afgelopen weekend.

 

De wedvluchtcommissie van afdeling 9 maakte mijn inziens een inschattingsfout. Ze gingen vanwege dubieuze weersvoorspellingen dichterbij een vlucht organiseren, terwijl het hoe verder het in Frankrijk kwam het weer beter werd. Maar dat terzijde. De duiven van Harold Zwiers uit Den Ham kregen daardoor een vluchtje van 200 km vanuit Duffel. Hij had 86 duiven mee en had ze al snel op één na thuis. Deze laatkomer kwam uiteindelijk ook thuis.

 

Paul Grolleman uit het Zuid-Limburgse Landgraaf had ook een prima trainingsvlucht. Paul: ‘Hier waren 72 duiven mee op Sourdun 326km ingekorfd in Duitsland Aachen. Duiven werden pas gelost om 8.40 uur en de eerste 5 duiven meldde zich tegelijkertijd boven het hok. Deze duiven maakte nog een minuut of 2 een paar trainingsrondjes en werden geklokt op 12.01 dit was met een snelheid van 1614 meter. Precies om 12.30 heb ik de helft thuis aan 1410 meter. Om 15.30 zijn er 68 thuis van de 72 en missen er alleen nog 4 onervaren duiven. Goed gegaan op naar volgende week! Er zal naar het weer worden gekeken waarheen ze gaan. De week ervoor had ik ze niet mee gehad want ik vond ze niet 100% en er was vorig weekend koud weer voorspelt. Ik heb toen alles thuisgelaten om ze wat te laten opknappen. Afgelopen weekend was de 4e keer in de korf na 90-150-300 en nu 320… die 150 en 300 vlogen ze op 5 dagen tijd.’

 

Mijn vriend Piet Westerlaken had zijn 36 vliegduiven op Soissons voor de 3e keer mee. Hij begon in de subtop van de uitslag (12.06 uur de eerste duif) van zijn vereniging. Speelde 12 prijzen en had om 13.15 uur alles in het hok zitten. Wij hadden op dezelfde vlucht 44 duiven mee (het was hun tweede vlucht). De wind was hard en de eerste duiven gingen dik over de 100 km per uur. De oude ervaren duiven lieten zich niet uit het veld slaan en waren snel thuis … op één na. 9 van de 11 jaarlingen hadden er meer moeite mee en kwamen over de hele middag op twee na thuis. De laatste twee waren er zondagochtend voor 8 uur.

 

Mijn Brabantse vriend François van den Herik had samen met zijn dochter Romy 15 duiven meegedaan op Morlincourt (266 km). Hij was voor de meeste duiven de derde vlucht. Door de harde wind sloegen ze uit elkaar en kwamen ze verspreid naar huis. Twee duiven met niet te veel ervaring (wel als jong ingespeeld) bleven achter.

 

Vader en zoon Hamstra uit Harderwijk hadden mee op Soissons: Wilfred vertelt: ‘Wij hadden er 75 mee. 37 ouden voor de 3e x en 38 jaarlingen voor de 8e x. Wij zaten in Soissons, 360 km. Na een half uur hadden wij er 45 en na een uur 65. ’s avonds nog 1 weg en nu nog weg, dus dik tevreden.’

 

Tot slot sprak ik Peter de Haan van comb. Verweij-de Haan, de toppers van 2015. Zijn voorbereiding op het vliegseizoen loopt naar wens en hij hoopt op een seizoen als het vorige. Dat snapt iedereen natuurlijk en we wensen hem en Michel het allerbeste voor het komende seizoen. Net als iedere andere lezer van dit internetmagazine.

 

jaco-handtekening