1. Ervaren

In deze Review Darba van Dhp Cultura. Dit bedrijf is ook bekend van de ‘emmers’ multimix. Voorbeelden DHP Mix, Gerard Koopman Variamix en de Super Biomix.

Darba zit in een witte flacon die handig vast te houden is. Onder de zwarte dop bevindt zich 500 ml donkerrode vloeistof. Ik ben geen wijndrinker, maar het doet mij denken aan troebele wijn… vermoedelijk door de vlierbessen. De geur is vrij sterk en zuur, bijna azijnachtig. Het lost mooi op en kleurt heel lichtroze. Vermengd met water ruikt het product ook lang niet zo sterk meer. Het dopje gebruik je om af te meten, dit gaat ook vrij makkelijk en lukt mij zonder te morsen. Dat zegt als smeerder toch wel wat!

Op de witte fles zit een mooi aantrekkelijk paars label. In grote letters valt ‘Darba’ te lezen, daaronder staat ‘compleet.all-in.komplett’. Gevolgd door een mooie blauwbander die er fris op staat. Onder staat in het Nederlands, Engels en Duits ‘conditie, weerstand en gezondheid’. Het is meteen duidelijk waar dit product voor dient!

Links van het label staat een beschrijving in het Nederlands en Engels, rechts in het Duits. Verder valt het mij op dat dit natuurproduct zeer lang houdbaar is: drie jaar. Dit zal ongetwijfeld door de zuurtegraad komen.

In het Nederlands staat een duidelijke beschrijving: algehele conditie, weerstand, zuurtegraad en gezondheidsonderhoud. Vervolgens de gebruiksaanwijzingen. Opvallend vind ik dat er drie duidelijke adviezen worden gegeven. Dit product dient acht dagen voor aanvang van het vliegseizoen gegeven te worden (één dopje op 4 liter water). Vervolgens kan dit product 2-3 maal per week in het water. Tot slot is het aan te raden dit product te gebruiken wanneer de duiven dunne mest krijgen door te veel drinken. Dan wordt dit product ook geadviseerd door middel van één dopje op 2-3 liter water, wederom voor acht dagen. Dus een veelzijdig inzetbaar product.

  1. Inzoomen

Darba bevat:
Samenstelling:
Brandnetel
Foenegriek
Oregano
Knoflook
Baardmos
Zeewier
Vlierbessen
Appelzuur
Honing
Gevitaliseerd water

Leuk om nu eens plantenextracten te behandelen, naast enkele andere ingrediënten.
Ik kan alvast verklappen, tijdens het uitpluizen van de ingrediënten lees ik dat de meeste kruiden een flinke boost opleveren voor het immuunsysteem dankzij de bacteriedodende werking. Tevens bevatten veel van onderstaande kruiden antioxidanten. Dat zijn eigenlijk ‘goede stoffen’ die ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen die een duif bevat, zo snel mogelijk het lichaam uit worden gewerkt. Dit komt de algehele gezondheid ten goede. Verder zie ik bij de kruiden veel mineralen voorbijkomen.

Brandnetel
Heeft een bloedzuiverende werking en is een bron van vitamine C, calcium en ijzer. Ook werkt het bacteriedodend, dus heeft het zijn nut tegen infecties. Verder helpt het tegen spijsverteringstoornissen (diarree).

Foenegriek
Is een bron van mineralen. Het is rijk aan ijzer en koper. Verder bevat het mangaan, magnesium, fosfor, zink, calcium, kalium en seleen. Het heeft ontsteking werende eigenschappen en bevordert de galproductie. Er zitten bepaalde stoffen in die de slijmlaag in de maag en darmen beschermen. Tot slot bevordert dit kruid de aanmaak van rode bloedcellen (goed voor de zuurstofopname).

Oregano
Bevat vitamine A en B1 en de mineralen kalium, calcium en fosfor. Het is dankzij zijn bacteriedodende werking zeer goed voor de immuunsysteem.

Knoflook 
Bevat een belangrijk stofje: allicine. Allicine is een combinatie van bepaalde aminozuren samen met bepaalde enzymen. Het zorgt voor een beter immuunsysteem, met andere woorden een natuurlijke weerstand en een verbetering van de algehele gezondheid. Het is goed voor het hart, de bloedvaten en de doorbloeding. Het verbetert de spijsvertering.
Verder bevat het mangaan, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer, vitamine B6 en vitamine C.

Baardmos 
Wordt gebruikt als natuurlijk antibioticum. Het bevat namelijk een bepaald soort zuur: usinezuur. Dit gaat schadelijke bacteriën te lijf. Het is goed voor de weerstand, naast een bacteriedodende werking, helpt het ook tegen schimmels, parasieten en virussen. Hierdoor is het ook zeer goed te gebruiken voor bescherming van de slijmvliezen in de luchtwegen.

Zeewier
Is rijk aan mineralen zoals ijzer, jodium en calcium. Verder bevat het vitamine B1, C en E. Daarnaast zorgt een bepaald stof in zeewier voor bescherming van de darmwand. Hierdoor gaat de spijsvertering langzamer en worden voedingsstoffen beter opgenomen.

Vlierbessen
Bevat veel anthocyaninen. In ‘simpele taal’ een stofje dat schadelijke stoffen in het lichaam eruit werkt, dus goed voor het immuunsysteem.
Het zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller uit het lichaam gewerkt worden. Ook heeft het een ontstekingsremmende werking.

