Vorige week ben ik begonnen met ‘het rondje langs de velden.’ Hoe gaan liefhebbers met zulke omstandigheden om. Dit werd door de lezers enorm gewaardeerd, dus een goede reden om daarmee door te gaan.

 

Het komende weekend zijn er weer bijzondere omstandigheden. Na een koud weekend twee weken terug (met een koude kopwind), een nat weekend afgelopen weekend, krijgen we weer een koud weekend voor de tijd van het jaar met een matige koude wind uit het O tot NO. Deze week heb ik weer enkele liefhebbers gevraagd, hoe ze met de omstandigheden omgaan.

 

Plaatsgenoot Mees van Ginkel van Team Van Ginkel heeft zijn duiven 2x mee gehad in de reismand. Zelf heeft hij ze 3x weggebracht tot ongeveer 80 km. Hij houdt wel degelijk rekening met de weersomstandigheden. Of hij liever in de middag africht, omdat nu de temperaturen beter zijn dan in de ochtend, antwoordde hij: ‘Ik werk in  een 2 ploegendienst. Als ik ze lap is dat de ene week ’s morgens en de andere week ‘s middags of ‘s avonds. Als de duiven thuiskomen na een natte of koude vlucht, laat ik ze goed eten en verder eigenlijk niets bijzonders.

 

Jaap Bruggeman uit het Zeeuwse Wemeldinge doet het weer anders. Hij is wat rustiger aan begonnen: Hij vertelt: ‘Ik heb de duiven 1x zelf opgeleerd en ze zijn 2x met de vereniging mee geweest. De opleervlucht was op ca. 20 km en met de vereniging 192 en 220 km. Ik houd zeker rekening met het weer. Bij slecht weer wijk ik uit naar de zondag (in België) of  ik geef ze niet mee.’ Of hij liever in de middag africht in deze periode zegt hij: ‘Bij het zelf africhten ben ik sterk afhankelijk van de beschikbare tijd, maar ik zal in april zeker niet vroeg in de ochtend gaan africhten.’ Bij Jaap krijgen de duiven geen speciale behandeling bij koud of nat weer: ‘Bij thuiskomst doe ik eigenlijk niets extra’s voor de duiven, zou ook niet weten wat ik moet doen. Ik heb geen verwarming in het hok (wat in die situatie wel lekker zou zijn trouwens). Maar er zitten wel electrolyten in het water bij thuiskomst.’ Mijn reactie hierop was: ‘Je zou ze wat meer kunnen voeren.’ Waarop deze Zeeuw zei: ‘Nee eigenlijk niet in deze periode krijgen ze zuivering bij thuiskomst en voer ik op naar het eind van de week toe. Het is wel zo dat er altijd voer blijft liggen na een voerbeurt. Later in het seizoen stap ik over op volle bak.’

 

Benno Kastelein uit Hengelo (Ov) doet het weer op zijn manier. Hoe vaak heeft hij zijn duiven mee gehad? Benno: ‘Dat varieert van 1 tot 4 keer, dit omdat ik ook nog aan het kweken ben. De jongen moeten dus verzorgd worden. Zelf heb ik ze niet afgericht, wel 2 keer mee op woensdag met een verenigingsafrichting van ongeveer 70 km. Ik houd geen rekening met het weer, met dit weer korf ik dus gewoon. De laatste vlucht voor een overnachting kijk ik wel, om niet een paar dagen voor het inkorven dikke koppen op te lopen. Mijn hok is over het algemeen aangenaam (geen verwarming of zo). Bij thuiskomst staan er eten, drinken en mineralen klaar. Daar moeten ze het mee doen.’

 

In Oude Tonge doet Piet de Vogel het zo. Hij heeft de duiven twee keer in de reismand gehad. Zelf heeft hij ze 3x gelapt tot en met 30 km. Met de weersomstandigheden wordt wel degelijk rekening gehouden. Bij minder weer slaat hij over of zoekt hij een alternatief. De weduwnaars, die nu nog op jongen zitten worden misschien zelf nog een keer weggebracht en bij de nestduiven (5 koppels) zal dat vaker gebeuren. Na een koude of natte vlucht staat de vloerverwarming aan. Verder krijgen ze volle bak bij thuiskomst en verder niets bijzonders. Op zondag wat extra dierlijk eiwit ter herstel. Piet zei verder: ‘LET OP doe nu 2 weken niet mee door omstandigheden daarna stap ik weer in.’

 

Marlon Kok uit Ransdorp heeft zijn weduwnaars  vanaf de eerste vlucht elke week mee gehad. De nestduiven gaan of met de club mee of met het karretje. Het karretje brengt ze naar Hank. Als de nestdoffers zaterdag mee gaan, gaan de duivinnen zondags mee met het karretje en de week erna is het andersom. Hij heeft ze zelf één keer 50 km weggebracht voor ze met de club meegingen. Met het weer houdt Marlon normaal geen rekening of het moet extreem zijn. Anders gaan ze gewoon mee. Met de duiven die thuis komen met regen of koud weer, worden geen speciale dingen gedaan. Een enkele keer worden de verluchtingsschuiven een stukje dicht gedaan.

 

Tot slot geef ik het woord aan Harold Zwiers, vooral omdat ik benieuwd was hoe hij omgaat met de omstandigheden. Met name bij thuiskomst van de duiven na een natte of koude vlucht.

Harold: ‘Mijn jaarlingen zijn nu 4 weken mee geweest en de oudere duiven 3 keer. De jaarlingen Arnhem als begin vlucht doordeweeks begin april. Vanaf de eerste vlucht zijn dan de jaarlingen en oude duiven mee geweest. Deurne 126 km Heusden op Zolder 180 km, Duffel 210 km en komende week Nijvel 260 km. Zelf richt ik nu momenteel nog niet af. Dat gebeurt tussen de vluchten door wel. Ik kijk wel naar het weer. Lijkt het me niet goed, dan blijven ze thuis en  ik kies meestal voor 1 nacht mand. Ik heb geen verwarming in de hokken, dus de duiven moeten het doen met goed voer om te herstellen en ik laat de duiven wat langer bij elkaar, want ik speel ze in op weduwschap.’

 

Iedereen doet het op zijn manier. Als ik de liefhebbers zo de revue laat passeren, hoor ik zelf bij de voorzichtige spelers, maar ons seizoen begint ook pas echt op 19 juni. Voor die tijd moeten ze wel minimaal 4x de reismand hebben gezien.

 

Ik wens iedereen succes het komende weekend!!!

 

jaco-handtekening