Appelzuur 
Is een organisch zuur. (Er bestaan ook anorganische zuren zoals zwavelzuur en zoutzuur, maar deze zuren verstoren de natuurlijke balans van de duif. Het beste voor de duif is het gebruik van organische zuren, zoals in dit product.)
Appelzuur heeft naast een conserverende werking, ook de werking om de pH-waarde van het kraanwater te laten dalen. Ons kraanwater heeft ongeveer een waarde die ligt tussen de 7-9 pH. Het is bewezen dat het verlagen van de zuurgraad van water een bacterie- en schimmelwerend effect op het water heeft. Hierdoor wordt de infectiedruk van ziektes onderdrukt. Dit komt vervolgens weer de gezondheid van de duif ten goede.

Honing
Bestaat uit 38% fructose (fruitsuiker), 31% glucose (druivensuiker) en 10% andere suikers. Verder bestaat het uit 17% water. Ook bevat honing enkele interessante ingrediënten zoals: enzymen, vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide*, stuifmeelkorrels en mineralen. Deze hoeveelheden variëren door de nectar (waaruit honing gemaakt wordt) van verschillende planten.
Naast dat honing dankzij de suikers dient als brandstof, en ook gezond is wegens de waardevolle stoffen, staat het ook bekend als een natuurlijk antibioticum. Na wat research heb ik vernomen dat de mens de honing te snel afbreekt om te kunnen dienen als antibioticum, maar wellicht is dat in een klein duivenlichaam anders.

Gevitaliseerd water
Om een lang verhaal kort te maken:
Water uit de kraan bevat een bepaalde onnatuurlijke structuur. Dit komt door chemische stoffen en stralingen waarmee ons water in aanraking is geweest. Het kost mens en dier energie om dit water op te nemen en belast uiteindelijk het lichaam.
Gevitaliseerd water is water wat door middel van frequenties/trillingen weer in zijn natuurlijke structuur is ‘getrild’. Dit gevitaliseerde water bevat de natuurlijke ‘oer’ structuur en is niet belastend in de opname.

Enz. (DHP heeft mij verteld dat dit maar een kleine opsomming is van de gebruikte kruiden).
In de toekomst zullen de kruiden op het etiket vervangen worden door de tekst; ‘aromatische stoffen’, dit is wettelijk bepaald.

  1. Praktijk

De drie mannen die ik ditmaal enkele vragen heb mogen stellen zijn: Johan Boyen, Mike Schimmel en Geurt Doppenberg.
Geurt is al zeer lang trouw gebruiker, om precies te zijn elf jaar! Hier zit een bijzonder verhaal achter: Geurt heeft in coma gelegen door een zwaar herseninfarct. Een professor vertelde hem dat de reden hiervan lag achter eerdere medicatie voor zijn rug. Gelukkig is Geurt goed hersteld en functionerend, maar dit heeft hem geïnspireerd om gebruik te maken van de DHP lijn en dus zo weinig mogelijk medicatie. Iemand van DHP heeft het hele systeem uitgelegd, en de successen bleven niet uit! Johan geeft dit product al twee jaar op advies van Karlo Vanrompay die naast dierenarts ook een sterk spelende liefhebber is. Mike is ook al lang gebruiker; vier jaar geleden kreeg hij de tip van Jacco van Grol om dit product eens te proberen.

De jongen van Mike krijgen dit product zeven dagen in de week in het water. Hij geeft hierbij als reden: ‘Ik had veel coli problemen, sinds ik dit product verstrek is dat verdwenen’. Zijn oude duiven krijgen Darba tweemaal per week op maandag en donderdag. In de winter komt dit product eenmaal in de week door het water. Johan geeft dit product enkel tijdens het vliegseizoen op maandag en vrijdag, wederom door de adviezen van Karlo. Geurt geeft aan dat hij dit product combineert met andere producten, de duiven zien dit product het hele jaar door voorbij komen in de waterpot. Hij gelooft dat het beste effect wordt bereikt door te variëren. Geurt geeft dit product graag op de dag voor inkorving en de dag van thuiskomst. Zo gaan ze schoon de mand in en zijn ze snel schoon bij thuiskomst.

Geurt geeft aan dat hij dit product uiteraard blijft gebruiken: ‘De duiven houden we altijd gezond op deze wijze, dus daar wijken we maar niet van af!’ Mike geeft aan dat hij dit seizoen heeft afgewisseld met andere producten, maar dat hij dit product zeker niet in zijn kastje wil missen. Hij is van plan om dit product in 2018 met een ander product af te wisselen. Dit doet hij op gevoel. Hij is al met al super tevreden over Darba! Johan voegt daar nog aan toe dat dit een mooi product is om het water te verzuren en dat zijn resultaten er zeker niet van achteruit zijn gegaan. Dus volgend jaar zeker weer in de drinkpot.

Heren, bedankt voor jullie denkwijze en adviezen. Mensen die dit product eens willen proberen, hebben nu vast een idee hoe ze dat kunnen toepassen!

 Meer info over het product?

W: https://www.dhpcultura.com
E: info@dhpcultura.com

© Fabian Wendel

Voor algemene vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal